Kinderen en trappen: wanneer en hoe kan je kind traplopen?

kinderen en traplopen

Trappen. De meeste huizen hebben ze. Tenzij je in een appartement woont, is de kans groot dat ook jij in een huis met een trap woont. Als volwassene zijn ze hoogstens een beetje irritant omdat ze inspanning vragen om te beklimmen. Maar voor kinderen kunnen trappen ronduit gevaarlijk zijn. Vandaar ook dat de meeste mensen hun trappen van traphekjes voorzien om te voorkomen dat kinderen de trap op klimmen.

Wat kun je allemaal doen om je trap veilig te maken voor je kind(eren)?

Kinderen en trappen: wanneer kan je kind wat?

Volgens de site opvoeden.nl kan een kind vanaf een jaar of 2 proberen een trap op te klimmen. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat een kind leert trap lopen tussen twee en drie jaar. Hoewel je natuurlijk altijd kinderen hebt die sneller zijn, of juist wat langzamer. Dus blijf wel alert. Het is niet uitgesloten dat je kind van 1,5 in eens probeert  de trap op te klauteren. In onderstaand filmpje klautert een 1-jarige de trap al op!

1-jarige beklimt trap

Leuk aan dit filmpje is dat je heel goed de 'techniek' ziet die kleine kinderen gebruiken om een trap te beklimmen. En heel goed: je ziet achter het kind heel zorgzaam de handen van de ouder om in te grijpen als het nodig is.

Zorg dus altijd voor goede traphekjes.

'Later houden kinderen zich vast aan de leuning, waarbij ze nog wel het tweede voetje bijtrekken op dezelfde tree. Vervolgens gaan ze de trap op door meteen het tweede voetje op de volgende tree te zetten, waarbij ze zich wel nog vasthouden. Kleuters kunnen een trap oplopen zonder zich vast te houden.' (Bron: opvoeden.nl)

Lees nu ook : Traprenovatie ideeën!

Kindvriendelijke trappen: tips en tricks

  1. Een kindvriendelijke trap is een veilige trap. En dat betekent zeker bij hele kleine kinderen een trap waar ze niet op kunnen komen! Dus lange leve het traphekje. Dat voorkomt namelijk dat je kind in een onbewaakt moment de trap op klautert, met alle risico's vandien.
  2. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk belangrijk dat je kind wel léért om een trap te beklimmen. Dat is een belangrijke en handige vaardigheid om te hebben. En als jeals ouder achter je kind loopt om in te grijpen als het misgaat kan dat best. Eén van de kindvriendelijke dingen die je dan kunt doen voor je kind is kiezen voor trapbekleding. Als een kind net leert traplopen, dan doet het dat op handen en voeten. Trapbekleding voelt dan zacht en prettig aan kinderhandjes en knietjes. Bovendien voorkomt het slipgevaar.
  3. Er zijn speciale trapleuningen te koop voor kinderen: de zogenoemde: Mippaa Stair Trainer Basisset. Hieronder een voorbeeld van deze kindvriendelijke trapleuning: 
    69,95 bij bol.com

  4. Wil je graag een stoere trap in bijvoorbeeld betonlook, maar wel kindvriendelijk? Denk bijvoorbeeld eens aan een betonlook traprenovatie. Een groot voordeel van een betonlook is dat het heel onderhoudsvriendelijk is.

Een wel heel bijzondere trap: Breukentrap!

Ondernemer Gertjan van de Griendt van Studio GM2 ontwikkelde het concept EenTreeDrie. Dit is bedoeld om kinderen spelenderwijs te leren rekenen tijdens het traplopen. De trappen worden voorzien van rekensommen, de rekentafels, het metrieke stelsel of de rekenregels.

Kinderen en trappen: tot slot

Kinderen en trappen zijn een interessante combinatie. Aan de ene kant is trap leren lopen een belangrijke stap in de (motorische) ontwikkeling van je kind. Tegelijkertijd kunnen trappen een gevaar zijn voor je kind. In eerste instantie is het als ouder vooral belangrijk te voorkomen dat je kind de trap opgaat.

Kan je kind eenmaal goed lopen, dan kun je voorzichtig sámen proberen de trap te beklimmen.

Dat gebeurt in eerste instantie op handen en voeten. Blijf er altijd bij als ouder. Let er op dat je trap kindvriendelijk is: dus ruime treden die eventueel bekleed zijn met zacht materiaal zodat het prettig voelt voor de handen en knieën van je kind.


Wat zijn jouw ervaringen met je kind(eren) en trappen?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Lees ook waarom een loopfiets goed is voor de motoriek van je kind.

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *