Zorgen voor je moeder op latere leeftijd

Hier op De Ultieme Mamablogs Lijst zorgen de meesten van ons voor onze kinderen. Maar naarmate je ouders ouder worden, kan er een moment komen dat je ook deels voor hen zorgt.

Linda schreef een post over zorgen voor je moeder. Waarmee krijg je te maken? En hoe kun je helpen?

mantelzorgDoor Linda

Onze moeders hebben een groot deel van ons leven voor ons gezorgd. In een latere levensfase kan het voorkomen dat zij nu onze hulp nodig hebben.

Ouderdomsverschijnselen krijgen wij allemaal en het is fijn als de extra hulp die dan nodig is niet van een vreemde komt. Moeders blijven moeders en zullen misschien zelfs aangeven dat ze geen hulp nodig hebben om niemand tot last te zijn. Kleine klusjes kunnen er al voor zorgen dat je het haar een heel stuk makkelijker maakt.

Boodschappen 

Boodschappen doen we elke week en soms zijn we zelfs meerdere dagen per week in de supermarkt te vinden. Neem ook eens het lijstje van je moeder mee of ga gezellig samen om het haar makkelijker te maken. Wij zien dit als een kleine onderneming maar op latere leeftijd kost dit toch meer energie dan je zou denken.

Huishoudelijke taken 

Probeer de meest vermoeiende huishoudelijke taken op je te nemen. Het schoonmaken van de badkamer en de WC schoonmaken bijvoorbeeld is een stuk intensiever dan stofzuigen. Kom één keer per maand langs voor een grote schoonmaak. Hier zal ze zeker dankbaar voor zijn.

Maaltijden 

Woon je in de buurt? Kook ook meteen voor haar. Wanneer koken te vermoeiend is zal een zelf bereide maaltijd lekkerder smaken dan een kant en klare maaltijd. Mocht je niet in de buurt wonen kan je de maaltijden ook invriezen waardoor ze alleen nog de magnetron hoeft te gebruiken. 


Hulpmiddelen 

Schaf zo veel mogelijk hulpmiddelen aan om het haar makkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een intstapbad of een traplift. Douchen en traplopen zijn toch twee activiteiten waar ze dagelijks mee te maken heeft. Het kopen van een traplift zorgt er voor dat je je niet langer drukt hoeft te maken om de veiligheid omtrent het traplopen. Hier is een overzicht te vinden van de gemiddelde traplift prijzen. Ook kleine hulpmiddelen als wandsteunen en sta op stoelen kunnen helpen.


Administratieve zaken 

Help je moeder zo veel mogelijk met administratieve zaken. Bekijk de post wanneer je langskomt en zorg er voor dat er geen belangrijke dingen over het hoofd worden gezien.


Mantelzorg 

Mocht er toch zo veel zorg nodig zijn dat er een mantelzorger langs moet komen probeer dan alsnog kleine taken op je te nemen. Het vinden van een balans tussen zelf de zorg kunnen dragen de zorg uitbesteden is erg belangrijk. Het gaat niet alleen om het uitvoeren van de taken maar vooral om de emotionele waarde en het behouden van een hechte band.

 Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *