wat is een blogger

Wat is een blogger?

Het woord blogger kan twee dingen betekenen! Het kan gaan om een persoon die een online blog bijhoudt. Tegenwoordig wordt dit ook wel een content creator genoemd.

Of het gaat over het populaire blogplatform, ook wel bekend als Blogspot.

Wat is een blogger? Blogger als een persoon

Eerst gaan we het hebben over blogger als een persoon. Bloggers schrijven regelmatig 'posts' op een blog. Sommigen  houden een soort online dagboek bij, andere bloggers schrijven informatieve teksten, en nog weer andere hebben een blog dat lijkt op een online tijdschrift. Bloggers heb je dus in alle vormen en maten. Tegenwoordig worden ze ook wel influencers genoemd.

Iedereen kan een blog beginnen en een blogger worden.

Mama blogger

Een bekende variant is de zogenaamde 'mama blogger'! Zoals de naam al zegt, zijn dit moeders. Vaak schrijft dit soort bloggers over haar dagelijks leven, de dingen die ze meemaakt, gebeurtenissen met haar kinderen etc.

Er komen steeds meer mama bloggers en samen vormen ze een grote, vaak betrokken community. Lief en leef wordt gedeeld, en veel mama bloggers voelen zich erg gesteund door hun bezoekers. Op wikipedia vind je een een lijst met links van bekende mama bloggers!

Wat is een blogger? Het blogger platform

Wat is een blogger

Blogger het platform

Blogger, het platform is heel wat anders natuurlijk. Op dit gratis platform kun je in een paar stappen een blog beginnen, en een blogger worden! Blogspot is enorm gebruiksvriendelijk, en je hoeft er niet voor te kunnen programmeren of wat dan ook. Het is echt supergemakkelijk. En het ziet er meteen professioneel en mooi uit ook nog. Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid gaat er eigenlijk niets boven blogger.

Blogspot werd gelanceerd in 1999, en is van Google.

Een blog maken met Blogger is echt aanrader vind ik.

Wat is een blogger: je beroep ervan maken!

In Amerika is blogger ondertussen een heus beroep geworden! Ook in Nederland vind je bloggers die een behoorlijk inkomen verdienen met hun blog. Je kunt gerust spreken over professioneel bloggen. Als blogger kun je geld verdienen wanneer je blog behoorlijke bezoekersaantallen heeft, en/of een goede pagerank.

De makkelijkste manier om geld te verdienen met je blog is door het installeren van Google Adsense. Google Adsense zijn advertenties. Je hebt ze in alle soorten en maten, van tekst advertenties, tot verticale en horizontale banners. Als je gebruik maakt van het blogspot platform ben je in het voordeel, want zij maken het supermakkelijk voor je om Google Adsense op je blog te zetten.

Zelfs al bezoekt alleen je moeder je blog, dan nog kun je Google Adsense installeren! Helaas is dit wel iets moeilijker geworden: Google keurt blogs nu eerst, en niet iedereen wordt toegelaten. Maar proberen kan natuurlijk altijd!

Zo installeer je Google Adsense!

  1. Ga naar je dashboard
  2. Klik op 'layout'
  3. Klik op 'add a gadget'
  4. Scroll naar beneden tot je 'Adsense' ziet staan, en klik op het plusje
  5. Kies het formaat advertentie dat je wilt
  6. Je kunt zelfs de kleuren aanpassen voor je blog!
  7. Klik op 'save' als je klaar bent!

Kan iedereen blogger worden?

Jazeker! Het enige dat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding! Dankzij gratis platforms hoeft het je niet eens geld te kosten, en je hoeft er ook niet handig met computers voor te zijn. Zowel blogspot als wordpress hebben zulke goede stappenplannen die je helpen je eigen blog te maken, dat echt iedereen het wel kan.

Iedereen kan dus een blog beginnen, maar niet iedereen houdt het vervolgens vol. Het wemelt op het internet dan ook van de 'dode' blogs. Blogs die voor het laatste werden geupdate in bijvoorbeeld 2001. Sommige blogs hebben zelfs niet één enkele post. Iemand is een blog gestart, en heeft er vervolgens niets meer mee gedaan. Dat kan heel irritant zijn als ze een blogadres hebben dat jij graag zou willen!

Tip: zet een contact formulier op je blog met behulp van Google formulieren!

Wat is een blogger: eigenschappen van een goede blogger

  • Discipline: schrijf minimaal 1 keer per week, liever vaker
  • Laat je niet afschrikken door een leeg scherm! Ga gewoon zitten, en surf eventueel over het internet om inspiratie op te doen
  • Zorg dat je de Nederlandse taal goed beheerst, en voorkom zo spelfouten en d-t fouten.

Wil je blogger worden, maar weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Lees dan 'Een blog beginnen'!

Wil je geld verdienen met je blog, maar vraag je je af hoe? Bloggerientje vertelt je er alles over op Bloggen en Loggen.

Lees hier meer over een weblog in het algemeen.

Handige leestips