Je kind wil een scooter kopen, waar let je als ouder op bij de aanschaf?
Als je kind nog een lief babytje is, of later een koddige kleuter op een loopfietsje kan je het je misschien niet voorstellen. Maar grote kans dat die schattige peuter op een dag naar je toekomt en zegt: 'Mama, ik wil een scooter!'
En net als bij buggy's en loopfietsen is het dan zaak om de juiste keuze te maken! Linda schreef er onderstaande post over. Lees nu handige tips en aandachtspunten bij de aanschaf van een scooter!
Je kind wil een scooter kopen, waar let je als ouder op bij de aanschaf?
Door Linda
Je zoon of dochter koopt een scooter. Zowel jij als jouw kind hebben hier waarschijnlijk geen ervaring mee. Dus is het verstandig om je voordat je iets gaat kopen eerst in goed te lezen zodat je weet waarop je moet letten. Welke scooter is de beste keuze, en wat zijn de belangrijkste verschillen?
Het belangrijkste verschil op scootergebied is het onderscheid tussen de verschillende soorten scooters. De benaming scooter wordt namelijk gebruikt voor zeer uiteenlopende tweewielers. Je kunt ruwweg de volgende onderverdeling maken:
- Snorscooter
- Bromscooter
- Motorscooter
De motorscooter zal niet de scooter zijn waar je naar op zoek bent voor je kind. Het is namelijk een motor waar je een rijbewijs A voor moet hebben! Zie ook Rijbewijs halen.
Welke scooter is de beste keuze?
De snorscooter is de veiligste keuze. Dit motorrijtuig gaat maximaal 25 k/m per uur. Er geldt geen verplichting om een helm te dragen en hij of zij mag ermee op het fietspad.
De bromscooter heeft een maximum snelheid van 45 km per uur en een helm is verplicht. Voor beide scooters geldt een verzekeringsplicht.
Bij voorkeur een benzinemotor of een elektrische motor?
Als je kiest voor een benzinemotor, zorg er dan in ieder geval voor dat het geen scooter is met een 2-taks motor. De moderne 4-taks motor geeft veel minder lawaai en is ook veel zuiniger.
Gemiddeld is de scooter met een benzinemotor goedkoper, maar niet wat betreft het verbruik.
De scooters op benzine zijn tien keer duurder dan de elektrische scooter. Ook zijn elektrische scooters veel stiller. Een stille motor heeft ook een groot nadeel. Voetgangers horen de scooter niet. Hierdoor heb je een grotere kans op een ongeluk met een voetganger.
Informeer naar het verbruik van de scooter
Vooral als je zoon of dochter veel kilometers gaat rijden, is de energiezuinigheid van groot belang. Een benzine-slurper kost je veel aan brandstof en is moeilijk weer te verkopen. De energiezuinige scooters verkoop je gemakkelijker dan de grootverbruikers.
Kies de juiste uitvoering en het juiste merk
Koop meteen de scooter die het beste bij jouw kind past. Een scooter van een goed merk is iets duurder, maar gemiddeld mag je er wat betreft de kwaliteit ook meer van verwachten. Ook heeft het merk invloed op het bedrag dat je er voor terug krijgt als de scooter tweedehands weer wordt verkocht. Laat je kind van te voren goed nadenken over wat hij of zij belangrijk vindt aan de scooter. Dit voorkomt een miskoop.
Maak altijd eerst een proefrit
De verkoper kan wel zeggen dat het een kwalitatief goede scooter is, maar probeer dit altijd eerst zelf even uit door een proefrit te maken. Vooral bij tweedehands scooters moet je goed opletten wat je koopt. Later met de scooter terugkomen omdat er iets mis mee is, ligt vaak lastig. De scooter moet prettig rijden en motorisch moet het ook goed klinken. Je kunt tijdens de proefrit ook langs een deskundige rijden voor meer technische informatie over de scooter.
Regel de scooterverzekering voordat je de scooter op naam zet
Zodra de scooter op naam staat moet het voertuig ook verzekerd zijn. Onterecht wordt vaak gedacht dat de verzekeringsplicht pas ontstaat zodra de scooter op de openbare weg komt, maar dat is een misverstand.
Kan een ouder een scooter verzekeren voor een kind?
De hoogte van de premie voor een scooterverzekering is mede afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder. De verzekeringsmaatschappij gaat ervan uit dat hoe ouder de bestuurder is, hoe meer ervaring de bestuurder heeft en daardoor minder snel een ongeval veroorzaakt.
Premie hoger bij jonge bestuurders
Hierdoor is de premie voor een scooterverzekering hoger bij bestuurders onder de 24 dan voor oudere bestuurders. Veel ouders willen deze hogere premie omzeilen door de scooterverzekering op eigen naam af te sluiten en zichzelf als regelmatige bestuurder op te geven. Ook wanneer dit niet het geval is.
Dit is niet aan te raden. Ten eerste hanteren verzekeraars al een extra eigen risico wanneer blijkt dat iemand onder de 24 de schade heeft veroorzaakt maar daarnaast kan men de schade uitkering bij geval van fraude achterhouden.
Wil je meer informatie over scooterverzekeringen? Bekijk dan eens de website van Alpina Verzekeringen.
Verdiep je eerst in de prijzen via het internet
Je hebt scooters voor een paar honderd euro, maar ze zijn er ook voor €10.000 of zelfs nog meer. Verdiep je vooraf in de prijzen op het internet. Probeer samen met je kind alvast een type scooter uit te zoeken. Je van te voren online verdiepen in de prijzen heeft als voordeel dat je weet wat de gewenste scooter kost. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen.
Zelf geef ik de voorkeur aan een elektrische fiets. Lees ook Elektrische fiets gezond?
Spannend, de allereerste 'grote' aankoop! Een scooterverzekering is natuurlijk heel belangrijk. Hoe heb je die uiteindelijk gevonden?
Die scooters zijn nog niet goedkoop zeg! Ik dacht: ik koop er wel even eentje voor zoonlief. Maar toen ik die prijzen zag heb ik toch maar gezegd dat ie eerst een krantenwijk dient te nemen. Meteen ook een goede manier om hem een beetje te laten proeven aan werken.