Help mijn kind heeft een laptop nodig, maar ik kan het niet betalen!

laptop nodig maar geen geld

Heeft je kind een laptop nodig voor school, maar heb je het geld niet?

Lees dan deze post, want je bent niet de enige!

Je hoort vaak dat kinderen zo duur zijn.

En dat zal ik ook niet ontkennen, maar ik moet wel zeggen dat ik de kosten best vond meevallen tot aan de middelbare school.

Want vanaf de middelbare school heb je als ouder ineens veel minder invloed op de kosten. Tenminste dat was mijn ervaring.

Kosten basisschool versus middelbare school

Op de basisschool krijg je te maken  met schoolgeld en schoolreisjes. En soms wordt er geld ingezameld door ouders voor een cadeau voor de juf en/of meester. Maar dat is het dan ook wel zo ongeveer qua kosten.

Basisschool kosten heb je meer in de hand

Op de middelbare school is dat anders. Zo zal je kind een laptop of computer nodig hebben. Ook zijn de schoolreisjes op de middelbare school aanzienlijk duurder. Verder kwamen er vaker 'losse' rekeningen bij de middelbare school van onze kinderen. Voor een excursie bijvoorbeeld of voor een project.

Op de middelbare school heb je als ouder minder controle over de kosten

Het was mijn ervaring dat ik op de basisschool de kosten voor de kinderen veel meer zelf in de hand had. Als ik niet heel dure kleding en spullen voor ze kocht, dan vielen de kosten voor de kinderen best mee. Maar op de middelbare school voelde ik als ouder veel minder controle over de uitgaven.

Kan een kind naar de middelbare school zonder computer of laptop?

Steeds meer middelbare scholen stellen een computer of laptop verplicht voor de leerlingen. Ze doen dat met het argument dat het nodig is. En dat mag, want de school heeft het recht om leermiddelen voor te schrijven.

Veel ouders hebben het geld niet voor een computer of laptop

Maar veel ouders lopen tegen de kosten van de aanschaf van een dure laptop, computer of iPad op. Naast de aanschafkosten komen er ook nog verzekeringskosten bij en een beschermhoes. Een gemiddelde laptop of computer voor school kost rond de 400 à 500 euro.

6 Oplossingen

1. Vraag de school om hulp

Soms stellen scholen zelf laptops beschikbaar voor gezinnen die het zich niet kunnen veroorloven er eentje te kopen. Het is het vragen waard!

2. Refurbished laptops

Een mogelijke oplossing zijn refurbished laptops. Dat zijn laptops die al eens gebruikt zijn, maar helemaal zijn opgeknapt. Een refurbished laptop is dus iets anders dan een willekeurige tweedehands laptop die je op marktplaats koopt.
Bij refurbished laptops krijg je een garantie dat hij goed is nagekeken en dat hij 'als nieuw' is.

3. Stichting Leergeld  inschakelen

Stichting Leergeld is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Hun doel is kinderen en ouders helpen die krap bij kas zitten. Ouders kunnen bij de lokale Leergeldstichting in hun gemeente een aanvraag indienen voor hulp.

4. Computer delen met ander kind?

Een derde mogelijke oplossing is een laptop of computer delen met een ander kind. Maar eigenlijk vind ik dit geen goede oplossing. Dit zou eventueel hoogstens kunnen voor huiswerk maken. Maar als er in de klas achter de laptop wordt gewerkt, is dit al geen goede oplossing meer.

5. Computer in de bibliotheek gebruiken

De meeste scholen hebben een speciale ruimte waar computers staan die leerlingen kunnen gebruiken. Ook in openbare bibliotheken vind je die. Hoewel dit een oplossing kan zijn om huiswerk te kunnen maken, lost het helaas niet het probleem van de laptop in de klas op.

Samenvattend

Heeft jouw kind een laptop of computer nodig voor school, en zit je nu met de handen in het haar? Er is financiële hulp mogelijk! 

Neem contact op Stichting Leergeld of je gemeente en leg je probleem voor.

Ook de school kan je wellicht in de juiste richting wijzen.

Leestip

Hoe ervaar jij de kosten voor de middelbare school? Heeft jouw kind zijn of haar eigen laptop voor school?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *