Klagen de buren over jouw lawaaiige gezin? 9 tips tegen geluidsoverlast!

Lawaaiig gezin: geluidsoverlast

In Kekmama magazine las ik een artikel over iemand die met haar vierkoppige gezin in een bovenwoning in Amsterdam woonde.

'Gelukkig hebben we heel flexibele buren die nooit klagen over het lawaai,' zei ze. 

Ik snapte heel goed wat ze bedoelde. Toen wij nog met ons gezin met vijf kinderen in de stad woonden, maande ik ze soms ook wel eens tot stilte vanwege de buren. Niet voor niets staat 'geluidsoverlast' in de top 10 van burenproblemen. Stel nou dat jouw kinderen best vaak luidruchtig zijn. Wat kun je dan doen om eventuele geluidsoverlast en klagende buren te beperken?

Zo beperk je geluidsoverlast

  1. Leer je kinderen aan om binnen op sloffen of sokken te lopen. Sokken en pantoffels klinken veel zachter als er flink gestampt wordt dan schoenen. Bovendien hebben ze als extra voordeel dat viezigheid van buiten niet mee naar binnen wordt gelopen. In veel Oosterse landen is het zelfs 'not done' om met schoenen een huis binnen te lopen.
  2. Voer de regel in dat er binnenshuis niet geschreeuwd wordt. Geef zelf het goede voorbeeld! Dus als er weer eens een beker ranja omvalt, schreeuw dan niet, houd je stem rustig en laag.
  3. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Dat vermindert geluidsoverlast, en is bovendien gunstig voor je energierekening. Volgens verbouwkosten.com liggen de kosten spouwmuren isoleren tussen de € 450 en € 3.000 euro per woning. De kosten worden onder andere bepaald door de grootte van het oppervlak van de spouwmuur en het materiaal dat je gebruikt om te isoleren. Zo kun je voor isolatiemateriaal kiezen uit glaswol, steenwol, isolatiekorrels en spouwmuurisolatie parels. (Deze laatste zijn piepschuim parels). 
  4. Sluit zoveel mogelijk deuren.
  5. Neem je kinderen als het even kan dagelijks mee naar buiten zodat ze hun energie kwijt kunnen. 
  6. Probeer je kinderen in ieder geval 's avonds zo stil mogelijk te houden, want dan zijn buren vaak thuis van hun werk.
  7. Stoffen vloerbedekking dempt geluiden beter dan houten vloeren.
  8. Goede gordijnen helpen ook om geluidsoverlast te verhinderen.
  9. Last but not least: zorg voor goed overleg met je buren. Heb je bijvoorbeeld een kinderfeestje gepland? Dan kan je veel irritaties voorkomen door dit van te voren even aan de buren te vertellen, en bij voorbaat te zeggen dat je je best zult doen om eventuele geluidsoverlast te bewerken. Breng ze eventueel na het feestje een bosje bloemen als dank voor hun tolerantie.
  10. Kies voor een houten latjes muur! Dat isoleert namelijk.

Lawaaiig gezin? Samenvattend

Kinderen kunnen lawaaiig zijn. En tot op zekere hoogte is het belangrijk dat ze daar ruimte voor krijgen. Maar er is een grens tussen normaal kinderlawaai en irritante geluidsoverlast. Maak jij je zorgen over je buren? In deze post las je 5 tips om geluidsoverlast te verminderen en het contact met je buren goed te houden.

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *