Kinderfeestje geven zonder plastic? Zo doe je dat!

Een kinderfeestje geven

Een kinderfeestje geven is vaak al een hele klus. Zie eerst maar eens een goed kinderfeeestje idee te verzinnen! Maar een kinderfeestje geven zonder plastic?! Ga er maar aanstaan ; )

Denk alleen maar eens aan de goodiebags, de kindertraktaties, wegwerpbordjes en drinkbekers, en de versieringen. Vaak zijn die van plastic, of zit er plastic in.

Toch is het mogelijk om een kinderfeestje te geven zonder plastic. Hieronder vind je een aantal tips voor een plasticvrij partijtje.

Lees ook Cake bakken! Een cake kan de basis zijn voor een prachtige, plasticvrije taart.

Kinderfeestje geven zonder plastic? Dat doe je zo!

 1. Maak je eigen versiering. Naai bijvoorbeeld zelf een vrolijke vlaggenslinger. Ben je niet goed met naald en draad? Er zijn ook stoffen vlaggen slingers te koop. Maak mooie raamtekeningen op je ramen in het thema van het feestje.
 2. Schotel ze een monkey platter voor.
 3. Vermijd plastic borden en bekers. Calculeer tijd in om een extra afwas te doen na afloop van het kinderfeestje. Of beter nog: laat de jarige na afloop helpen me de afwas. Daar leren ze nog wat van ook.
 4. Ga samen met de kinderen een vliegtuig vouwen van papier en doe daarna een wedstrijd welk vliegtuig het verst kan vliegen.
 5. Zet een tafelklem op je tafel en hang daar leuke dingen aan.
 6. Maak zelf patat klaar met je airfryer*, in plaats van die te kopen bij de snackbar inclusief plastic bakjes. Lees ook mijn post over Airfryer recepten! En over daarna je frituurpan schoonmaken! Je kunt van patat een complete maaltijd maken door er loaded fries van te maken.
 7. Kinderen houden van schminken, en dit kan ook zonder plastic. Zie ook Schminkvoorbeelden!
 8. Een goodie bag bij kinderfeestjes hoeft niet van plastic te zijn. Je kunt ze ook zelf maken van stevig papier. Ben je niet zo handig? Dan kun je ook gewoon een lekkere muffin mee naar huis geven. Of laat gewoon het hele idee van zo'n goodiebag los. Meestal is het toch de jarige die cadeautjes krijgt? Wie zegt dat de gasten ook wat moeten krijgen, behalve een gezellige middag?
 9. Ga samen slijm maken met de kinderen. Lees ook Slijm maken zonder lenzenvloeistof of oogdruppels en slijm maken met baking soda.
 10. Gebruik inpakpapier zonder zogenoemde 'plastic coating'. Dat is een dun laagje plastic aan de binnenkant van cadeaupapier. Dat laatje maakt het ongeschikt voor recycling : (
 11. Ga met de kinderen een t-shirt bedrukken. Dat is leuk om te doen, en niet moeilijk!
 12. Ga samen Cakepops maken!

Biologisch afbreekbare ballonnen zijn ook slecht

Er zijn speciale ballonnen te koop die biologisch afbreekbaar zijn. Maar Wageningen University Research waarschuwt dat ook deze 'milieuvriendelijk' ballonnen niet goed zijn.

'Dieren kunnen ballonresten voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger. Latex rubber, ook al is dat van natuurlijke oorsprong, breekt niet snel genoeg af om het eten ervan door zeedieren en mogelijke schade in hun maag en darmsysteem te voorkomen.'

Liever geen ballonnen dus! Een goed alternatief zijn gekleurde papieren honeycomb bollen. Of laat de kinderen bellen blazen.

*Wist je dat de Action airfryer goede reviews krijgt?

Leestips

Aanvullende tips voor een kinderfeestje geven zonder plastic zijn van harte welkom in de comments!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *