Wat is het beste babyspeelgoed: geordend op leeftijd van je kind!

Voor baby's is speelgoed niet alleen leuk. Het is ook een belangrijk element om de wereld te leren kennen. Maar er is zoveel leuk babyspeelgoed op de markt dat je als ouder soms de bomen door het bos niet meer ziet!

Iris schreef een post over babyspeelgoed en ordende het op leeftijd! Zo kun je veel makkelijker het juiste babyspeeltje voor je kind kiezen!

Lees nu haar handige overzicht!

Wat is het beste babyspeelgoed?

Wat het beste babyspeelgoed is, is sterk afhankelijk van de leeftijd van het kind. In de eerste twee levensjaren leert en ontwikkelt het kind ontzettend veel. Ben je op zoek naar kraamcadeautjes? Lees dan hieronder wat geschikt is voor welke leeftijd!

Spelenderwijs krijgen ze bijvoorbeeld indrukken van zwaartekracht, of oorzaak en gevolg. Daarom is het belangrijk om het speelgoed aan te laten sluiten op de ontwikkeling van het kind. In deze blog leg ik uit welk speelgoed past bij welke leeftijd.

Zie ook: hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?

Welk speelgoed past bij wat welke leeftijd?  

0-3 maanden 

Je pasgeboren kindje zal nog niet echt behoefte hebben aan speelgoed. Eerst moet hij nog wennen aan alle indrukken en prikkels. Het is in de eerste maand genoeg om jouw gezicht te bekijken en huid-op-huid contact te hebben. Een baby van één maand herkent je aan je geur, warmte en stem.

Zicht baby is nog wazig

Het zicht van je baby is nog wazig, duidelijke vormen en scherpe contrasten kan hij nog maar net zien. Kleuren zien baby’s pas na ongeveer drie maanden, als de kegeltjes gerijpt zijn. Babyspeelgoed waar je kindje lekker naar kan kijken is op deze leeftijd vermakelijk en interessant, bijvoorbeeld deze baby mobile.

babymobile

In de eerste drie maanden is je baby veel bezig met het trainen van spieren. Dit klinkt misschien gek, maar het is hetzelfde als spelen. Een baby gym is dan perfect.

 4-6 maanden 

Je kindje leert om langer zijn nek en rug recht te houden en kan nu dingen vastpakken. Spelen wordt daardoor steeds leuker. Spelletjes waarbij hij met een beetje hulp rechtop kan zitten zijn erg amusant. Na ongeveer zes maanden leert je kindje om te kruipen. Een speelkleed met vrolijke kleurtjes om overheen te kruipen is dan heel vermakelijk. Ook vond hij harde geluiden eerst eng, maar nu razend interessant. Een rammelaar is dan het ideale babyspeeltje!

7-12 maanden 

Sommige kindjes proberen al te staan, anderen kunnen net zitten; de ontwikkeling begint nu meer uiteen te lopen van kind tot kind. Ook heeft de één al tanden, en de ander nog helemaal niet. Alles op z’n tijd! Je zult merken dat je baby erg druk is met nadoen en napraten.

Dingen bewegen zoals in deze spring-a-ling vinden ze erg interessant op deze leeftijd.

springaling

Hiermee leer je je kindje kleuren herkennen en te tellen. De handelingen kan je beschrijven zodat je baby een idee krijg van richtingen zoals ‘omhoog’ en ‘omlaag’.

Ook is dingen uit elkaar halen en in- en uitpakken van speeltjes nu heel leuk, bijvoorbeeld met deze stapelset.

stapelset

Als ze bijna een jaar oud zijn, laat je kindje dan spelen met dingen die verschillende geluiden maken zoals een xylofoon. Het maken van muziek is erg goed voor de ontwikkeling van het creatieve vermogen van je kindje.

13-24 maanden

Voor kinderen van deze leeftijd is van alles plezierig om te ontdekken. Er zijn heel veel verschillende soorten babyspeelgoed.

Denk eraan: spelen is leren! 

Tijdens het spelen laat je hem eerst bepalen wat er gebeurt, en daarna introduceer je een nieuwe manier van het spelletje. Zo leert je kindje samenspelen. Samen torens bouwen (en weer afbreken) of speelgoed waarop je kunt rijden, zoals loopfietsen zijn ook superleuk.

Op deze leeftijd is water heel interessant. Verschillende speeltjes veranderen het bad in een oceaan van avontuur!

babyspeelgoed badspeeltjes

Tot slot

Uiteraard zijn dit grove richtlijnen van wat baby’s ongeveer fijn en plezierig vinden. Het verschilt sterk per kind wat hij of zij interessant en leuk vindt. De een kan al lopen als hij negen maanden is en de ander pas na anderhalf jaar. Dat je kindje plezier heeft bij het spelen is natuurlijk het belangrijkste! 

Leestips  

Lees ook de post over het vraagstuk: Baby in box

Mijn review van Swinxs!
Vanaf welke leeftijd bowlen?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *