Baby in box: voors en tegens en wat zeggen de experts?

baby in box
Ooit was het heel simpel: een baby lag in de box. Maar anno 2019 is baby in box niet meer zo vanzelfsprekend.

Lees nu de voors en tegens over een baby in de box en wat verschillende experts hierover zeggen.

Baby in box: voors

  1. Een groot voordeel is dat je baby in de box veilig ligt. Je hebt als ouder even je handen vrij, en je hoeft niet bang te zijn dat je baby ergens naar toe kruipt of zichzelf in een gevaarlijke situatie manoeuvreert.
  2. Een box is een beperkte, kleine omgeving en kan daardoor veilig voelen voor een baby. De wereld is toch al zo groot! Dan is zo'n box tenminste overzichtelijk.
  3. Baby in box? Dan ligt hij of zij ook redelijk veilig voor grijpende handjes van liefhebbende broertjes en zusjes.
  4. Soms doet een baby een dutje in de box.
  5. Als een kind wat ouder is, bieden de spijlen van de box uitstekend oefenmateriaal om zich op te trekken en te gaan staan.
  6. Je kunt heel makkelijk een hangmat ophangen in de box. Baby's vinden die vaak heerlijk liggen. Je kunt hiervoor overigens ook een geschikte draagdoek gebruiken is mijn ervaring.
Baby in box

Geen box

  1. Sommige mensen associëren een box met een soort gevangenis: er zit zelfs tralies in. Daar wil je een baby toch niet in stoppen?
  2. Een baby in de box is daar natuurlijk alleen veilig als de box dat is. Soms geeft een baby in de box ouders een vals gevoel van veiligheid.
  3. Er is ook een moreel argument: je mag een baby niet in een box 'opsluiten' omdat dit makkelijker is voor jezelf. Welke ouder doet dat nou?!
  4. Een meer praktische tegen is dat een box veel plek in neemt in de woonkamer. Sommige mensen vinden het een lelijk ding, en willen daar geen box in de woonkamer.
  5. Een box belemmert de baby in haar ontwikkeling omdat ze beperkt is in haar bewegingsvrijheid.
Baby in box

Baby in box: wat zeggen de experts over wel of geen box?

In Moederland/ Opvoedland sprekend experts elkaar helaas nog wel eens tegen. Hoe zit dat met het vraagstuk van de baby in de box? Laten we er eens een aantal experts bij halen.

Dr. Bas Levering: Ja.

Dr. Bas Levering, hoofdredacteur van Pedagogiek in Praktijk vindt een baby in de box prima. Sterker nog, hij zegt: '

In de beschutting van een box kan een kind van negen maanden heerlijk op zichzelf bezig zijn. In de box hoef je een kind niet voortdurend met je toezicht te belasten.'

Met andere woorden: een baby in de box is fijn voor zowel de baby als de ouders.

Dr. Spock: Ja.

Ach ja, die goede oude Dr. Spock. Wat zegt hij over het vraagstuk van de baby in de box? 'Nodig is het niet,' zegt Dr. Spock over de box. Maar:

'Meestal geef ik de raad er een aan de schaffen, omdat ik meen dat een box voor een ouder die het druk heeft een groot gemak betekent.'

Spock benadrukt wel dat het niet de bedoeling is de baby urenlang in de box te laten liggen, zonder aandacht aan haar te besteden. En vanaf 1,5 jaar houden baby's het steeds korter uit in de box, volgens dr. Spock.

Stichting opvoeden: Ja.

De Stichting opvoeden onderhoudt de toonaangevende website als het gaat om opvoeden. Ze baseren zich op wetenschappelijke inzichten, richtlijnen, protocollen, actualiteit en praktijkervaring door wetenschappers en praktijkprofessionals. Wat zeggen zij over het vraagstuk baby in box?

Ook zijn zijn positief over een baby in de box:

'Voor kleine baby’s vanaf een maand of 2 is de box een veilige speelplek. Het is aan te raden om het rustig op te bouwen. Als je kind de eerste keer een kwartier in de box ligt, is het wel genoeg. Zo geef je het de tijd om aan de box te wennen. '

Supernanny Jo Frost: Ja, maar alleen om in te spelen.

Supernanny Jo Frost was een tijdje heel populair in Opvoedland. Maar op een gegeven moment vonden mensen haar te streng. Laten we niettemin kijken wat zij zegt over een baby in de box!

Jo Frost vindt een box prima, mits je hem alleen gebruikt om je kind in te laten spelen. Ze zegt dat je een box niet mag gebruiken om je actieve baby in toom te houden. 'Overuse means neglect,' zegt Jo Frost. Met andere woorden: een box is prima, maar met mate.

Ontsnapt

Dr. William Sears: Ja, maar liever niet

Dr. William Sears is een voorstander van attachment parenting, ook wel natuurlijk ouderschap genoemd. Na de bevalling van mijn vierde kind las ik zijn The Baby Book in het kraambed! Wat zegt hij over een baby's en boxen?

Hij is niet persé tegen een box, maar alleen met mate. Bijvoorbeeld als je je baby mee moet nemen naar je werk, of als je een telefoontje moet plegen. Ook moet je wel bij de baby in de box in de buurt blijven vindt William Sears, en regelmatig contact maken.

'As baby progresses from the sit-and-play stage tot the move and explore stage, pack up the pen and put it in its rightful place at your next garage sale.'

Met andere woorden, gebruik de box alleen als het niet anders kan en doe hem daarna weg.

Ouders van Nu: Ja.

Ook Ouders van Nu zijn voorstander van de box. Ze vinden zelfs dat een baby er al vanaf dag 1 in kan. En vanaf 3 maanden adviseren ze zelfs om je kind er regelmatig in te leggen zodat het kan oefenen met bewegen.

Handboek voor moeder en kind: ja echt wel. Je baby heeft er recht op!

Het Handboek voor moeder en kind is samengesteld door kinderarts Dr. Uflacker. Het kwam uit in 1969! Maar laten we eens kijken wat ze toen te melden hadden over een box.

Volgens het Handboek voor moeder en kind heeft een baby récht op een box! Een box biedt een kind namelijk bewegingsvrijheid.

'Het grote voordeel van een box is dat de baby de bewegingsvrijheid wordt verschaft die hij nodig heeft om zijn krachten en zijn handigheid te oefenen.'

In het Handboek voor moeder en kind zien ze de box dus als een nuttig instrument voor de ontwikkeling van een kind. Als extra voordeel noemen ze dat de moeder dan niet steeds op de baby hoeft te letten.

'Veel eenvoudiger is het als men het kind met wat speelgoed in de box kan zetten en het met een gerust hart aan zichzelf kan overlaten. Niet zonder reden zegt men dat een box een hulp in huis uitspaart.'

Vooral die laatste zin vind ik echt kostelijk : ) Die kan zo op een tegeltje.

Moeder van 5 kinderen en baby in box

Last but not least: wat vind ik van een babybox als moeder van 5 kinderen? Ik had inderdaad een box, en mijn kinderen lagen daar regelmatig in. Ik zag het als een rustgevende afgebakende plek voor ze. En ik gebruikte de box ook om een babybag in op te hangen, zodat ze een soort hangmatje hadden.

Samenvattend

Een box is prima voor baby's. Eigenlijk zijn er niet echt tegenstanders. Zelfs de experts die er niet dol op zijn, erkennen toch dat een box soms makkelijk is en voor veiligheid zorgt.

Gun jezelf en je baby dus gerust wat tijd in de box.

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Leestip: Eenvoudiger leven!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt. Het was me ook opgevallen dat de box een beetje uit de tijd begint te raken. Wij hebben voor onze tweeling een box aangeschaft vooral met het idee dat een box erbij hoort. Maar alsnog hebben we er veel gebruik van gemaakt. Vooral toen ze konden kruipen en staan vond ik een half uur tot een uur 's middags in de box echt een uitkomst. Het werkte toen gewoon ook heel goed. Kinderen in de box en ze gingen betrekkelijk rustig spelen (rustiger dan buiten de box) en ik kon me iets vrijer bewegen in kamer en keuken. Ze waren op die momenten ook iets minder op mij gericht.
    Mijn ervaring komt overeen met wat dr. Spock zegt.
    Opvallend trouwens dat zoveel experts er positief over zijn.

    PS: tweelingmoeders kiezen de laatste jaren vaker voor de grondbox. Daar kun je iets langer mee doen dan een gewone tweelingbox.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *