Waarom een loopfiets een goede aanschaf is voor je kind

Hoe leerde jij fietsen als kind?

Fietste jij als kind eerst met zijwieltjes? En werden die er af gehaald toen je het een beetje kon?

Fietsen met zijwieltjes als fase in het proces van leren fietsen is inmiddels achterhaald. Je kunt veel beter je kind een loopfiets geven!

Waarom een loopfiets beter is dan zijwieltjes

De reden dat een loopfiets beter is dan zijwieltjes aan een fietsje zetten is dat fietsen draait om evenwicht bewaren. En dat leert een kind op een loopfiets veel beter dan op een fiets met zijwieltjes. Zijwieltjes corrigeren immers eventueel gezwabber, terwijl bij een loopfiets het je kind zelf is die corrigeert en bijstuurt. Geen wonder dat veel kinderen eerst vallen als de zijwieltjes er af gaan! Ze hebben immers nog niet geleerd om goed te balanceren.

Loopfietsen: wat zijn je opties?

Loopfietsen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Kies in ieder geval voor een lichtgewicht fietsje. Met een lichte loopfiets kan een kind namelijk beter remmen en stoppen. Wist je dat er ook skelters zijn voor kleine kinderen?

Loopfietsen zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals hout en metaal. Houten loopfietsen zien er prachtig uit, maar hebben vaak als nadeel dat ze niet verstelbaar zijn.

Er zijn verschillende loopfietsen voor verschillende leeftijden. Zo hebben loopfietsen voor kinderen van ca. 1 jaar oud vaak drie of vier wielen. Zoals deze loopfiets:

En onderstaande loopfiets is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Je ziet dat hier maar twee wielen op zitten, waardoor het belang van balanceren groter is.

 

Let er bij aanschaf van een loopfiets op dat je kind goed met zijn voeten bij de grond kan. Dus niet alleen met de tenen!

Conclusie over loopfietsen

Driewielers en fietsen met zijwieltjes hebben plaatsgemaakt voor loopfietsen. Niet alleen is dat een makkelijke manier voor je kind om 'lopend' langere afstanden af te leggen, het is ook nog eens een betere voorbereiding op fietsen. Op een loopfiets leert een kind namelijk beter zijn evenwicht te bewaren.

Een loopfiets is niet heel duur. Gemiddeld genomen heb je een prima loopfiets voor zo'n 70,-.

Lees ook mijn review van Swinxs! en over een Scooter kopen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *