Mam, dat trek ik niet aan hoor! Hoe ontsnap je aan de Kledingstrijd?

kinderkleding

Oh, die goede oude tijd waarin je je kind naar eigen inzicht kunt kleden! Omdat ze nog niets kunnen terug zeggen, of omdat ze nog geen eigen smaak hebben ontwikkeld.

Ik heb een hekel aan de uitspraak: 'Geniet er maar van, zolang het kan,' maar hier komt tie. Ik kan er niets aan doen. Als het gaat om je kind leuk in de kleding steken:

Geniet er maar van, zolang het kan!'

Want er komt dus een dag dat je kind weigert te dragen wat jij met zoveel zorg voor hem of haar hebt uitgezocht. Dat is de dag waarop je kind zich bewust is van zijn identiteit, en een eigen kledingsmaak heeft gekregen.

Op zich is dat hartstikke leuk. Het is een teken van een gezonde ontwikkeling.

Alleen, als moeder kan het even slikken zijn.

Bovendien maakt het dingen moeilijker. Je kunt niet langer klakkeloos kleding kopen voor je kind. Voortaan moet je overleggen, of iets eerst navragen.

Dus:

Hoe ga je ermee om als je kind een eigen kledingsmaak ontwikkelt?

De leeftijd waarop een kind een eigen kledingsmaak ontwikkelt is heel verschillend. Je hebt kinderen die op 5-jarige leeftijd al keihard weigeren iets aan de trekken, terwijl het bij andere karakters pas rond de puberteit begint.

  1. Geef voorgekookte keuzes. Kinderen willen iets in te brengen hebben, en hun eigen voorkeuren en ideeën profileren. Geef ze dus in dingen die jou toch niet echt uitmaken de ruimte om dat te doen. Geef ze zogenoemde voorgekookte keuzes. Vraag bijvoorbeeld: 'Wil je vandaag je blauwe rok aan of je rode rok.' Jij bepaalt dat het een rok wordt, maar geeft vrijheid in de keuze van de kleur.
  2. Zorg dat je weet wat het assortiment ongeveer is van bepaalde winkels. Zo vond ik de kleding van Coolcat vaak nogal ordinair. Kies daarom een winkel waarvan je weet dat de kleding letterlijk en figuurlijk passend is. Een kledingmerk als nobell is bijvoorbeeld keurig, en vinden kinderen vaak ook leuk.
  3. Luister goed naar wat je kind zegt. Waarom wil je kind een bepaald kledingstuk persé niet aan? Stel dat het is omdat het kriebelt bijvoorbeeld. Dat is een prima reden. In zo'n geval kun je dat misschien oplossen door je kind er een t-shirt met lange mouwen onder te laten dragen. Met andere woorden: probeer te achterhalen wat het probleem is voor je kind.
  4. 'Zelf doen'. Op een gegeven moment willen kinderen graag zichzelf aankleden, om de simpele reden dat ze dingen graag 'zelf doen'. Probeer hieraan tegemoet te komen. Leg bijvoorbeeld de avond van te voren de kleding al klaar, zodat er tijd genoeg is voor je kind om zichzelf aan te kleden.
  5. Denk vooruit! Voorkom zoveel mogelijk potentiële problemen. Bijvoorbeeld door alleen met je kind te gaan winkelen in winkels waarvan jij de kleding goedkeurt, en zoek eventueel de avond van te voren al de kleding voor de volgende dag uit. Dat scheelt je de volgende dag tijd en gezeur.
  6. Leg uit! Last but not least: leg uit aan je kind waarom je bepaalde kledingkeuzes echt niet vindt kunnen. Als je kind weet dat het niet zomaar is, helpt dat om je beslissing te accepteren.

Samenvattend

Kleding kan een heikel onderwerp zijn, zeker als je kind ouder wordt en een eigen smaak ontwikkelt. In deze post las je 6 handige tips die je kunt gebruiken om de valkuilen te omzeilen, of er weer uit te klimmen!

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *