Versterk je immuunsysteem

Immuunsysteem

In deze wonderlijke tijd, waarin het coronavirus onze gezondheid bedreigt, is het belangrijker dan ooit om gezond te leven.

Je kunt het coronavirus weliswaar niet voorkomen met een gezonde leefstijl, maar hoe beter je conditie hoe beter je lichaam waarschijnlijk het virus kan doorstaan. En natuurlijk ook andere kwalen en ziektes.

Daarom ben ik blij met het verhaal van Robin, dat je hieronder kunt lezen, over ons immuunsysteem.

Versterk je immuunsysteem 

Als je een sterk immuunsysteem hebt dan wordt je minder snel ziek. En als je dan toch ziek mocht worden dan reageert je lichaam adequaat en ben je sneller genezen. Hoe sterk ons immuunsysteem is hangt deels af van wat aangeboren is, maar voor een belangrijk deel ook van hoe je leeft en wat je eet.



In dit artikel zal ik bespreken hoe je ervoor kunt zorgen dat je immuunsysteem in goede conditie blijft of komt. 



Voeding 

Voeding heeft een grote invloed op het versterken van je immuunsysteem. Dit komt omdat het immuunsysteem verschillende voedingsstoffen nodig heeft om goed te functioneren. 



Eén van de belangrijkste voedingsstoffen is vitamine C. Vitamine C is een antioxidant en kan de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam afvangen en neutraliseren. Goede bronnen van vitamine C zijn groenten, aardappelen en fruit. Bessen, citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien en koolsoorten zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Je kunt je vitamine C eventueel ook aanvullen met vitamine C supplementen.



Het is belangrijk dat je regelmatige voedingsmiddelen met vitamine C eet omdat vitamine C een in water oplosbare vitamine is. Dit betekend dat je lichaam er geen grote voorraden van kan opslaan, zoals bij de in vet oplosbare vitamines wel het geval is. 



Vitamine C is een antiviraal middel omdat het de productie van witte bloedcellen verbetert. Deze witte bloedcellen zijn nodig om het lichaam tegen virussen en bacteriën te beschermen. 

Om ons immuunsysteem te versterken is het dan ook van belang om voldoende groente en fruit te eten.

Volgens het Voedingscentrum moeten we dagelijkse 250 gram groenten en 200 gram fruit eten. 

Het eten van veel groenten en fruit is niet alleen goed voor ons vitamine C maar ook voor de vezels. Voedingsvezels zijn nodig om het microbioom gezond te houden. Dit zijn de bacteriën die in de darmen leven. Deze spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. 

Lees nu alles over een vitamine D tekort!

Bacteriën in onze darmen



Er leven schadelijke en goede bacteriën in onze darmen. Zolang deze elkaar in evenwicht houden zijn we gezond. Als de slechte bacteriën (of gisten) de overhand krijgen dan is dat slecht voor ons immuunsysteem en gezondheid. De goede bacteriën in de dikke darm voeden zich met voedingsvezels. De vezels die afkomstig zijn van groenten en fruit in het bijzonder. De vezels afkomstig van volkoren granen hebben we ook nodig maar die zijn niet voor het immuunsysteem belangrijk maar meer voor een soepele stoelgang. 



De slechte bacteriën in de dikke darm leven van toegevoegde suikers. Het is daarom goed om minder suiker te eten en meer natuurlijke voedingsvezels om ons microbioom – en daarmee ons immuunsysteem – te ondersteunen. 



Vetzuren

Ook vetzuren zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Het gaat hierbij met name om het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 3 vetzuren remmen ontstekingen af terwijl omega 6 vetzuren ontstekingen juist bevorderen. Het probleem is dat ons normale dieet juist erg rijk aan omega 6 vetzuren is terwijl het arm is aan omega 3 vetzuren. Dit komt omdat er in heel veel voedingsmiddelen vetten worden gebruikt die rijk zijn aan omega 6.

Zo zit omega 6 in de vetten die bakkers gebruiken voor het bereiden van hun bakkerijproducten zoals koeken en gebak. De voedselverwerkende industrie gebruikt in de meeste voedingsmiddelen ook vetten die rijk zijn aan omega 6 omdat deze het goedkoopst zijn. 

Omega 3 vetzuren komen in minder voedingsmiddelen voor. Het is daarom goed om juist meer van deze voedingsmiddelen te eten.

Omega 3 vetzuren zitten in de vette vissoorten zoals zalm, haring, paling, makreel en sardientjes. Ze zitten ook in lijnzaad(olie), chiazaad en hennepzaad. Ook zee- en schelpdieren, noten en avocado bevatten relatief veel omega 3 vetzuren. Het voordeel van zee- en schelpdieren en noten is dat deze tevens een goede bron van zink zijn. Zink is van essentieel belang voor een goed werkend immuunsysteem.



Leefstijlfactoren 

Gewicht

Een belangrijke leefstijlfactor die van invloed is op ons immuunsysteem is ons gewicht. Als we te licht zijn is dit niet goed maar als we te zwaar zijn ook niet. Mensen met overgewicht of obesitas zijn gevoeliger voor laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen veroorzaken chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij ondergewicht raken de voedingsstoffen uitgeput die het lichaam nodig heeft om het immuunsysteem goed te laten werken. Het is daarom zaak om uit te rekenen hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en je eetschema daarop af te stellen. Hoeveel calorieën je nodig hebt hangt af van je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en de mate waarin je actief bent (beroep / sport). 



Regelmatig sporten

Verder is het goed om regelmatig te sporten. Onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig actief zijn minder vatbaar zijn om ziek te worden. Om je immuunsysteem te versterken sport je minimaal om de dag gedurende 30 minuten of meer. Hoe hard je traint heeft niet zo heel veel invloed op hoe sterk je immuunsysteem wordt. Het belangrijkste is dat je actief bent naar eigen kunnen. 



Nachtrust

Een andere leefstijlfactor is de nachtrust. Nachtrust is iets waar veel mensen een tekort aan hebben. Dit vaak door een drukke baan in combinatie met een druk gezinsleven. Als we slapen is ons immuunsysteem juist actief. Indien we zelf actief zijn dan is ons immuunsysteem juist in rust. Als we tekort slapen dan krijgt het immuunsysteem niet voldoende tijd om indringers, zoals virussen en bacteriën, te lijf te gaan. Uit onderzoeken blijkt dat je minimaal 7 uur slaap per nacht nodig hebt om je immuunsysteem goed te laten werken. Het beste is om 8 tot 9 uur per nacht te slapen. Langer is ook niet nodig, dat heeft ook weer zijn nadelen. 



Leestip: fruit met minder suiker

Hoe gezond voel jij je?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *