Ik groeide op met een katholieke vader en een Nederlands-Hervormde moeder.
Mijn zusjes en ik bezochten een Nederlands-Hervormde school, waardoor ik katholieke gewoontes veel minder heb leren kennen.
Zoals een communiefeest.
Jana verzorgde onderstaand artikel over communiefeesten!
Communiefeesten organiseren doe je zo
Communiefeesten zijn minder deel van de cultuur van de Lage Landen dan vroeger, maar ze zijn nog steeds traditie.
Gaat jouw kind naar een katholieke school en komen de communies er aan?
Wil jij weten hoe, wat en waar?
Wil jouw geheugen eens opgefrist worden over de tradities en gewoonten?
Lees dan verder!
Wat is een communie?
De katholieke kerk kent zeven sacramenten. Dat zijn heilige rituelen die God tot de mens doen komen. Van die zeven is de eucharistie een belangrijk sacrament, en wanneer kinderen hier voor het eerst aan deelnemen, noemen we dat de communie.
Tijdens de viering in de kerk wordt de hostie en wijn gezegend, die het lichaam en bloed van Jezus Christus symbolisch representeren en ontvangen worden door gelovigen.
Als voorbereiding op die viering heeft je kind waarschijnlijk al een aantal catecheselessen gekregen. Daar leren kinderen over het katholieke geloof, de betekenis van de Eucharistie en het belang van dit sacrament te ontvangen.
Tijdens de viering in de kerk dragen kinderen vaak witte kleding en ontvangen ze voor het eerst de hostie.
Hierna wordt het feest pas georganiseerd.
Wat is een lentefeest dan?
Kinderen die op een katholieke school zitten kunnen zich helaas buitengesloten voelen wanneer zij de enige zijn in de klas die geen communiefeest of pakjes krijgt.
Daarom dient een lentefeest als alternatief voor ouders die niet katholiek zijn, maar die hun kind ook een feest willen geven, of eventueel de overgang van de kleuterschool naar de lagere school willen vieren.
Wat moet ik dan organiseren?
Uitnodigingen/ vormsel kaartjes versturen
Aanwezig in de kerk bij de communie zijn sowieso de peter en meter van het kind, de ouders, grootouders, en broers en zussen. Andere familieleden mogen ook aanwezig zijn, maar kunnen even goed later aansluiten bij het feest.
Je stuurt dus best op voorhand
vormsel kaartjes uit per uitnodiging.
Locatie
Wat je dan nodig hebt, is een locatie. Je kan een feestzaal huren, maar bij je thuis kan het ook perfect. Wat bij zo’n feest hoort, is eten zoals barbecue, eventueel een foodtruck, cadeautjes voor de persoon wiens communie het is, spelletjes en eventueel een springkasteel.
Lammetjestaart mag niet ontbreken
Maar wat ook niet kan ontbreken aan een traditioneel communiefeest is een lammetjes taart. Lam eten heeft uiteraard een religieuze betekenis.
Het staat symbool voor het ‘Lam van God’, namelijk Jezus Christus.
Je offert dus Jezus, of het lam, om de zonden van de mensheid te verzoenen en zo de mensheid te redden. Je toont zo je respect en dankbaarheid voor Jezus. Omdat we in de moderne tijden geen echte lammetjes meer gaan offeren, bestaan er speciale lam taarten.
Dat zijn ijstaarten in de vorm van een lammetje, waar je het hoofd van afsnijdt. Daar druipt dan een soort frambozencoulis uit dat bloed voorstelt.
Bedankjes voor de gasten
Geef tijdens of na het feest een
communie bedankje mee aan je gasten om hen te danken voor hun aanwezigheid en eventuele cadeautje aan je kind.
Zo, als je tot hier hebt gelezen, weet je ondertussen hoe je een aangenaam en geschikt communiefeest kan vieren.
Communiefeest nawoord
Dankjewel Jana voor dit artikel. Ik kan me voorstellen dat dit heel speciaal is voor kinderen en hun ouders.
Leestips