Baby slaapt niet door: wat nu? 3 praktische tips + een gratis Bonustip!

Nachtrust

Je baby slaapt niet door?

Dat kan slopend zijn.
Zeker als je net een bevalling achter de rug hebt, ben je meestal nog niet weer topfit. Een goede nachtrust doet wonderen voor het vermoeide lichaam van een kersverse moeder. 

Maar ja, als je baby niet doorslaapt, slaap jij ook niet door.

Dit is één van de eerste wetten van Moederland ; )
Gelukkig zijn er wel degelijk een aantal dingen die je kunt doen om je baby en jezelf op weg te helpen naar een goede nachtrust.

Baby slaapt niet door? 3 tips!

1. Zorg overdag voor voldoende rust

Zorg overdag voor voldoende rust. Baby's zijn net mensen. Als ze overdag erg veel prikkels krijgen, dan kunnen ze  's nachts minder goed de slaap vatten. Rust kun je onder andere bereiken met een duidelijk dagritme en de beroemde 3 R's: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Een hemeltje is niet voor niets!

Niet voor niets hebben babybedjes vaak een 'hemel' oftewel een soort bedgordijn. Die gordijnen staan leuk, maar hebben ook een belangrijke functie! Ze zijn bedoeld om de baby af te schermen tegen een teveel aan prikkels.

2. Zorg voor optimale slaap omstandigheden voor je baby

Eén van de dingen die je kunt doen om je baby te helpen met doorslapen, is zijn of haar kamer optimaliseren voor een goede nachtrust. Zorg dat het kamertje waar je kind slaapt rustig en opgeruimd is. Maak gebruik van houten jaloezieën om het licht buiten te sluiten als je kind moet slapen, of om juist een beetje licht door te laten schemeren als het tijd is om op te staan.

Co-sleeper

Zeker in de eerste zes maanden wordt vaak aangeraden om de baby bij jullie op de kamer te laten slapen. Je kunt hiervoor zelfs een zogenoemde co-sleeper aanschaffen. Dat is een kinderbedje dat je tegen je eigen bed aanschuift. 
Op die manier ligt je baby vlakbij je en kan hij je ademhaling horen. Sommige baby's slapen veel beter als ze niet alleen zijn, maar in de buurt van hun ouders. En als je borstvoeding geeft is het een ideale manier om je kind 's nachts te voeden.
Als je jouw kindje bij jou op de slaapkamer laat slapen, zijn ook daar goede gordijnen of jaloezieën van belang, om te zorgen voor het juiste licht of donker.

3. Slaap als de baby slaapt

Ja, ik weet dat dit een cliché tip is, die niet altijd even makkelijk toepasbaar is. Maar de reden dat hij cliché is, is dat hij wel degelijk zinnig is. Zeker als je baby je enige kind is, kun je de periode dat hij slaapt benutten om zelf ook even wat bij te tanken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het middagdutje zijn. Doe de jaloezieën of rolgordijnen goed dicht, zodat je baby de boodschap krijgt: 'Tijd om te slapen,' en ga allebei even slapen.

Bonustip: Ook dit gaat voorbij!

En dan nu een bonustip, en dat is de zekerheid: 'Ook dit gaat voorbij!' Hoe moe je je nu ook voelt, en hoezeer je misschien het gevoel hebt dat er nooit een einde zal komen aan de gebroken nachten, uiteindelijk zal je kind doorslapen.
Desnoods in de puberteit, en dan zul je zien dat ze nooit hun bed uit willen komen.
Gelukkig gaat uiteindelijk ook dát voorbij ; )
P.S.
Vooruit, nog een bonustip: wist je dat er heuse 'nacht nanny's' bestaan? Die komen 's nachts bij je thuis om te helpen. 

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *