Kinderbestekset: waar moet je op letten? 7 top tips!

bestekset
Een kinderbestekset is een populair cadeautje voor kinderen. Soms krijgen kinderen al een bestekset als ze een paar weken oud zijn.

Het mag duidelijk zijn dat dan nog niet verwacht wordt dat het kind de bestekset kan gebruiken. Een kinderbestekset is een duurzaam en geliefd cadeautje dat bovendien tijdloos is.

Zeker trotse opa's en oma's geven het graag cadeau, en dan bijvoorbeeld met de naam van het kindje erin  gegraveerd.

Waar moet je op letten bij een kinderbestekset?

Een kinderbestekset is kleiner dan volwassen bestek, en daardoor geschikter voor kleine kinderhandjes. Maar het is meer dan. Kinderbestek moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Is het makkelijk vast te houden door een kindje? Vorken, lepels en messen met een verdikte steel zijn eenvoudiger voor kinderen.
  2. Is de lengte geschikt voor kleine handjes?
  3. Wat is de vorm van de steel van de lepel/vork?
  4. Waarvan is de bestekset gemaakt?
  5. Hoeveel weegt het bestek? Soms is wat zwaarder bestek makkelijker te 'bedienen' dan heel licht bestek voor een kind. Hoewel het natuurlijk ook weer niet té zwaar moet zijn.
  6. Een bestekset wordt als het goed is al gauw 3 keer daags gebruikt. Dat roept de vraag op: hoe sterk is het? Kan het tegen een stootje? Kinderbestek valt nog wel eens op de grond!
  7. Het oog wil ook wat: ziet het kinderbestek er aantrekkelijk uit? Nodigt het kinderen uit om het te gebruiken lekker te eten. Zeker bij moeilijke eters kan een aantrekkelijke bestekset het verschil maken!

Wanneer kan een kind zijn of haar kinderbestek gebruiken?

Sommige kinderbesteksets zijn zo mooi, dat je ze eigenlijk niet durft te gebruiken. Maar gelukkig is er ook veel leuk kinderbestek dat ook geschikt is voor dagelijks gebruik. Maar vanaf welke leeftijd kun je jouw kind bestek aanbieden?
Volgens de Engelse gezondheidsorganisatie NHS krijgen baby tussen de 6 en 9 maanden interesse om te 'helpen' met hun eten. Ze slaan bijvoorbeeld met een lepel op tafel, en steken hem aan beide kanten in het mondje.

Vanaf een maand of 14 kan een kind daadwerkelijk een lepel in een bakje doen, er wat uit scheppen en dit in de mond schuiven.

Houd wel rekening met een boel ongelukjes en vlekken ; ) Is je kind eenmaal twee jaar oud, dan kan het zelf eten met bestek.

Samenvattend

Een kinderbestekset is een leuk en tijdloos babyshower cadeautje dat heel geschikt is als kraamcadeau. Zeker als je er de naam van het kindje in laat graveren, en het zo persoonlijk maakt. Vaak zitten ze ook nog in een leuke cadeauverpakking zoals deze:
Zo'n kinderbestek komt altijd wel een keer van pas, en is een mooie en blijvende herinnering. Je kunt het ook geven als kraamcadeau met naam!

Als vuistregel kun je aanhouden: vanaf 14 maanden kun je een kind prima laten oefenen met een lepel. (Bron: NHS).

Is jouw kind een lastige eter? Dan is een monkey platter misschien een goede oplossing!

Leestip: Kraamcadeau don'ts: geef dit liever niet!

Heb jij jouw kinderbesteksetje nog? En heeft je kind er eentje?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *