Badkamers: van tobbe in de keuken tot huis spa

badkamers
Nog niet eens zo lang geleden waren badkamers functionele plekken om schoon te worden. Niet meer, en niet minder.

Als je überhaupt een aparte badkamer had was dat al een hele luxe. Want voor die tijd ging je bijvoorbeeld gewoon in een teil in de keuken om schoon te worden.

Maar tegehw99rd8g worden badkamers met zorg ingericht. De badkamer is een plek geworden om te ontspannen, om jezelf te verzorgen, en om tot jezelf te komen. Het niet langer een 'natte cel'!

Badkamers: je ziet zo uit welk tijdperk ze komen!

Het is bijvoorbeeld vast niet moeilijk om te zeggen uit welke jaren onderstaande badkamer stamt!

seventies badkamer

Badkamers nu

Als je nu een nieuwe badkamer wilt, kun je kiezen uit diverse stijlen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • Modern
  • Landelijk
  • Romantisch
  • Retro (zoals die gifgroene hier boven! Alles komt nu eenmaal weer terug ; )
  • Klassiek
  • Tijdloos
  • Design badkamers

De stijl van je badkamer bepaal je door je materiaalkeuze. Houd je van landelijk dan kies je voor een kraan die daar bij past. Houd je juist van design dan kies je voor een moderne, gestroomlijnde kraan.

10 Badkamer trends van nu

  1. Grote vloertegels worden steeds vaker doorgetrokken op de muur! Andersom kan trouwens niet. Want wandtegels zouden stuk gaan als je ze als vloertegels zou gebruiken.
  2. Inloopdouches: grote en ruime douchecabines waar je zo in stapt. Het grote voordeel is dat je dan niet gebonden bent aan standaardmaten. Zie ook nadelen regendouche.
  3. Combinatie van stoom/douchecabine: in de douchecabine zit een speciale stoominstallatie, waardoor je het effect krijgt van een Turks stoombad.
  4. Regendouche: bij een regendouche valt het water zachtjes op je neer als een lentebuitje!
  5. Zwevend toilet
  6. Een open badkamer die als het ware direct verbonden is aan de slaapkamer.
  7. Door de technologische ontwikkelingen zie je dat kranen steeds vaker verdwijnen uit de badkamer. Vraag je je af hoe je dan aan water moet komen? Daarvoor zijn speciale 'touchpads'.
  8. Tegelijkertijd is er een hang naar minimalisme en soberheid in de badkamer. Dus wel technische snuftjes, maar geen bloemetjestegels. Tenzij je natuurlijk voor romantische badkamers valt.
  9. 'Tegeltje, tegeltje aan de wand. Wie is de grootste van het land?' Badkamertegels aan de wand zijn tegenwoordig gesupersized! Geen kleintjes meer, maar flinke formaten. Wie zet dat formaat er niet toe doet!
  10. Nieuwe badkuipen hebben een extra brede rand, zodat je kinderen of man gezellig bij je kunnen komen kletsen terwijl jij een ontspannend bad neemt. Hoewel, je kunt je afvragen hoe ontspannend dat nog is...

Badkamer coating

Heeft jouw badkamer een badkamer coating? Maar eerst voor wie het niet weet:

Wat is een badkamer coating?

Een badkamercoating, ook wel bekend als badkamerlak, is een beschermende afwerkingslaag die wordt aangebracht op oppervlakken in de badkamer, zoals tegels, badkuipen, douchewanden, wastafels en andere badkamerinrichting. Een badkamer coating beschermt je badkamer tegen:

  • Slijtage
  • Vocht
  • Vlekken
  • Schimmelgroei

Daarnaast kun je de badkamer makkelijker schoonmaken en gaat hij langer mee!

Soorten badkamer coatings

Er zijn verschillende soorten coatings voor de badkamer.

Tegelcoatings: Deze coatings worden gebruikt om bestaande badkamertegels een nieuwe uitstraling te geven of om voegen te verzegelen en te beschermen tegen vocht en vlekken.

Acrylcoatings: Acrylverf wordt vaak gebruikt om badkuipen, douchewanden en wastafels opnieuw te coaten om oude en beschadigde oppervlakken op te frissen.

Epoxycoatings: Epoxycoatings worden vaak gebruikt voor het opknappen van tegels en vloeren in de badkamer. Ze zijn duurzaam en bestand tegen vocht en chemische stoffen.

Antislipcoatings: Deze coatings worden aangebracht op vloeren en douchetegels om de slipweerstand te verbeteren en het risico op uitglijden te verminderen.

Badkamer coating kopen

Je kunt badkamercoatings en -verfproducten kopen bij onder andere grote doe het zelf winkels zoals bouwmarkten. Daar vind je doorgaans een groot aanbod aan badkamercoatings, tegelverven, acryl- en epoxycoatings, voegmiddelen en andere benodigdheden voor badkamerrenovaties. Er zijn natuurlijk ook gespecialiseerde winkels. Als je je onzeker voelt, of niet goed weet hoe het moet, kun je daar terecht voor deskundig advies.

Bij bol.com kun je ook een sprayfles met coating kopen. Die belooft je badkamer 12 weken te beschermen tegen van alles en nog wat:

badkamer coating

Bij amazon.nl vind je deze coating voor badkamers:

badkamercoating

Hoe badlkamer verwarmen?

Als je uit een warme douche of bad komt dan is het fijne als de badkamer verwarmd is. Als de badkamer is aangesloten op de centrale verwarming is je badkamer verwarmen geen probleem. Maar wat als dat niet het geval is? Een populaire oplossing voor de badkamer verwarmen is met infrarood verwarming. Een ander budgetvriendelijke optie is elektrische verwarming in de badkamer. Heel aangenaam maar duur is vloerverwarming in de badkamer.

Wanneer badkamer vervangen?

Ik kijk graag naar huizenprogramma's en dan valt het me altijd op dat veel mensen een prima badkamer vervangen, alleen maar omdat hij 'gedateerd' is. De tegeltjes zijn bijvoorbeeld heel duidelijk uit de jaren tachtig, of de badkuip is een suf model. Wat mij betreft is het antwoord op de vraag: Wanneer badkamer vervangen? heel simpel: als hij niet meer voldoet, beschadigd is of gevaarlijk is geworden. Maar zo lang je je er nog veilig kunt wassen kunnen badkamers wat mij betreft nog best een tijdje mee.

Maar een handige vuistregel is deze:

Gemiddeld wordt een badkamer afgeschreven tussen de 24 tot 30 jaar!

Goede redenen om een badkamer te vervangen

  1. Lekkende kranen
  2. Roest
  3. De installatie is verouderd en niet meer veilig
  4. Scheuren en barsten
  5. Gebarsten tegels
  6. Schimmelplekken die niet meer weg te krijgen zijn

Badkamers: van natte cel tot persoonlijk kuuroord

Het mag duidelijk zijn: badkamers zijn de laatste jaren flink veranderd. Van ondergeschoven ruimte, is het nu een plek geworden waar je bijna ook zou gaan zitten als je níet hoeft te badderen!

Wij als Mamablogs Team zijn het over één ding eens: wij willen een badkamer met een deur die op slot kan.

Want als mamablogger wil je soms ook wel eens gewoon even alleen zijn. En waar kan dat beter dan in zo'n mooie badkamer.

Lees ook over de kracht van schoonmaakazijn om je badkamer schoon te houden en het antwoord op de vraag: Baby wassen: hoe vaak moet dat?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *