blogs mamas
Een blog beginnen en één van de vele blogs mamas worden kan iedereen.

Het is makkelijk en zelfs gratis! Je hoeft alleen maar je blog te maken en je kunt beginnen met schrijven. In dit artikel vertellen we jou hoe je een blog kunt beginnen.

Want ook jij kunt een blog maken!

Maar we beginnen met de basis, want wat is een blog eigenlijk?

Een blog beginnen: wat is een blog eigenlijk?

Simpelweg is een blog, ook wel weblog genoemd, een online dagboek. Maar een blog wordt ook wel omschreven als een website die zich kenmerkt door het feit dat de meest recente artikelen/posts bovenaan de website staan, en dat de oude artikelen steeds verder naar beneden zakken. Iedereen kan een blog beginnen!

Lees ook: Blog beginnen.

Soorten blogs: niche blogs en algemene blogs

Er zijn blogs over echt allerlei onderwerpen, en in alle soorten en maten. Zo heb je creatieve blogs, waarin de blogger vertelt wat ze heeft gemaakt. Dit soort blogs heeft vaak ook veel foto's. Sommige creatieve bloggers plaatsen hele tutorials waarin ze stap voor stap, vaak met foto's, laten zien hoe hij zoiets ook kunt maken.

Zuinig blog

Maar er zijn ook blogs over bijvoorbeeld zuinig leven. Zo'n blogger vertelt bijvoorbeeld over haar pogingen om minder geld uit te geven, en te sparen. Een bekende is Spaarcentje. Een blog beginnen kun je dus vanuit verschillende onderwerpen en perspectieven doen. Een speciale niche blogger is de mamablogger.

Dit soort blogs worden ook wel 'niche' blogs genoemd. Een 'niche' is een specifiek, vaak klein, afgebakend onderwerp.

Daarnaast zijn er ook nog algemenere blogs waarbij de schrijfster gewoon vertelt over haar leven: wat er gebeurt, wat ze daarvan vindt etc.

Hier op de Mamablogs zie je een heleboel rubrieken/niches van blogs mamas! Lees ook ons artikel over soorten blogs.

Blogs mamas

Blogs mamas verwijst naar blogs die voornamelijk worden geschreven door moeders, of over onderwerpen die relevant zijn voor moeders. Deze blogs kunnen een breed scala aan onderwerpen behandelen. Zoals opvoeding, kinderactiviteiten, recepten voor gezonde maaltijden, huisinrichting, persoonlijke ontwikkeling en zelfzorgtips voor moeders. Een ander belangrijk element van blogs mamas is ervaringen delen over het ouderschap.

Blogs mamas  zijn vaak een bron van informatie, ondersteuning en inspiratie voor moeders. Het is fijn om ervaringen te delen en tips uit te wisselen. Een mamablog zorgt boven bovendien voor het fijne idee: ik ben niet allee .

Een blog beginnen: bedenk waarover je wilt gaan bloggen

Bij een blog beginnen is het goed om van te voren te bedenken waar je over wilt gaan schrijven: wil je je specialiseren in een bepaald onderwerp? Wil je een mamablogger worden? Of wil je het algemeen houden en schrijven over allerlei zaken? Een voorbeeld van een algemeen blog is bijvoorbeeld Huisvlijt. Huisvlijt wordt geschreven door een moeder van vijf kinderen, en gaat over haar dagelijks leven maar bevat ook boekbesprekingen en product reviews. Het valt onder de noemer blogs mamas maar gaat ook over andere dingen.

Mogelijke blogonderwerpen

  • Voedsel
  • Besparen
  • Adoptie
  • Van je schulden afkomen
  • Pogingen om zwanger te worden
  • Huis, tuin en keuken verhalen
  • Je leven als Christen
  • Films die je hebt gezien
  • Boeken die je hebt gelezen
  • Opvoedingsmethodes

etc!

Kies een titel en url voor je blog

Een blog beginnen start met het kiezen van een onderwerp, maar daarna is de belangrijkste stap het kiezen van een titel en url.Neem hier de tijd voor: de naam van je blog is namelijk belangrijk en zegt vaak veel over je blog.

Als je bij Blogger een blog maakt dan zal de url van je blog zijn: http://www.naamvanjeblog.blogspot.nl. Het is aan te raden om de url van je blog en de titel van je blog hetzelfde te doen! Dan is je blog namelijk beter te vinden voor zoekmachines, en bovendien is het ook veel handiger voor je bezoekers om te onthouden.

Stel je blog heet bijvoorbeeld Een blog beginnen, maar de url van je blog is http://www.ikbendoloptuinieren.nl! Dat is niet alleen onlogisch het is ook niet praktisch. Kies dus in dit geval voor https://www.eenblogbeginnen.blogspot.nl.

Vind je het blogspot.nl adres niet mooi, dan kun je ook een eigen domeinnaam kopen, die eindigt op .nl. Het voordeel hiervan is, is dat het mooier en professioneler staat. Zo'n domeinnaam heb je al voor een tientje per jaar.

Kies een blog platform

Als je je onderwerp(en) hebt vastgesteld is het tijd om een blogplatform te kiezen! Een blog platform is software die speciaal gecreëerd is om blogs mee te maken. De twee bekendste blog platforms zijn Blogger en WordPress.

Blogger is het meest gebruikersvriendelijk: in 5 minuten kun je je blog maken, en aan de slag gaan. Als je gewoon gezellig wilt bloggen is Blogger een uitstekende keuze. Maar heb je plannen om geld te verdienen met je blog dan kun je beter kiezen voor wordpress.org. Over geld verdienen met je blog vind je meer informatie op Het Moederbedrijf.

Er zijn ook Nederlandse blog platforms. Een heel bekende was web-log.nl maar die is ondertussen helemaal verdwenen. De meeste Nederlandse bloggers gebruiken Blogger.

In onderstaand plaatje kun je zien hoe de verdeling is van de gebruikers van de verschillende platforms.

Kleed je blog aan

Het oog wil ook wat, gaat het gezegde. En nu je je nieuwe blog hebt kun je gaan schrijven, maar het is ook verstandig om wat tijd besteden aan het uiterlijk van je blog. Bij Blogger kun je kiezen uit diverse looks: die heten templates. Er is oneindig veel keuze.

Sommige bloggers houden gewoon de meest simpele look die Blogger aanbiedt. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar de meeste bezoekers kennen die look al. Dat maakt dat je blog er nogal algemeen uit ziet: het heeft nog geen persoonlijkheid. Met behulp van bijvoorbeeld embedden geef je jouw blog extra persoonlijkheid.

Wij raden daarom aan om tijd te steken in de layout van je weblog. Vind je dat lastig, zorg dan in ieder geval voor een leuke header: dat is een plaatje bij de titel van je blog. Je kunt bijvoorbeeld een simpel zwart-wit blog hebben, maar als je header uitstraling heeft geeft dat je blog toch iets bijzonders en onderscheid je je van de massa.

Zorg dat je een goede mediakit hebt!

Wie mogen je blog lezen?

De meeste bloggers willen wel graag dat anderen hun blog lezen. Waarom je anders een blog beginnen?! Je kunt je blog natuurlijk ook gewoon gebruiken als een digitaal dagboek, waar jij alleen op komt. Als je zeker wilt weten dat je blog privé blijft, dan kun je een wachtwoord instellen, zodat niemand anders er op kan komen.

Houd er bij het schrijven van je blog rekening mee dat, als je blog publiek is, iedereen het kan lezen. Sommige bloggers kiezen er daarom bijvoorbeeld voor om anoniem te bloggen: ze kiezen een alias, en gebruiken schuilnamen. Zij willen wel bezoekers, maar niet dat hun omgeving weet dat zij achter een blog zitten. Zolang je het aan niemand vertelt werkt dit prima.

Lees meer over veilig bloggen in dit tutorial.

Hoe zit een blog in elkaar?

Een blog beginnen is niet moeilijk, maar hoe zit een blog eigenlijk in elkaar? Heel simpel gezegd bestaat een blog uit een:

  1. Header: hier in staat de titel van je blog, en eventueel een leuke afbeelding
  2. Body: dit is het gedeelte dat de meeste ruimte in neemt, en hier staan je 'posts'
  3. Sidebars: dit zijn de smalle gedeeltes naast de body van je blog. Sommige blogs hebben sidebars aan zowel de linker als de rechterkant, maar op het moment zie je vooral 1 brede sidebar rechts bij de meeste blogs.
  4. Footer: dit is het gedeelte onderaan de body van je blog, en is meestal net zo breed als je header.

Tips voor beginnende bloggers

  1. Personaliseer je blog: doe iets met de algemene look van je blog. Maak het uniek. Zeker als je een blogger mama bent is dat belangrijk.
  2. Geef informatie over wie je bent: zorg dat je een pagina maakt waarop bezoekers kunnen lezen met wie ze te maken hebben.
  3. Zorg voor een contactbutton: heel erg vervelend als bezoekers tevergeefs moeten zoeken naar een manier om je een bericht te sturen. Misschien willen ze je wel zeggen dat ze je blog zo goed vinden! Zorg dus voor een emailadres, waarmee bezoeker je kunnen benaderen. Maak daar desnoods een speciaal emailadres voor aan. Of maak een formulier met behulp van Google formulieren!
  4. Vermijd lange lappen tekst, zonder alinea's en tussenkopjes.
  5. Zorg dat mensen je blog kunnen volgen via social media. Denk aan buttons voor Facebook, Bloglovin, Instagram etc.
  6. Schrijf niet: 'Sorry dat ik zo lang niet geschreven heb.' Dat is irritant, en schrijf dan maar liever niets.
  7. Probeer minstens 1 x per week een nieuwe post te schrijven.

En wat moet je vooral niet doen bij een blog beginnen? Dat lees je hier!

Een blog beginnen: tutorial

In onderstaand Engelstalige video vind je een tutorial over hoe je een Blogger blog kunt maken.

Geld verdienen met je blog?

Dat kan! Lees er alles over op Bloggen en Loggen van Bloggerientje. Je vindt daar ook informatie over het verschijnsel barterdeal.

Heb je vragen of opmerkingen over een blog beginnen? Laat het ons dan weten!

Zie ook het artikel over Influencers en Wat is een content creator.

 

Een fashion blog beginnen?

Lees hier hoe je een fashion blog begint!