Zorgen voor je moeder op latere leeftijd

mantelzorg

Hier op De Ultieme Mamablogs Lijst zorgen de meesten van ons voor onze kinderen. Maar naarmate je ouders ouder worden, kan er een moment komen dat je ook deels voor hen zorgt.

Linda schreef een post over zorgen voor je moeder. Waarmee krijg je te maken? En hoe kun je helpen?

Zorgen voor je moeder

Door Linda

Onze moeders hebben een groot deel van ons leven voor ons gezorgd. In een latere levensfase kan het voorkomen dat zij nu onze hulp nodig hebben.

Ouderdomsverschijnselen krijgen wij allemaal en het is fijn als de extra hulp die dan nodig is niet van een vreemde komt. Moeders blijven moeders en zullen misschien zelfs aangeven dat ze geen hulp nodig hebben om niemand tot last te zijn. Kleine klusjes kunnen er al voor zorgen dat je het haar een heel stuk makkelijker maakt.

Boodschappen

Boodschappen doen we elke week en soms zijn we zelfs meerdere dagen per week in de supermarkt te vinden. Neem ook eens het lijstje van je moeder mee of ga gezellig samen om het haar makkelijker te maken. Wij zien dit als een kleine onderneming maar op latere leeftijd kost dit toch meer energie dan je zou denken.

Huishoudelijke taken

Probeer de meest vermoeiende huishoudelijke taken op je te nemen. Het schoonmaken van de badkamer en de WC schoonmaken bijvoorbeeld is een stuk intensiever dan stofzuigen. Kom één keer per maand langs voor een grote schoonmaak. Hier zal ze zeker dankbaar voor zijn.

Maaltijden

Woon je in de buurt? Kook ook meteen voor haar. Wanneer koken te vermoeiend is zal een zelf bereide maaltijd lekkerder smaken dan een kant en klare maaltijd. Mocht je niet in de buurt wonen kan je de maaltijden ook invriezen waardoor ze alleen nog de magnetron hoeft te gebruiken.

Hulpmiddelen

Schaf zo veel mogelijk hulpmiddelen aan om het haar makkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een intstapbad of een traplift. Douchen en traplopen zijn toch twee activiteiten waar ze dagelijks mee te maken heeft. Het kopen van een traplift zorgt er voor dat je je niet langer drukt hoeft te maken om de veiligheid omtrent het traplopen. Hier is een overzicht te vinden van de gemiddelde traplift prijzen. Ook kleine hulpmiddelen als wandsteunen en sta op stoelen kunnen helpen.

Administratieve zaken

Help je moeder zo veel mogelijk met administratieve zaken. Bekijk de post wanneer je langskomt en zorg er voor dat er geen belangrijke dingen over het hoofd worden gezien.

Mantelzorg

Mocht er toch zo veel zorg nodig zijn dat er een mantelzorger langs moet komen probeer dan alsnog kleine taken op je te nemen. Het vinden van een balans tussen zelf de zorg kunnen dragen de zorg uitbesteden is erg belangrijk. Het gaat niet alleen om het uitvoeren van de taken maar vooral om de emotionele waarde en het behouden van een hechte band.

Zorgen voor je ouders Islam

In andere landen kijken ze soms met verwondering hoe wij in het Westen met onze oudere ouders omgaan. Zorgen voor je moeder of vader wordt bijvoorbeeld bepaald door geloof en godsdienst. In bijvoorbeeld de Islam wordt veel nadruk gelegd op het respect en de zorg voor ouders.

Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste plichten van moslims om goed voor hun ouders te zorgen.

Er zijn verschillende verzen in de Koran en overleveringen van de Profeet Mohammed die het belang van het respecteren en dienen van ouders benadrukken.

Hieronder een aantal richtlijnen vanuit de islam met betrekking tot de zorg voor ouders:

  • Moslims worden opgedragen om gehoorzaam en respectvol te zijn tegenover hun ouders. Het is belangrijk om vriendelijk en geduldig met hen om te gaan, zelfs als ze oud zijn of zwak worden.
  • Het is gebruikelijk in de islam om te bidden voor de gezondheid en het welzijn van ouders. Het doen van smeekbeden (dua) voor hun welzijn en het vragen om vergeving voor hen is een teken van genegenheid en zorg.
  • Als ouders financiële steun nodig hebben, wordt van de kinderen verwacht dat ze helpen naar beste vermogen. Het onderhouden van ouders wordt beschouwd als een nobele daad in de islam.
  • Zorgen voor de fysieke behoeften van ouders, zoals gezondheidszorg, eten en onderdak, wordt sterk aangemoedigd in de islam.
  • Ggeduld en vriendelijkheid tonen, vooral als ouders ouder worden en mogelijk meer zorg nodig hebben, wordt als deugdzaam beschouwd.

Leestips

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *