Koffie en kinderen: pas vanaf 13 jaar 1 kopje per dag

koffie en kinderen

Toen ik als kind opgroeide woonde mijn oma onder hetzelfde dak als mijn ouders en ik. Ik ging dan ook graag en veel bij oma op bezoek. Vooral oma's koffie vond ik erg lekker!

Maar ik herinner me ook dat ze dan altijd grapten: 'Pas maar op! Van teveel koffie krijg je rode haren!' Of 'Van koffie krijg je kromme benen!' 

Als kind kun je dat soort dingen erg serieus nemen, en ik maakte me dan ook soms best zorgen.

Koffie van mijn oma

Als ik nu met volwassen ogen naar de koffie die ik bij mijn oma dronk, dan moet ik een beetje glimlachen. Want het is was nu niet bepaald lekkere koffie! Het was simpelweg Koffie Hag oploskoffie! 'Echte' koffie kopen deed mijn oma volgens mij niet.

Koffie Hag oploskoffie

Ik weet nog precies hoe mijn oma het maakte:

Ze nam een boerenbont kommetje en daarin schepte ze een paar schepjes Koffie Hag oploskoffie. Vervolgens deed ze er een paar scheppen suiker bij in, en dat roerde ze door elkaar. Vervolgens goot ze er water op, en dat was dan de koffie!

Koffie met een flinke scheut koffiemelk

Ik deed er ook altijd nog flink wat volle koffiemelk in.

En lekker dat ik het vond!

Nu kan ik me dat niet meer voorstellen, ook al ben ik geen koffiesnob. Ik drink gewone koffie uit een koffiefilterzetapparaat.

Koffie en kinderen

Maar hoe zit dat eigenlijk met koffie en kinderen? Rode haren of kromme benen krijg je heus niet van koffie, maar mogen kinderen koffie drinken? Of is het beter van niet? Ik ging op zoek naar het antwoord!

Het Voedingscentrum over koffie en kinderen

Het Voedingscentrum is heel duidelijk over koffie en kinderen. Het kan op zich geen kwaad als je kind eens een keer een slokje koffie proeft van jou. Maar het officiële advies is:

Kinderen onder de 13 jaar geen tot niet meer dan 1 kopje koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). 

Kinderen van 14 tot 18 jaar is het advies niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag.
Dit advies is vanwege de cafeïne die in koffie zit. Zeker als je een kind hebt dat moeilijk slaapt wil je geen cafeïne geven! 
Dan worden de slaapproblemen waarschijnlijk nog erger. Of als je kind hyperactief is. Ook dan is koffie niet handig. Bovendien, er zijn toch genoeg andere warme drankjes waarin geen cafeïne zit?

Koffie als je zwanger bent en/of borstvoeding geeft

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft geldt hetzelfde advies wat betreft koffie als voor kinderen. Niet teveel vanwege de cafeïne.

Koffie en moeders

Veel ouders gebruiken koffie om zichzelf een oppepper te geven in de vroege ochtend. Voor mij als moeder betekent koffie vooral een moment van rust. Een moment van mezelf. Het is kostbare tijd voor mij.
Met mijn gezinsleden heb ik dan ook de afspraak dat er van 10 tot 10.30 niemand naar beneden komt. De keuken is dan voor mij, en ik drink daar in alle rust mijn koffie terwijl ik naar klassieke muziek luister.

Koffie kopen

Ik drink elke ochtend drie kopjes koffie. Die zet ik met kant en klaar gemalen koffiebonen. Ik weet dat verse gemalen koffiebonen beter en lekkerder zijn, maar ik ben een beetje gemakzuchtig. 
Bovendien heb ik geen goede koffiemolen. Als ik die wel had, zou ik wellicht wel even eerst de bonen malen voor elk kopje koffie.
Ik koop mijn koffie meestal in de supermarkt, maar er zijn ook speciaalzaken zoals Kaldi waar je terecht kunt voor koffie. Bijvoorbeeld voor deze winter koffie die ik er heel uitnodigend vind uitzien:
koffie
Of deze die ik ook leuk vind vanwege de verpakking:
koffie met kinderen

Leestip

Mogen jouw kinderen koffie? Vragen ze erom? Vertel het hieronder in de comments!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *