Kinderpuzzel: alles wat je over legpuzzels voor kleine kinderen moet weten

kinderpuzzel

Zoek jij nog een leuk cadeau? Denk dan eens aan een kinderpuzzel!

Onderstaand artikel kreeg ik van Marlies en helpt je op weg in de geweldige wereld van de kinderpuzzel!

Kinderpuzzel

Je kinderen zijn altijd op zoek naar entertainment, waardoor het een flinke uitdaging kan zijn om steeds maar weer op zoek te gaan naar nieuwe speeltjes waar ze mee aan de slag kunnen gaan.

Op het eerste gezicht lijkt legpuzzels kopen een opmerkelijke keuze qua speelgoed voor kleine kinderen, maar onderschat niet hoe leuk en leerzaam puzzels zijn. Op deze pagina leer je alles wat je over legpuzzels voor kleine kinderen moet weten, waardoor je zeker weet dat dit een goede keuze is om in huis te halen.

De verschillen tussen normale legpuzzels en legpuzzels voor kinderen

Het belangrijkste wat je moet weten over legpuzzels voor kinderen, is wat het verschil is tussen deze soort puzzel en een normale legpuzzel. Daarom leggen we je hier uit wat de drie grootste verschillen zijn op dit vlak.

1. Grotere puzzelstukjes

Het grootste verschil tussen normale legpuzzels en legpuzzels voor kleine kinderen is op het vlak van de grootte van de puzzelstukjes. Normale legpuzzels kunnen verschillende groottes bevatten, maar meestal zijn de puzzelstukjes aan de kleinere kant. Dit maakt het immers wat meer uitdagend om de legpuzzel op te lossen.
kinderpuzzel
Bij legpuzzels voor kinderen zijn de puzzelstukjes een stuk groter. Hierdoor zijn ze makkelijker te leggen. Bovendien kunnen kleine kinderhandjes de grotere stukken beter hanteren én ze kunnen ze niet doorslikken. Daarmee zijn grotere stukken dus ook veiliger.

2. Andere soorten afbeeldingen

Verder zijn de afbeeldingen die je op een legpuzzel voor kinderen ook anders vergeleken met normale legpuzzels. Bij normale legpuzzels vind je vaak afbeeldingen van landschappen of bepaalde kunstwerken, terwijl bij legpuzzels voor kinderen deze afbeeldingen vrijwel niet voorkomen.
Meestal zijn afbeeldingen van bepaalde personages van tekenfilms of bepaalde thema’s zoals piraten en prinsessen te vinden op dit soort legpuzzels. Dit spoort kinderen meer aan om de puzzel op te lossen en zo de hele afbeelding te kunnen zien.

3. Makkelijkere puzzels

Het laatste grote verschil die je zult merken tussen normale legpuzzels en legpuzzels voor kleine kinderen, is de moeilijkheidsgraad. Hieronder een heel eenvoudige kinderpuzzel:
makkelijke kinderpuzzel
Voor elke legpuzzel is het zaak om een goede balans te vinden tussen een legpuzzel die uitdagend is, maar tegelijkertijd vrijwel altijd opgelost kan worden.
Kleine kinderen zijn hierbij vanzelfsprekend minder goed in doordat ze nog aan het leren zijn. Daarom is de moeilijkheidsgraad van deze soorten legpuzzels een stuk lager dan gemiddeld. Hieronder een kinderpuzzel voor peutertjes:
kinderpuzzel

Waar je op moet letten bij een kinderpuzzel

Verder is het goed om te weten waar je op moet letten als je een legpuzzel wilt aanschaffen voor je kinderen. Hieronder vind je de grootste criteria in een handig overzicht.

De kwaliteit van de kinderpuzzel

Het eerste waar je op moet letten met een legpuzzel voor kinderen aanschaffen, is de kwaliteit van de puzzel. Je wil immers dat je kind tijdens het puzzelen niet ineens een puzzelstukje kan breken of dat je kind gifstoffen binnenkrijgt wanneer hij op een stukje kauwt of sabbelt.
Vooral jongere kinderen stoppen namelijk alles in hun mond: proeven en voelen maakt deel uit van het leerproces. Ook kunnen kinderen nogal ruw omgaan met hun speelgoed, dus moet het tegen een stootje kunnen.

Of de kinderpuzzel weer makkelijk op te bergen is

Let er verder op of de legpuzzel voor kleine kinderen eenvoudig is op te bergen. Elke dag weer het speelgoed van je kinderen opruimen voordat ze naar bed gaan, kan erg vermoeiend zijn. Dit geldt ook voor legpuzzels opbergen.

Gelukkig zijn de meeste legpuzzels die voor kleine kinderen zijn gemaakt eenvoudig op te ruimen.

Dit komt doordat de puzzelstukjes meestal wat dikker zijn, waardoor je ze makkelijker op kunt pakken. Bovendien zijn deze puzzelstukjes ook groter, waardoor je minder precies hoef te zijn tijdens het opruimen.Hierdoor kost dit niet meer zoveel tijd en moeite als je aanvankelijk had gedacht.

Leuke afbeeldingen

Ook is het aan te raden om op de afbeeldingen te letten die de legpuzzels bevatten. Je wil immers dat je kinderen een legpuzzel hebben waar ze enthousiast van worden, waarbij de afbeelding de meeste emotie op zal wekken.

Kinderpuzzel met het favoriete karakter van je kind

Kies bijvoorbeeld voor een legpuzzel met een afbeelding van het favoriete karakter van je kind of een thema die hij of zij het leukste vind, zoals bepaalde dieren of astronauten. Zo weet je zeker dat je kind volop van de legpuzzel zal genieten.
Hieronder een kinderpuzzel met karakters uit de populaire film Finding Nemo:
kinderpuzzel

Kinderpuzzel tot slot

Al met al heb je in deze blog alles geleerd over wat je moet weten over legpuzzels voor kleine kinderen. Met deze perfecte low budget activiteit voor kinderen kun je zeker jouw kleine een fijne dag bezorgen.
Er zijn trouwens ook kinderpuzzels waar je kind nog wat van leert ook. Zoals deze handige aardrijkskunde kinderpuzzel:
kinderpuzzel

Kinderpuzzels bij ons thuis

Als moeder van vijf kinderen heb ik veel ervaring met het verschijnsel kinderpuzzel! Toen de kinderen nog klein waren had ik altijd verschillende kinderpuzzels in huis. Vooral de houten kinderpuzzels vond ik altijd erg mooi.
Inmiddels zijn mijn kinderen ouder, maar we hebben nog steeds puzzels in huis. Ik houd zelf bijvoorbeeld erg van de Gibson puzzels, want daar staan van die prachtige nostalgische plaatjes op. Zoals van een mooie winkel met kinderspeelgoed.

Leestip

Welke legpuzzel ga jij halen? Heb jij een favoriete kinderpuzzel?

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *