Thomas de Stoomlocomotief: hoe het ooit begon

thomas de stoomlocomotief

Grote kans dat je kind dol is op het karakter van Thomas de stoomlocomotief. Er zijn boeken van, speelgoed en zelfs een tv-serie.

Maar ken je het verhaal achter dit populaire karakter?

Lees het nu op De Mamablogs en laat je inspireren. Want misschien vertel jij je kind 's avonds ook wel een zelfverzonnen verhaaltje voor het slapen gaan.

En dat kan dus best een boek worden.

Hoe het allemaal begon

Op een dag in 1942 had Christopher, het zoontje van dominee Wilbert Vere Awdry de mazelen. Om hem af te leiden verzon Wilbert en verhaaltje over locomotieven.

Treinen in de hoofdrol

Het was geen toeval dat het een verhaaltje over treinen werd. Want Wilbert groeide op met het geluid van voorbij rijdende treinen. En dan beeldde hij zich in hoe ze met elkaar praatten.

In eerste instantie figureerden er drie treinen in Wilberts verhaaltjes voor Christopher:

  • Edward the Blue Engine
  • Gordon the Big Engine
  • Henry the Green Engine

En toen kwam Thomas de stoomlocomotief

Het was Kerstmis 1942 toen Wilbert van een houten bezemsteel een locomotief maakte voor zijn zoon Christopher. Christopher noemde hem Thomas. En natuurlijk vroeg Christopher vervolgens om verhaaltjes over Thomas.

thomas de trein
De originele versie van Thomas de Trein. Gemaakt van een stuk bezemsteel

Wilberts vrouw moedigde Wilbert aan een uitgever te zoeken voor zijn verhalen, en dat resulteerde in de Railway Series boeken. Een serie boeken over een spoorlijn op het fictieve eiland El Soldor. Het eerste boek werd gepubliceerd in 1945.

Van verhaaltje tot speelgoed

In 1992 bracht Learning Curve als eerste speelgoed uit met als thema Thomas de stoomlocomotief. Die eerste treintjes waren erg simpel. Gewoon een blokje met een gezicht erop geverfd.

Maar onder invloed van de serie werd het speelgoed steeds meer aangepast aan het uiterlijk van de tv-Thomas.

Anno 2016 wordt het Thomas de stoomlocomotief speelgoed gemaakt door Fisher Price.

Het kan: je eigen verhaaltjes in een boek

Is het niet bijzonder hoe het verhaal dat een vader aan zijn zoontje vertelde op hem op te vrolijken toen hij de mazelen had, heeft geleid tot een heuse boekenreeks, speelgoedlijn en tv-serie?

Het doet denken aan Guusje Nederhorst die de karakters Woezel en Pip verzon. Ook dat leidde tot een boekenreeks en tv-serie.

Mamablogger en eigen kinderverhaaltjes

Als Mamablogger weet je al dat je kunt schrijven. Dus als je veel fantasie hebt, en je kind graag zelf verzonnen verhaaltjes vertelt, laat je dan inspireren door dominee Wilbert!

Leestip: Op Leesleeslees vind je meer leuke kinderboeken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *