Klant betaalt niet! Wat nu?

klant betaalt niet

Een klant die niet betaalt, terwijl je het werk wel hebt gedaan...

Het is mij in de twintig jaar dat ik nu blog 2 keer overkomen.

En het blijft vervelend!

Wat kun je als mamablogger doen als een klant niet betaalt?

Wanneer moet je dan bijvoorbeeld een incassobureau inschakelen?

Klant betaalt niet: wat nu?

Ik houd mijn administratie bij met Moneybird. Dat is een handig boekhoudprogramma's waarmee je je boekhouding kunt bijhouden.

Een boekhoudprogramma is ideaal

Voor zzp'ers is het echt ideaal. Hoewel ik mijn administratie en opdrachten als blogger ook bijhoudt in een schrift, zorgt dit boekhoudprogramma er voor dat ik kan zien welke facturen betaald zijn, welke nog openstaan en welke niet betaald zijn.
Maar wat te doen als een klant niet betaalt?
Hieronder mijn stappenplan!

Klant heeft niet betaald: stappenplan

Stap 1 Controleer of ze echt niet betaald hebben

Mijn eerste stap is om eerst nog eens heel goed kijken of ze niet toch betaald hebben. Soms gebruiken klanten voor het betalen van een factuur ineens een heel andere naam dan waarmee ze de blog opdracht plaatsten namelijk.
Een andere variant is dat ze niet het factuurnummer hebben gebruikt om te betalen. En ik gebruik altijd het factuurnummer om te kijken of iets betaald is.

Stap 2 Hanteert de klant een eigen betaaltermijn?

Soms heb je ook van die klanten die zo hun eigen betaaltermijnen hanteren. En die duurt dan langer dan de termijn die je op je factuur hebt staan. Als dit het geval is, zullen ze waarschijnlijk alsnog netjes gaan betalen. Ik stuur dan nog geen herinnering en hoop op het beste.

Stap 3 Stuur een herinnering

Oké, laten we ervan uitgaan dat je het goed hebt nagekeken, en de conclusie is duidelijk: de klant heeft niet betaald!
Dan is de volgende stap een herinnering sturen. Dit doe ik altijd met Moneybird. Soms stuur ik ze ook nog een mailtje. Veel mensen zullen wellicht ook even bellen, maar ik houd helemaal niet van bellen!

Stap 4: Stuur een tweede herinnering

Vaak helpt een herinnering wel. Maar soms betaalt de klant nog steeds niet. In dat geval stuur ik een tweede herinnering. Meestal levert dat alsnog een betaling op.

Stap 5: Stuur een derde herinnering

Als de klant na twee herinneringen nog steeds niet betaald heeft, stuur ik een derde herinnering en een mailtje! In dat mailtje vraag ik dan dringend om te betalen.

Stap 6: Schakel een incassobureau in

Betaalt de klant nog steeds niet? Dan kun je een incassobureau inschakelen. Zij nemen het dan van je over, en gaan achter je geld aan. Ze starten dan een zogenoemd incassotraject.
Veel zzp'ers aarzelen om een incassobureau in te schakelen omdat ze bezorgd zijn over hun relatie met de klant. Maar zelf vind ik dat de klant die relatie al behoorlijk beschadigd heeft door niet te betalen!

Incassobureau en ik

Persoonlijk heb ik (nog) geen ervaring met een incassobureau. De eerste keer was ik te verbouwereerd, en de tweede keer was een jaar of drie geleden. Toen de klant ondanks allerlei aanmaningen niet betaalde heb ik simpelweg de link die ik naar hen geplaatst had uit de post gehaald.

Maar zeker als het om een groot uitstaand bedrag gaat, kan een incassobureau een goede oplossing zijn.

Samenvattend

Verdien jij geld met je blog? Dan zul je wellicht ook een keer te maken krijgen met klanten die niet betalen. In deze post las je de verschillende stappen die je kunt zetten als een klant niet betaalt. Dat begint met een herinnering en eindigt met een incassobureau.

Leestip

Wat is een blogger? Alles wat je weten wilt!

Heb jij ervaringen met een incassobureau of niet betalende klanten? Heb je nog tips? 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *