Vocht in huis slecht voor jou en je kind
Vocht in huis is erg vervelend en ontstaat vaak door het onvoldoende ventileren van de woning. Een vochtige woning zorgt uiteindelijk voor grote vochtproblemen zoals lekkage, optrekkend vocht of schimmelvorming.
Lees hier meer over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van vocht in huis.
Gevolgen voor de gezondheid
Slechte ventilatie in een woning leidt ertoe dat vocht onvoldoende mogelijkheden krijgt om de woning te verlaten. Dit heeft een hoge luchtvochtigheid in huis tot gevolg. Een hoge luchtvochtigheid is niet alleen slecht voor de woning, maar ook voor de gezondheid.
De gevolgen hiervan zijn ademhalingsproblemen, allergieën, reuma, verkoudheden en neus- en keelinfecties.
Daarnaast hebben kinderen die opgroeien in een vochtig huis meer kans op problemen met hun gezondheid, zoals luchtwegklachten.
Reden genoeg dus om het huis extra goed te ventileren.
Herkennen van vochtproblemen
Slechte ventilatie leidt tot vochtproblemen. Mogelijke vochtproblemen zijn optrekkend vocht, opstijgend vocht en/of condensatievocht. Deze vochtproblemen zijn gelukkig vaak goed te herkennen. De volgende problemen kunnen optreden bij een hoog vochtgehalte in de woning:
- Aanwezigheid van ongedierte
- Loslaten van behang
- Bladderende verf
- Zoutuitslag
- Condens op de ramen
- Natte kringen op muren/vloeren
- Schimmelvorming
- Rottend hout
Herken jij een van deze problemen? Zorg dan voor goede vochtbestrijding zodat je snel van dit probleem af bent.
5 Ventilatie tips
Een hoge luchtvochtigheid is dus slecht voor de woning en de gezondheid van jouzelf en je kind(eren). Voldoende ventilatie essentieel, ook in de winter, om deze luchtvochtigheid laag te houden. Bekijk de volgende tips voor een gezonde en vochtvrije woning.
Tip 1: Lucht het huis regelmatig, ook als het buiten niet zo lekker weer is. De lucht van buiten is ook met regenachtig weer vaak een stuk droger. Zet de ramen en deuren dus af en toe even goed open.
Tip 2: Ventilatie is 24 uur per dag belangrijk. Bekijk of je misschien extra ventilatieroosters dient te plaatsen. Of kies ervoor af en toe een raampje op een kiertje te zetten.
Tip 3: Droog de natte was in de buitenlucht en niet binnen in huis zodat het vocht niet in je woning blijft hangen. Kies er dus zoveel mogelijk voor, indien het weer het toelaat, de was buiten te drogen. Dien je de was toch binnen te drogen? Zorg dan voor extra ventilatie in de ruimte waar de was hangt.
Tip 4: Plaats vochtbestrijders in moeilijk te ventileren ruimtes. Dit zijn kleine apparaten die de lucht zuiveren en het vocht eruit halen. Deze apparaten zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en vaak zeer effectief voor kleine ruimtes.
Tip 5: Plaats meubels niet tegen een buitenmuur aan maar een paar centimeter van de muur af. Dit verbetert de luchtcirculatie in de muur en zal vocht minder snel worden vastgehouden.
Lees ook: Laminaat, parket voor arme mensen?