Hoe haar invlechten: Mandy geeft tips en tricks!

opvlechten
Mandy is supergoed in haar invlechten.

Op Facebook zag ik prachtige foto's van Mandy's dochter met hun haren in schitterende vlechten.

Ik was benieuwd hoe Mandy aan haar leuke ideeën voor invlechten en opvlechten kwam, en vroeg of ze wilde meedoen aan een interview over Hoe invlechten etc.
Dat wilde Mandy!
Lees nu haar antwoorden over invlechten, opvlechten en haar tips en tricks!

Over Mandy

Mandy is  pas 30 geworden. Ze heeft 3 kinderen: haar dochter Sharissa van 7, haar zoontje Sereno van 4 en haar dochtertje Shenaya van 1,5.

Van BSO tot thuisblijfmoeder

Ik heb altijd ( zo voelt het ) bij de bso met heel veel plezier gewerkt, 10 jaar lang. Totdat mijn zoontje geboren werd toen ben ik gestopt en had ik ervoor gekozen om voor mijn kinderen te zorgen als thuisblijfmoeder.
Ook op de bso was ik vaak bezig met de haartjes van de kinderen, ze vonden dit altijd zo leuk en kreeg vaak complimentjes van ouders.
invlechten

Het interview!

Heb je een achtergrond als kapper?

Eigenlijk helemaal niet. Het knippen zou me ook niet trekken, ik vind het veels te leuk om kindjes blij te maken met mooie haren.
Ik plaats wel eens op een moedergroep een haarcreatie van mijn dochter waar ik leuke reacties op krijg. Maar soms krijg ik wel eens een opmerking van 'Ach die zal vast kapster zijn,' en toch vind ik dat een complimentje!
haren invlechten

Hoe heb je geleerd zo mooi  haar in te vlechten?

Ik heb dit mijzelf aangeleerd bij mijn oudste dochter. Sinds mijn meisje haar heeft zat er al een staartje in. Soms was het meer elastiek dan haar haha. Toen ze 2 jaar was, begon ik dingen uit te proberen met verschillende staartjes en knotjes.
Eenmaal vanaf haar 3e jaar ben ik gaan in- en opvlechten. Als ik nu foto's terugkijk zie ik enorm veel verbetering door de jaren heen.
Door veel te oefenen, uit te proberen en filmpjes van YouTube kwam ik er wel!
Als je je kindje vanaf het begin al aanleert om een staartje te hebben zijn ze dit ook gewend en zullen ze dit ook minder snel eruit halen.
Bij mijn jongste dochter zit er al regelmatig een vlechtje in het haar, want ook voor kleine kindjes heb je zulke leuke kapsels.

Hoe kom je op de ideeën voor het haar invlechten?

Ik ben op Facebook lid van bepaalde haargroepen. Verder kijk vaak op Pinterest en op YouTube staat ook heel veel. Overal waar ik kijk daar haal ik mijn inspiratie uit.
invlechten

Hoe lang duurt het haar invlechten?

Het ligt er natuurlijk aan welke type vlecht je gaat maken. Ik ben eerst altijd bezig om goeie scheidingen te maken en dan begin ik met vlechten. Een haarband vlecht heb ik er ongeveer met 10 minuutjes in zitten maar voor 2 invlechten heb ik zeker 30 minuten nodig om dit goed strak te krijgen.

Hoe vind je dochter het om stil te zitten? Heb je daar tips voor?

Mijn oudste dochter heeft dit nooit een probleem gevonden. Ik gaf haar, toen ze kleiner was, mijn telefoon en daar ging ze op YouTube filmpjes op kijken Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Ik ben tussen de 10 à maximaal 45 minuten met haar haren bezig.
Mijn jongste dochter zet ik met haar eetstoel voor de tv neer en geef ik iets van een soepstengel om haar bezig te houden maar die is zo klein dat ik ongeveer max 10 minuten aanhoud. Als ik andere kindjes in of op vlecht probeer ik veel met ze te praten of af te leiden door iets te tellen zoals de lampjes in de kamer of 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet,' te spelen.

Wat gebruik je voor materialen voor haar invlechten? Wat heb je echt nodig, en wat is leuk als extra?

De dingen die ik echt nodig heb om te vlechten zijn een waterspuit om het haar goed nat te houden, een puntkam om scheidingen mee te trekken, een goeie borstel om alle klitten uit het haar te krijgen en natuurlijk elastiekjes.
Als ik wil dat het echt zonder pluis en 2 dagen mooi moet blijven zitten gebruik ik wax en spray ik als het kapsel helemaal klaar is haarlak erover heen.
Ik heb allerlei gekleurde kleine elastiekjes en dat geeft een heel leuk effect! Je kan ze bijvoorbeeld al bij de kruidvat kopen van Zenner.
Ook heb ik boxbraid beads in allerlei kleurtjes maar die bestel ik op internet.

Klopt het dat je haren beter niet eerst kunt wassen omdat invlechten dan lastiger gaat?

Ik vind juist het tegenovergestelde! Als het haar gewassen wordt is het klitvrij en vochtig waardoor de vlecht ook minder gaat pluizen als je hem maakt. Maar als je dit lastig vindt kun je ook ervoor kiezen om met een waterspuit te werken waardoor het een beetje vochtig is. Met wax werken helpt ook om het haar minder glad te maken en het voorkomt ook dat het haar pluist.
invlechten

Hoe lang blijft zo'n invlecht zitten?

Ikzelf maak het liefst elke dag een nieuwe of andere vlecht in het haar van mijn dochter zodat hij goed strak en pluis vrij is. Maar dit doe ik ook niet elke dag met wax en haarlak. Vaak gebruik ik alleen water.
Als ik bij andere kindjes invlecht gebruik ik water, wax, haarlak en glitter gel zodat het goed blijft zitten. Ik krijg dan vaak een berichtje van de moeders dat het maar liefst tussen de 3 à 5 dagen goed heeft gezeten!

Heb je een favoriete methode van invlechten?

Ik gebruik altijd dezelfde manier om te gaan vlechten, dit werkt voor mij het beste.
 1. Het allereerste wat ik doe is het haar goed uitborstelen.
 2. Daarna ga ik er ook nog met een kam doorheen zodat er geen klitten in zitten.
 3. Met mijn puntkam maak ik eerst de scheiding waar ik wil gaan vlechten. Als ik de scheiding maak gebruik ik al gelijk mijn waterspuit.
 4. Daarna zet ik het overige haar even vast met een elastiek.
 5. Daarna spuit ik het haar dat ik wil gaan vlechten nat.
 6. Vervolgens kam ik er met mijn vingers wat wax doorheen.
 7. Dan begin ik aan mijn vlecht.
 8. Aan het eind gaat er natuurlijk een elastiekje in.
 9. Dan laat ik of het overige haar los of verwerk ik de vlecht in een staart ligt natuurlijk eraan wat voor kapsel je wilt maken.
haren invlechten

Wat is je favoriete kapsel?

Een haarband vlecht en dan in een staart 2 opvlechten.

Vlecht je je eigen haar wel eens in?

Ik had het zo leuk gevonden als ik het kon. Ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar ik kan niet precies zien wat ik doe en mijn armen doen zeer van het omhoog houden haha. Een heel klein stukje lukt aan de voorkant en soms doe ik wel een ingedraaide pluk maar dat is het dan ook. Bij jezelf is zo anders!

Ik zie dat je een speciale facebookpagina hebt: haarfeestjes? Wat houdt dat precies in? Kunnen mensen je inhuren voor kapsels?

Op mijn Facebook pagina deel ik vaak ter inspiratie haarcreaties van mijn dochters, en af en toe plaats ik een stappenplan wat al een Haarfeestje op zich is! Maar je kunt mij inderdaad inhuren om op je dochters verjaardag alle kindjes te komen invlechten met natuurlijk mooie glitters die ze zelf mogen uitzoeken. Ook ga ik vaak naar mensen toe of komen ze naar mij om gewoon los in te vlechten voor hun verjaardag, school pasfoto's of speciale gelegenheden.
invlechten

Wat zou je iemand aanraden die net begint met invlechten?

Heel veel oefenen want oefening baart kunst!
Proberen goeie scheidingen te maken want alleen daardoor ziet je kapsel er al zoveel beter uit.
Het is natuurlijk ook fijn om snel resultaat te zien van het invlechten, daarom raad ik je aan om op te vlechten.

Een opvlecht is een gewone vlecht alleen dan onderlangs vlechten, hierdoor ligt de vlecht op je haar en is het heel duidelijk te zien.

Ik ben van mening dat iedereen kan leren vlechten, ook jij je kunt dit gewoon!

Op een leuke manier een kleurtje in je haar?

Ga met crêpepapier haren verven!
 1. Doe crêpepapier in een bakje
 2. Gekookt water erover en 10 min laten staan
 3. Crêpepapier eruit halen
 4. Haren in het gekleurde water voor 15 min
 5. Haren uitknijpen, in folie en 30 min intrekken
 6. Goed uitspoelen
 7. Haren fohnen & klaar.

Tips & tricks op een rijtje

 • Spray het haar goed nat voordat je begint en tijdens het vlechten.
 • Maak een scheiding door met de kam tegen de hoofdhuid aan een vloeiende lijn te trekken.
 • Probeer zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid aan te vlechten voor een strak effect.
 • Hoe kleiner de plukjes zijn hoe gedetailleerder de vlecht is.
 • Door wax te gebruiken voorkom je pluizen.
 • Als de vlecht klaar is kam dan de zijkanten van de vlecht naar de vlecht toe en trek de vlecht een beetje uit zo creëer je een strakker effect bij je in of opvlecht.
 • Probeer tijdens het vlechten het haar met je vingers er doorheen te kammen zodat het niet gaat klitten.

En de leukste tip!

Meng in een schaaltje wat gel en de leukste knutsel glitters die je maar kan vinden en breng het op het haar aan met een kwastje zo heb je een echt Haarfeestje!
invlechten

Nawoord

Dankjewel Mandy voor dit superleuke interview. Ik vind het knap zoals je jezelf hebt leren invlechten en opvlechten en je antwoorden zijn echt handig!
Leestip: schuifspeldjes.

Wil je Mandy inhuren voor een kinderfeestje?

Bezoek dan nu haar Facebookpagina!
Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *