Complimenten: krijgen en geven. Zo wordt het makkelijk!

ComplimentenComplimenten krijgen en geven.

Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet altijd.

Stel dat iemand je onverwacht een compliment maakt. Bijvoorbeeld:

'Goh wat zie je er leuk uit vandaag!' 

Wat zeg je dan?

Menigeen antwoordt iets in de sfeer van: 'Ach, dit oude ding?! Dat heb ik zo maar uit de kast getrokken,' en lacht dan een beetje ongemakkelijk.

Lees nu hoe je complimenten geven en krijgen het beste aanpakt.

Complimenten krijgen

Laten we beginnen met complimenten krijgen, want dat is het leukst ; ) Volgens Wikipedia is een compliment:

'Een lovende of vleiende uitdrukking.'

Om het moderne termen te zeggen, een complimenten zijn positieve feedback. Er blijkt waardering uit. En ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben dol op complimenten!

En inmiddels heb ik  geleerd hoe ik ze kan ontvangen.

4 manieren om een compliment te ontvangen

  1. Glimlach vriendelijk en antwoordt met een simpel: 'Dankjewel.' Dit is een uitstekende en vriendelijke respons op complimenten. Ook als je je ongemakkelijk voelt. Je kunt er eventueel aan een compliment voor de ander aan toevoegen: 'Wat leuk dat je dat zegt.'
  2. Accepteer het compliment gracieus! Als je het compliment gaat ontkrachten door dingen te zeggen: 'Ach, dit oude ding,' of 'Dat stelt toch niks voor,' zeg je eigenlijk tegen de compliment gever dat hij onzin uitkraamt. 
  3. Zeg ook geen dingen als: 'Ja maar jij kunt dat veel beter!' of 'Ja maar, jouw jurk is nog mooier.' Ook dat kan tot ongemak leiden. Houd het liever bij een welgemeend 'Dankjewel!' bij complimenten.
  4. Krijg je een compliment voor iets dat je hebt gedaan met anderen? Benoem dit dan. Zeg iets als: 'Dankjewel. We hebben er samen goed aan gewerkt.' 

Als complimenten krijgen fout gaat

In onderstaand filmpje wordt op hilarische manier gedemonstreerd hoe het fout kan gaan bij het geven van complimenten.

De dames maken twee bekende fouten bij het ontvangen van een compliment: ze accepteren het compliment niet en gaan het bagatelliseren, en ze maken er een soort complimentenstrijd van. Als er dan iemand wél goed reageert op een compliment, zijn de dames compleet verbluft.

Ik zou zeggen, geniet van onderstaand filmpje en leer er van.

Complimenten géven

Zelf vind ik complimenten geven niet moeilijk. Maar mijn man vindt het erg lastig om de één of andere reden. Niet iedereen vindt een compliment geven makkelijk om te doen.

  1. Geef alleen complimenten als je het ook echt meent. Vaak is het merkbaar als je compliment niet oprecht is of heel erg gekunsteld. Zeg dan liever niets. Zeg bijvoorbeeld niet: 'Wat heb je heerlijke koffie,' als je met een vertrokken gezicht zit te drinken. Niemand gelooft je dan. Kies dus iets waar je achter staat.
  2. Houd complimenten rustig en bescheiden. Overdrijf het niet, want dan bestaat de kans dat het compliment ongeloofwaardig wordt.
  3. Maak persoonlijke complimenten. Als je iemand goed kent, en je weet wat belangrijk voor ze is, kun je daar een compliment overgeven. Zelf ben ik bijvoorbeeld dagelijks druk met bloggen, en ik ben dan ook dol op complimenten als: 'Wat heb je een leuke blogpost geschreven!' Daar word ik blijer van dan als iemand zegt: 'Wat zit je haar leuk.' 
  4. Geef een compliment over wat iemand doet of heeft bereikt. Het is leuker om een compliment te krijgen voor iets waar je moeite voor hebt gedaan, dan dat iemand zegt: 'Wat heb je toch een mooie neus.' 
  5. Presentatie is alles! Laat zien dat je je complimenten meent met een vriendelijk gezicht en een glimlach.
  6. Geef ondubbelzinnige complimenten. Dat wil zeggen dat je iets aardigs zegt, dat niet ergens een negatieve uitleg heeft. Zoals: 'Wat ben je vandaag keurig op tijd zeg,' wat impliceert dat iemand anders vaak te laat komt.

Eerste hulp bij complimenten geven

Wat als je het echt heel lastig vindt om complimenten te geven? Dan kun je gebruik maken van diverse tools. Zoals onderstaand Complimentenspel:
complimenten
23,85 bij bol.com
Heb je collega's die je wel eens complimenten zou willen geven, maar weet je niet goed hoe of wat? Dan kan de Pluimpjes Collegiale Set helpen:
pluimpjes
8,02 bij bol.com
Er zijn ook speciale complimentenkaarten voor kinderen, en in het bijzonder voor kinderen met autisme:
complimenten
23,85 bij bol.com
Last but zeker not least, vind je complimenten in het Groot Complimentenboek!

Een speciale Complimentendag

Elk jaar is het op 1 maart Complimentendag. De gedachte achter deze dag is dat we elkaar te weinig complimenten geven.

Hoe ervaar jij complimenten geven en krijgen? Vind je het een makkelijker dan het andere?


Lees ook Brief aan overleden moeder en oma.

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *