Heeft je kind extra vitamines nodig?

vitaminen voor kinderen

Over de zin en onzin van vitamines voor volwassenen is al veel geschreven.

Maar hoe zit het met vitamines voor kinderen?

Ik weet nog dat ik mijn kinderen als baby vitamine K moest bijgeven omdat ik borstvoeding gaf. En toen ze ouder werden was het advies om ze vitamine D te geven. Dus dat heb ik braaf gedaan. Ik wilde niet dat ze een vitamine D tekort zouden krijgen.

Heeft jouw kind extra vitamines nodig?

De juiste voeding voor een kind is erg belangrijk. Want een kind moet zich immers nog ontwikkelen, en je wilt het dus een gezonde basis geven. Is het dan bijvoorbeeld verstandig om je kind multi vitaminen te geven?

Als het om adviezen gaat over voeding voor kinderen zijn er 2 belangrijke toonaangevende informatiebronnen:

  1. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, ook wel bekend als het consultatiebureau.
  2. Het Voedingscentrum
Laten we eens kijken wat hún antwoord is op de vraag of jouw kind extra vitamines nodig heeft.

1. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid over vitaminen

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid beveelt twee vitamines aan voor kinderen: vitamine K en vitamine D. Dat klopt dus met mijn ervaringen met mijn eigen kinderen. Blijkbaar is dit advies in de loop der tijd niet veranderd. (Mijn kinderen zijn ondertussen pubers.)
Vitamine K moet je de eerste 3 maanden geven aan je kind als je borstvoeding geeft. In borstvoeding zit namelijk te weinig vitamine K. Vitamine D wordt door het NCJ aanbevolen voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar, ongeacht het type voeding dat ze krijgen.
Er zijn nog speciale adviezen op vitaminegebied voor prematuur geboren kinderen. Die vind je op de site van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

2. Het Voedingscentrum over vitaminen

Het Voedingscentrum sluit zich aan bij het advies van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid:

Vitamine K voor baby's die borstvoeding krijgen, en vitamine D tot 4 jaar.

Conclusie over vitaminen voor kinderen

Volgens het NCJ en Het Voedingscentrum zijn er twee vitaminen die je extra moet geven aan kinderen: vitamine K en vitamine D. In deze post las je tot welke leeftijd dit nodig is.
Als je multi vitaminen aan je kind wilt geven is het belangrijk goed te controleren of het de juiste dosis is voor kinderen. Het Voedingscentrum schrijft hierover:

'Op de verpakking van deze vitaminepillen voor kinderen staat meestal de ADH voor volwassenen. Maar kinderen hebben minder vitamines en mineralen nodig dan volwassenen.'

Geef jij je kind extra vitaminen? Zo ja, welke?

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Dat lijkt me een belangrijke om goed in de gaten te houden, omdat je van sommige vitamines ook teveel kunt krijgen. Dan moet je goed weten wat wel en wat niet.

  2. Ja het ligt er echt aan hoe vaak ze in de zon zijn of buiten, en wat ze eten. Mijn oudste kreeg door de extra vitamines dus veel te veel binnen en werd daar ziek van

  3. Wij geven wel structureel vitamine D, eigenlijk omdat partner en ik beide heel gevoelig zijn hiervoor en dus ook allebei een extreem te kort hebben. Willen we bij dochter voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *