Speelgoed baby 1 jaar: geschikt speelgoed van 1 tot 12 maanden

Babyspeelgoed

Wat geef je een baby? Wat is leuk voor een baby van 3 maanden? En met welk speelgoed maak je een baby van 9 maanden nou blij?

Psycholoog Nel Kleverlaan zet het allemaal voor je op een rijtje in haar boek Speelpret voor baby. De leukste spelletjes voor de allerkleinsten van 1 tot 12 maanden.

Hieronder vind je speelgoed voor baby's handig geordend op leeftijd, met direct eronder handige links naar voorbeelden van speelgoed voor baby's!

Speelgoed baby 3 maanden

Bij baby's van 0 tot 3 maanden staan de zintuigen centraal. Het contact van baby's tot 3 maanden wordt bepaald door wat ze zien, ruiken, horen en voelen

Baby's hebben voorkeur voor grote, contrasterende, ronde en niet te ingewikkelde vormen. Veel kijkdingen zorgen voor onrust, en je hoeft ook niet dingen te wisselen volgens Nel Kleverlaan. Ze kijken graag naar beweging.


Welk speelgoed hoort hierbij?

Onderstaande mobiele heeft simpele vormen, die contrasteren. En omdat het een mobiele is, voldoet hij ook aan de interesse in beweging van baby's tot drie maanden:

Speelgoed baby 6 maanden

De baby begint mensen, dingen en gebeurtenissen te herkennen. Hij of zij krijgt interesse in het eigen spiegelbeeld. Baby's van 3 tot 6 maanden ontdekken hun voetjes en handjes. Die vinden ze enorm interessant.

Welk babyspeelgoed hoort hierbij?

Omdat baby's hun voetjes en handjes zo interessant vinden, kun je ze vrolijk gekleurde sokken aantrekken. Er zijn zelfs speciale 'voetrammelaar'. Je doet ze als sokken aan, en als de baby de voetjes beweegt hoor je ook nog een geluidje! Baby's vinden dit geweldig.

Met boeken voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. 

Het maakt niet uit dat je baby het verhaal nog niet snapt. Het gaat om de klank van je stem en de ervaring. Kies voor stoffen boekjes, of van plastic, zodat ze babyproof zijn ; )

Op deze leeftijd vinden baby's het ook leuk om lawaai te maken. En hoe kan dat nou beter dan met een leuke rammelaar!

Speelgoed baby 6 tot 9 maanden 

De meeste baby's kunnen nu redelijk rechtop zitten en kunnen zichzelf beter bewegen. Op deze leeftijd zijn baby's gefascineerd door hun omgeving schrijft Nel Kleverlaan. Alles wordt intensief door de baby onderzocht met de mond.

Welk babyspeelgoed hoort hierbij?

Vanaf 6 maanden lukt het baby's vaak wel om iets aan te pakken, en van het ene handje in het andere te doen.
Geluid maken blijft ook leuk. Nel Kleverlaan adviseert de baby pannetjes met deksel te geven, zodat de baby kan ontdekken dat deksels op pannen passen.

Op deze leeftijd zijn baby's ook gefascineerd door bellenblazen schrijft Nel. Uiteraard geef je de baby niet zelf de bellenblaas, maar blaas jij als volwassen de bellen.

Baby's van 6 tot 9 maanden kunnen zelf nog geen toren van blokken stapelen, schrijft Nel, maar ze vinden het wel geweldig om te kijken hoe jij dat doet. Laat de baby jouw toren vervolgens omduwen. Dat zal hij geweldig vinden volgens Nel.

Spiegels vinden baby's van 6 tot 9 maanden ook enorm interessant. Kijk er samen met je baby in, trek rare gezichten, en verdwijn uit het spiegelbeeld.

Nel adviseert als speelgoed voor baby's tot 9 maanden ook zogenoemde voelboekjes:

Babyspeelgoed 9 tot 12 maanden 

In deze periode hebben baby's veel behoefte aan bewegingsvrijheid schrijft Nel. Ook kunnen baby's nu goed kleine dingen oppakken. Ze zijn verder dol op herhaling.

Baby's halen graag dingen uit elkaar op deze leertijd. Bijvoorbeeld de plastic ringen van een staaf. Er weer omheen doen is vaak nog moeilijk. Dat kun jij dan doen.

Kruipspelletjes vinden baby's van 9 tot 12 maanden ook erg leuk. Bijvoorbeeld door een kleine tunnel:

Nel adviseert boeken waarin allerlei dingen verstopt zijn. Je baby moet dan bijvoorbeeld in het boek een kastdeur opendoen, en dan zit er iets achter. Hieronder een voorbeeld van zo'n boekje:

Speelgoed baby 1 jaar  

Vanaf 11 maanden kunnen veel baby's zich aan de spijlen van het bed optrekken schrijft Nel.

Welk speelgoed hoort hierbij?

Als je baby dan ook nog wat kleine stapjes kan zetten, kun je een duwkar of loopwagen kopen.

Muziek maken vinden baby's nu ook leuk. Denk aan blikken trommels met houten stokken, een toeter of een triangel.

Rollend speelgoed is ook een aanrader op deze leeftijd volgens Nel.

Babyspeelgoed van 0 tot 1 jaar samengevat

De ontwikkeling van baby's van 0 tot 1 jaar gaat snel. Van 0 tot 3 maanden staat ervaren centraal. Baby's ruiken, voelen en horen vooral. Het is slim om speelgoed af te stemmen op de mogelijkheden van een baby. Zo raakt een baby niet overprikkeld, en het is natuurlijk ook voor de veiligheid belangrijk om het speelgoed af te stemmen op de leeftijd van je baby.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op het boek Speelpret voor baby van psycholoog Nel Kleverlaan.

Als je op zoek bent naar geschikt speelgoed voor een baby, maar je weet niet goed wat je moet kiezen, is dit boek een fijn naslagwerkje. Je kunt eenvoudig opzoeken welk speelgoed geschikt is voor welke leeftijd.

Het is voor maar 5,- te koop bij bol.com.

Leestip: Vanaf welke leeftijd bowlen?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *