Pietenatlas: landelijk overzicht van de kleur van Pieten in Nederland

sint en piet
Tenorio81, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

In 2017 verscheen op de Mamablogs een blogpost over de zogenoemde Pietenatlas. Daarop stond aangegeven welke kleur Pieten hadden in een bepaalde regio. Het type Piet dat destijds het meest te zien was, was bruin of zwart. Hieronder de post van toen, met daarna een update!

Pietenatlas: hoe werkt het?

Je kunt je woonplaats invullen op Pietenatlas, of een plaats waarover je nieuwsgierig bent, en vervolgens krijg je te zien welk type Pieten ze daar hebben.

Pietenatlas Amsterdam

Type je bijvoorbeeld 'Amsterdam' in dan is dit het resultaat

pietenatlas

Rood staat voor Roetveegpieten.

Pietenatlas Groningen

Type je Groningen in, dan krijg je dit resultaat op de Pietenatlas:

pietenatlas

Pietenatlas 2017

In het algemeen geldt dat Piet vooral bruin of zwart zullen zijn dit jaar. Op Pietenatlas staat vermeld:

'In een relatief klein aantal gemeenten lopen tussen de traditionele Pieten ook roetveegpieten mee; in twee grote steden doen alleen maar roetveegpieten mee aan de intocht.'

De conclusie van Pietenatlas is dat er geen grote veranderingen zijn op Pietengebied. Ondanks de steeds terugkerende discussie. In de toekomst zullen de plaatselijke verschillen tussen Pieten toenemen.

Van Pietenatlas naar Meldpunt Zwarte Piet

Anno 2024 is de website van de Pietenatlas uit de lucht. Wel is er een website Meldpunt Zwarte Piet. Daar kunnen mensen melden als ze ergens een zwarte Piet zien. Op de site staat:

'Maak bij de intocht rustig en onopvallend een foto van de gebruikte pieten en upload die via ons meldpunt. We gebruiken deze foto alleen om je melding te beoordelen en zullen die niet publiceren. In ‘beschrijving’ kan je aangeven wat voor soort pieten er gebruikt worden. (...) Gaat alles juist goed in jouw gemeente? Meld dat dan ook!'

Onderstaand kaartje is van 2023:

meldpunt zwarte piet

Hieronder de uitleg van de kleuren zoals die op de site staan vermeld:

  • Rood: Gemeenten die nog steeds gebruik maken van Zwarte Piet, Bruine Piet of Grijze Piet.
  • Oranje: Gemeenten die zijn overgestapt op roetveegpieten of andere alternatieven, maar waarbij de pieten nog steeds racistische kenmerken hebben zoals een bijna volledig zwart geschminkt gezicht, gouden oorringen, dikke rode lippen of kroeshaarpruiken.
  • Groen: Gemeenten die volledig zijn overgestapt op niet-racistische alternatieven.

Hoe zit het in 2024?

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) onderzocht de plannen voor de Sinterklaasintocht in 2024 in verschillende gemeenten. Ze stuurden ruim 30 brieven naar verschillende gemeenten waar volgens de groep nog (te) zwart geschminkte pieten aanwezig zijn. In totaal heeft Nederland 342 gemeenten. Hieronder een voorbeeld van een roetveegpiet:

roetveegpiet
Ziko van Dijk, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het enige probleem bij deze roetveegpiet zal de kroeshaarpruik zijn.

Leestips

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Vandaag komt de Sint bij ons in de stad aan. Ik hoop dat er een mooie mengeling is van pieten, zodat iedereen van het feest kan genieten. Voor de kinderen maakt het allemaal geen verschil; als ze maar pepernoten krijgen van Piet 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *