Broekplassen: wat is het en wat kun je eraan doen?

broekplassen
Kleine kinderen plassen in hun broek. Als ouder verwacht je niet anders van je pasgeboren baby en peutertje. Maar op een gegeven moment begint de zindelijkheidstraining en ga je je best doen om je kind te leren te plassen op een potje of wc.

Zindelijkheidstraining: even wat cijfertjes!

Er zwerven diverse cijfers rond over zindelijkheid. Hieronder een aantal statistieken:
  • Gemiddeld beginnen ouders zo rond het 2de levensjaar met zindelijkheidstraining.
  • Over het algemeen zijn kinderen overdag zindelijk op hun 3de.
  • Vanaf gemiddeld hun 4de zijn kinderen ook 's nachts zindelijk.
  • 80% van de kinderen van 5 jaar of ouder is zowel overdag als ’s nachts zindelijk.
Maar let wel, het is per kind verschillend. Het ene kind zal sneller zindelijk worden dan het andere. Er zijn dus uitschieters naar beneden en naar boven. En zeker in het begin hebben kinderen nog wel eens geen ongelukje. Dat wil niet zeggen dat ze niet zindelijk zijn, maar gewoon dat ze nog wat oefening nodig hebben.

Broekplassen: kinderen ouder dan 5 die in hun broek plassen

Wanneer oudere kinderen, waarvan je verwacht dat ze zindelijk zouden moeten zijn in hun broek plassen dan wordt dit ook wel een zindelijkheidsstoornis of broekplassen genoemd of zelfs incontinentie kinderen. Zowel het kind als de ouders vinden dit vaak erg vervelend. Want zoals gezegd: van baby's en peuters verwacht je niet anders, maar op een gegeven moment wordt verwacht dat een kind het droog houdt.

Ongeveer 10% van alle kinderen in groep 1 plast overdag in hun broek, dat wil zeggen ongeveer 2 kinderen in elke klas.

Kind plast expres in de broek

Helaas zijn er ook kinderen bij wie het broekplassen niet per ongeluk gaat, maar die bewust in de broek plassen. Bijvoorbeeld om hun argument dat ze best die lollie/speeltje mogen hebben kracht bij te zetten.  In zo'n geval ben je in machtstrijd beland met je kind, en dat is waardeloos. Bij expres in de broek plassen is het ook weer belangrijk om naar de onderliggende oorzaak. Wat wil je kind je duidelijk maken? Tegelijkertijd mag je best paal en perk stellen aan dit soort ongewenste gedrag. Zeg bijvoorbeeld op rustige toon:

'Ga je gang,' als je kind dreigt met expres broekplassen.

Laat hem of haar vervolgens ook zelf het probleem van de natte broek oplossen. Zo krijgt je kind de boodschap dat dergelijk gedrag niet beloont wordt en zelfs onprettig aanvoelt.

Oplossingen voor broekplassen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van het broekplassen. Soms vergeet een kind simpelweg op tijd naar de wc te gaan, of is het zo verdiept in een spel dat het daardoor net te laat is. Maar er kan ook een lichamelijke oorzaak zijn zoals blaasontsteking, obstipatie of een overactieve blaas. Broekplassen kan ook komen door stress en emotionele problemen. Het is altijd verstandig om de onderliggende oorzaak te bepalen en daar ook wat aan te doen. Maar daarnaast zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken tegen broekplassen:

  • Je kind belonen elke keer dat hij of zij de broek droog houdt, bijvoorbeeld met een sticker.
  • Een plaswekker gebruiken: die zit in een speciaal broekje en gaat af zo gauw je kind wat urine verliest.
  • Er is speciaal ondergoed beschikbaar voor broekplassen kind. Zie voorbeeld hieronder:

broekplassen

Samenvattend: broekplassen

Broekplassen is een term die wordt gebruikt voor kinderen die ouder zijn dan 5 die eigenlijk zindelijk (zouden moeten) zijn. Het kan voor zowel de ouders als het kind vervelend en zorgelijk zijn. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Daarvoor kun je bijvoorbeeld naar de huisarts gaan. die kan lichamelijke oorzaken uitsluiten. Verder zijn er allerlei hulpmiddelen op de markt, zoals speciaal ondergoed en plaswekkers.

Zie ook de post WC schoonmaken!

Lees ook de post over het vraagstuk: Baby in box?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *