Hoe ga je om met angst om je kind? Van kinderhorloge tot visualisatie

angst om je kind

'Er is geen banger hart, geen banger hart dan dat van mij,' zong Rob de Nijs. Maar ik denk dat er vaak geen banger hart is dan een moederhart. Niet voor niets zijn er een heleboel memes met de tekst:

'Moeder worden betekent dat je hart voortaan buiten je lichaam klopt.'

En dat maakt kwetsbaar. Tegelijkertijd is het belangrijk om niet overbeschermend te zijn of eventuele angsten overbrengen op je kind. Kortom: hoe ga je om met angst om je kind?!

Hoe ga je om angst om je kind?

Hieronder vind je tips om om te gaan met de angst om je kind, zodat je een gezonde balans kunt vinden tussen zorgzaamheid en ruimte geven:

1. Erken en Accepteer je Gevoelens

Wat doet een kind als je niet luistert? Dan gaat het harder schreeuwen en proberen je aandacht te trekken. Hetzelfde geldt voor je gevoelens van angst als moeder. Daarom is het belangrijk om ze te erkennen en accepteren. Wees niet te streng voor jezelf. Ze mogen er zijn.

2. Focus op wat je wél kunt controleren

Concentreer je op wat je kunt doen als moeder om je kind veilig te houden. Zoals een veilige omgeving bieden en duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld: leer je kind wat te doen in noodsituaties en geef hem de juiste hulpmiddelen. Zoals een kinderhorloge met GPS. Zo'n GPS horloge kan een geruststelling zijn wanneer je kind zelfstandig naar school fietst of graag buiten speelt.

kinderhorloge

Dankzij de GPS-functie weet je namelijk altijd waar je kind is. Zo kan je kind genieten van de buurt en vrijheid, en kun jij tegelijkertijd makkelijk een oogje in het zeil houden. En als er wat is, kan je kind je videobellen een berichtje sturen of op de SOS knop drukken. En als je bijvoorbeeld kiest voor een One2track GPS telefoonhorloges dan hoef je niet bang te zijn voor de gevaren van de digitale wereld, want hun kinderhorloges hebben alleen functies voor de communicatie tussen ouder en kind. Er staan bewust geen spelletjes of socialmedia apps op.

3. Praat erover met andere ouders

Deel je angst en zorg met andere ouders of een vriend(in). Vaak blijkt dat zij soortgelijke gevoelens hebben. Die herkenning is al heel fijn, en daarnaast lucht het vaak op als je je zorgen en angsten uit.

4. Leer je kind zelfstandigheid en vertrouwen

Leer je kind om stevig in het leven te staan. Dat doe je door je kind ruimte te geven om dingen zelf te doen. Grijp dus niet te snel in met oplossingen voor je kind, maar geef hem of haar de kans om zelf een oplossing te bedenken. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen én zelfredzaamheid. Een kind dat zich zelfverzekerd voelt, is minder vatbaar voor gevaarlijke situaties.

5. Wees voorzichtig met social media en nieuws

Zeker als je daar gevoelig voor bent, kunnen enge berichten over kinderen op social media en het journaal grote angst aanjagen. Zoals de rechtszaak rondom de moord op het 9-jarige jongetje Gino. Dat kan een enorme trigger zijn als je toch al bang bent voor de veiligheid van je kind.

6. Vertrouw op je oordeel als moeder

Jij kent je kind het beste. Als jij weet dat hij bepaalde situaties aankan, durf daar dan op te vertrouwen. Dat betekent niet dat je geen voorzorgsmaatregelen hoeft te nemen zoals een kinderhorloge met locatie en bellen. Maar volg daarnaast je instinct en ga niet per definitie uit van het slechtste scenario. #ik Dat heet overigens 'catastrofaal denken'.

7. Doe oefeningen in positiever denken

Een vorm van cognitieve gedragstherapie is om je gewoonte om angst en zorgen te hebben over je kind(eren) om te buiten in de gewoonte om vertrouwen te hebben. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je voor te stellen hoe je kind veilig thuiskomt of hoe hij situaties goed doorstaat. Zo stuur je je gedachten in een positieve richting

8. Last maar zeker not least: vraag eventueel professionele hulp

Als je merkt dat je angst je dagelijks leven of dat van je kind begint te beïnvloeden, overweeg dan om steun te zoeken bij een professional. Zij kunnen je technieken leren om beter met je angst om te gaan.

Tot slot

Deze blogpost ging over de angst en zorgen die je als moeder/ouder kunt hebben over je kind. Je kreeg 8 praktische tips om je te helpen je angst en zorg te hanteren, van een kinderhorloge met GPS tot visualisatie oefeningen!

Moeder worden: Pin voor later

moeder worden

Leestip

Kinderen en smartphones

Hoe ga jij om met angst en zorgen om je kind(eren)? Deel je tips in de comments hieronder.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *