5 x Geld schenken door opa en oma

geld schenkenOpa's en oma's vinden het vaak fijn om hun kleinkind(eren)geld te schenken. En dan niet in een papieren envelop, maar in de vorm van een flink bedrag op een bankrekening.

Geld schenken 'Voor later'!

Als opa en oma geld schenken is dat meestal voor 'voor later'. Zo'n geschonken spaarpotje kan later bijvoorbeeld gebruikt worden als bijdrage aan een studie, of eerste huis. Het is doorgaans niet de bedoeling van opa en oma dat hun kind hun schenking gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe Playstation of een backpack trip!

De opa en oma van mijn kinderen

Toen mijn kinderen geboren werden, schonken mijn schoonouders hen elk 500 euro. Dat deden ze op een speciaal daarvoor geopende rekening voor dat kleinkind bij de ING. Mijn man en ik zitten zelf bij de Rabobank, maar onze kinderen hebben dus alle vijf een spaarrekening bij de ING. Deze schenking is inderdaad gebruikt als bijdrage aan de studiekosten.

5 x Belastingvrij geld schenken

Stel, jouw ouders of schoonouders komen bij jullie en zeggen: 'We willen graag geld schenken aan jullie kind(eren)!' Wat zijn de mogelijkheden om te schenken en waar moeten ze op letten? Hoe zit het bijvoorbeeld met de zogenoemde Schenkbelasting
  1. Met stip op nummer 1: als grootouders mag je jaarlijks maximaal 2200 euro schenken aan je kleinkind. Meer mag ook wel, maar dan moet je er belasting over betalen.
  2. Zijn opa en oma gescheiden? Dan hebben de kleinkinderen geluk, want dan kunnen opa en oma allebei apart 2200 euro schenken. Kleinkinderen kunnen dan dus maar liefst 4400 euro krijgen.
  3. Als grootouders meer willen schenken, dan kan dat in de vorm van een bedrag van 106.000 euro voor een eigen huis. Belastingvrij! Maar let op: vanaf 2024 moet er wel zogenoemde schenkbelasting worden betaald over dat bedrag.
  4. De schenking aan minderjarige kinderen wordt meegerekend met het vermogen van de ouders. Zij betalen er belasting over. Tot hun achttiende hebben de ouders zeggenschap over het geld van het kind. Ik vraag me dan wel meteen af: 'Wat nou als de ouders een gat in hun hand hebben, en het geld van hun kind plunderen?!'
  5. Ontvangt het kleinkind huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget? Dan moeten opa en oma oppassen dat ze niet teveel geld schenken. Want als het kleinkind 'teveel vermogen' heeft vervallen die toeslagen! Een schenking kan ook gevolgen hebben voor een bijstandsuitkering.

Hoe voorkom je dat het kleinkind het geld verbrast?!

Ben je als grootouders bang dat het kind een gat in de hand heeft, en de schenking er binnen no time doorheen jaagt zo gauw hij of zij achttien wordt? Dan kun je tegelijkertijd met de schenking een bewindvoerder benoemen.
Bijvoorbeeld opa of oma zelf!
Die bepaalt dan wat er met het geld gebeurt. Ook als het kind volwassen is Dit moet trouwens wel worden aangevraagd bij een kantonrechter. Het is dus wel een boel gedoe.
N.B. Als je ouders jóú geld willen schenken mag het bedrag een stuk hoger zijn ; )  Op de site van De Consumentenbond staat te lezen:

 'In 2022 mag je maximaal €5677 schenken per kind, zonder dat het schenkbelasting hoeft te betalen.'

Leestips

De voor- en nadelen van een uitvaartverzekering 

Uitvaartverzekering gezin

Heb jij ooit een schenking gehad van jouw grootouders? 

Gebruikte bronnen onder andere: Van Lanschot en De Consumentenbond.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *