10 kilo afvallen na zwangerschap?

afvallen de bevalling

Veel vrouwen dragen na de bevalling wat extra kilo's met zich mee, waar ze graag vanaf willen. Gemiddeld komen vrouwen tussen de 10 en 15 aan, maar bij sommige zwangeren is dit nog veel meer.

Hoe zit dat met afvallen na zwangerschap?
Stel je zegt: 'Ik wil 10 kilo afvallen na mijn zwangerschap!' 
Hoe pak je dat dan aan?

Afvallen na zwangerschap: mijn ervaring

Zelf woog ik na mijn vijf bevallingen ook relatief meer dan 'gewoon'. Maar ik wist op een gegeven moment uit ervaring dat afvallen na de zwangerschap bij mij redelijk vanzelf ging. 
Dat kwam door een combinatie van borstvoeding geven en elke dag de kinderen van en naar school brengen. Er was toen nog geen continurooster, en in totaal liep ik 8 kilometer op een dag! Ik vond het eerlijk gezegd ideaal! Ik hoefde dus niet actief af te vallen. Het gebeurde door mijn leefstijl.
Maar soms is het wel nodig om actief af te vallen na een zwangerschap. Bijvoorbeeld als de kilo's hardnekkig blijven zitten.

In ieder geval niet de eerste 6 weken!

Een zwangerschap en bevalling zijn niet niks! Je lichaam heeft heel wat te doorstaan. Daarom is het advies om je lichaam de tijd te geven om te ontzwangeren. Ga daarom zeker niet in de eerste 6 weken al actief proberen af te vallen. Gun je lichaam rust.

Afvallen na zwangerschap als je borstvoeding geeft

Op de website van het populaire tijdschrift Ouders van Nu noemen ze het gevaar van gifstoffen die vrijkomen als je een crash dieet doet terwijl je borstvoeding geeft. Die stoffen zitten opgeslagen in je vetreserves en wil je niet in je borstvoeding hebben.

Hoe snel mag je beginnen met afvallen?

Op de website 24baby.nl adviseren ze 0,5 kilo per week oftewel af te vallen. Dit is een gezond tempo, waarbij je zeker weet dat je lichaam nog wel alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Afvallen na zwangerschap: cijfertjes handig op een rijtje!

  • Vrouwen komen gemiddeld 10 tot 15 kilo aan in een zwangerschap
  • Wacht minimaal 6 weken tot je begint met diëten na de bevalling. Bespreek met je verloskundige of het al mag.
  • Voor gezond afvallen streef je naar 0,5 kilo afvallen per week.
  • Als volwassen vrouw heb je zo'n 2000 calorieën per dag nodig. Als je borstvoeding geeft heb je zelfs 2500 calorieën per dag nodig.
  • Om 0,5 kg per week af te vallen adviseert 24baby.nl om 500 minder calorieën per dag te eten.
  • Wacht minimaal 6 weken voordat je gaat sporten.
  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Het duurt 9 maanden voordat je lichaam weer helemaal 'gewoon' functioneert.

Samenvattend

Als het gaat om 10 kilo afvallen na je zwangerschap, of meer of minder, het belangrijkst is om eerst te herstellen! Begin dus zeker niet meteen te lijnen of te diëten. Wacht minimaal 6 weken, en overleg dan met je verloskundige of huisarts.
Want vergis je niet, je lichaam heeft zojuist een topprestatie geleverd. Geef het de kans om weer in vorm te komen.

Wat zijn jouw ervaringen met extra zwangerschapskilo's? Hoeveel kwam jij aan? En hoe lang duurde het voordat je weer op je 'oude' gewicht was?
Gebruikte bronnen voor dit artikel zijn onder andere: thuisarts.nl, 24baby, Ouders van Nu, RTL Nieuws, mijn eigen ervaringen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *