Wasbare luiers versus wegwerpluiers: de voors en tegens!

Ik ben moeder van vijf kinderen. De oudste twee droegen katoenen luiers, oftewel wasbare luiers.

Of liever gezegd, katoenen pique/oogjesluiers luiers die ik had gekocht bij de Hema.

wasbare luiers
Bron: bol.com

Van de kraamhulp had ik geleerd hoe je die in 'vliegtuigmodel' moest vouwen. Dus niet alleen had ik een flinke luierwas, ik was ook nog druk met het vouwen van de luiers in het juiste model.

Zie ook hydrofiel luiers Zeeman!

Waarom ik katoenen luiers gebruikte bij mijn oudste 2 kinderen

Ik gebruikte die katoenen luiers om twee redenen:

 1. Ik had begrepen dat kinderen sneller zindelijk worden van katoenen luiers, omdat ze meer nattigheid en viezigheid voelen.
 2. Het leek me beter voor het milieu.
Toen de derde werd geboren, had ik tot mijn spijt ontdekt dat de katoenen luiers mijn oudste twee kinderen beslist niet sneller zindelijk hadden gemaakt. Dat zorgde voor een flinke deuk in mijn motivatie.

Waarom ik overstapte naar wegwerpluiers

Toen ik vervolgens ook nog eens ontdekte dat de luiers van de Aldi helemaal niet duur waren, en prima in het gebruik, stapte ik van katoenen luiers over naar wegwerpluiers. Sterker nog, het leek me positief als ze niet al te goed waren, vanwege de zelfde reden dat wasbare luiers goed zouden zijn: het maakt een kind sneller bewust van plassen en poepen.
Hier onder de nadelen van katoenen luiers zoals ik die heb ondervonden.
Ik had een speciale emmer met water waarin poepluiers moesten. Het ergste spoelde ik er af in de wc, en vervolgens ging de luier in die emmer. Als ik voldoende vieze luiers had, dan gingen ze in de kookwas.

Moet ik nog uitleggen dat het een vies werkje was?

Maar afgezien daarvan was ik dus ook nog tijd kwijt aan het vouwen van de luiers, en de grootste doodssteek was toch wel dat mijn kinderen er niet sneller zindelijk van werden. Toen wogen de nadelen niet langer op tegen de voordelen.

Wasbare luiers anno 2018

Anno 2018 zijn er veel meer wasbare luiers soorten, dan alleen de katoenen luiers die ik gebruikte. Je hebt ze tegenwoordig in hele leuke kleurtjes en prints. Zoals deze vrolijke gele, wasbare luier:

En je hoeft ze ook niet meer eerst te vouwen. Je doet wasbare luiers nu net zo om als een wegwerp luier.

Bron: Nappys.nl
Toch weet ik niet of ik er weer voor zou kiezen. En wel hierom:

Een wasbare luier met poep of plas erin, vereist actie.

Met een wegwerpluier ben je gewoon sneller, en makkelijker klaar.

Leestips

Wat gebruik(te) jij: wasbare luiers of wegwerpluiers?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Ik ben zelf niet zindelijk door zenuwschade in de onder rug en draag de luier ik kan echter niet tegen wegwerpluiers voor volwassenen ivm zeer ernstig luieruitslag tot bloedens toe op advies van de h.a en dermatoloog werd er wasbare luiers geadviseerd, maar wasbare luiers voor volwassenen zijn zichtbaar met dragen in een broek.
   Daarom draag ik nu weer de katoenen baby oogjesluier met een Prefold inlegger en fleece inlegger en een plasticbroekje de luier wordt om de 3 a 4 uur verschoond tenzij de luier niet vies is dan wordt er eerder verschoond géén lekkende luier.
   Voor de nacht draag ik de Teddy baby nachtluier met 2 Prefold luiers en een fleece inlegger en een plasticbroekje
   s'nachts wordt de luier niet verschoond tenzij de luier vies is en s'morgens géén last van een lekkende luier dus dit is voor mij de oplossing!

 1. Het zal je vast niet verbazen dat ik voornamelijk wasbare luiers gebruik. Ik vind de hoeveelheid was gelukkig behoorlijk meevallen, maar ik denk ook dat het went. Vouwluiers vind ik overigens meestal ook teveel gedoe.

  1. Wij gebruiken alleen maar vouwluiers
   De Teddy oogjesluiers en voor de nacht een Teddy nachtluier met een Teddy oogjes luier.
   s'nachts géén natte rompertjes en bed meer met wegwerp luiers wel.

 2. Wegwerpluiers hier! Eigenlijk gewoon omdat het makkelijker is en omdat de was al oneindig lijkt te zijn 😉 Toch zijn die wasbare luiers anno nu wel makkelijk dat je ze zo aan kan doen!

  1. Wij gebruiken ook met heel veel plezier de oogjes luiers en nacht luiers van Teddy heel fijne luiers daarover een overbroekje.
   En géén natte rompertjes en bedtje meer met wegwerp luiers wel.

  1. Ik zal het gewoon gaan proberen.
   Wij gebruiken oogjes luiers en nacht luiers ( Teddy ) met overbroekjes
   En géén natte rompertjes en bedtje meer !

 3. Hoi
  Ik gebruik ook de katoenen oogjesluiers van Teddy en voor de nacht de oogjes luier met een nacht luier daar over een overbroekje m.n s'nachts géén natte rompertjes en bed
  meer met wegwerp vaak natte rompertjes en een nat bed
  Dus daarom de katoenen luiers !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *