Kinderschoenen kopen: wat zijn goede kinderschoenen?

kinderschoenen kopen

Eindelijk het is zover: je kind kan zelf lopen! Dat betekent tijd voor kinderschoenen kopen. Maar wat zijn goede kinderschoenen voor je kind?

En waar vind je die?

Wat zijn goede kinderschoenen?

Ik moet dan meteen denken aan zaterdaghulpjes in schoenenwinkels die bestaan uit middelbare scholieren die op zaterdag wat willen bijverdienen. Kunnen zijn je wel goed helpen met kinderschoenen kopen? Ik denk dat het daarom goed is om zelf ook te weten wat goede kinderschoenen zijn.

Wat zijn goede kinderschoenen?

En hoe herken je die?

11 criteria voor goede kinderschoenen

 1. Laat je kind de schoenen passen met sokken aan.
 2. Goede kinderschoenen hebben nog een beetje ruimte bij de tenen. Je kind moet zijn of haar tenen nog kunnen bewegen. 
 3. Vermijd puntige kinderschoenen of schoenen die een heel smalle neus hebben. Dat kan de natuurlijk groei van de kindervoet namelijk hinderen.
 4. Neem de kinderschoen in je hand en druk aan de achterkant aan de zijkanten. Kijk daarbij naar de hiel. Blijft die netjes overeind onder de druk die je uitoefent op de zijkanten van de schoen? Je wilt een hiel die sterk en stevig is namelijk.
 5. De voorkant van de kinderschoen, bij de tenen moet juist wél heel soepel zijn en meebuigen. De schoen moet meebewegen met de voet van je kind als hij of zij loopt.
 6. Kies schoenen met een verstelbare sluiting. Denk aan veters of klittenband dat je strakker en losser kunt doen. N.B. Voor school en gymlessen is klittenband het handigst!
 7. De zool van een kinderschoen moet antislip zijn Dan zijn bijvoorbeeld rubber zolen.
 8. Kies kinderschoenen die kunnen 'ademen'. Dat zijn materialen als leer of stevige stof. dit voorkomt dat kindervoetjes heel erg zweten en soppen in hun schoenen.
 9. Denk ook even aan het karakter van je kind. Is ze bijvoorbeeld een bomenklimmer? Of juist een kind dat veel zit te lezen. Voor een actief buitenkind zijn robuuste kinderschoenen het handigst.
 10. Is de ene voet groter dan de andere? Kies dan de schoenmaat van de grootste voet.
 11. Volgens de Amerikaanse Podiatric Medical Association moeten kinderschoenen meteen lekker zitten. Je kind moet er als het ware meteen mee kunnen wegrennen. Dus geen gedoe met: 'Ja, maar hij moet ze natuurlijk wel eerst even inlopen.' 

Handige infographic voor kinderschoenen kopen

kinderschoenen kopen
Bron: American Podiatric Medical Association

Welke maat kinderschoenen kopen?

Het staat of valt natuurlijk allemaal met de juiste maat kinderschoenen. In winkels kunnen ze de voeten van je kind opmeten. Maar ja, wat als dat door die eerder genoemde zaterdaghulp wordt gedaan? Ik heb tenminste wel eens meegemaakt dat ik zelf moest zeggen tegen mijn kind dat ze op beide voeten moesten leunen terwijl er gemeten werd... Dat boezemt geen vertrouwen in.

Zelf kindervoet meten

Je kunt ook thuis de schoenmaat van je kind meten. Laat je kind met blote voetjes op een wit A4-tje gaan staan. Let op dat je kind op beide voeten staat. Markeer de plek waar de grote teen eindigt, en de plek waar de hiel op het papier rust. Meet vervolgens de afstand tussen die twee plekken.

Je hebt ook ogenschijnlijk handige meetapparaten waarmee je voeten kunt meten. Bijvoorbeeld op bol.com. Maar na het lezen van de reviews durf ik die niet meer te kopen. Veel klanten rapporteren dat de maat met dat apparaat niet klopt.

Samenvattend

Goede kinderschoenen zijn essentieel voor de groei van de voeten van je kind. Verkeerde of te kleine schoenen kunnen de natuurlijk groei namelijk hinderen. In deze post las je 11 punten waarop je kunt letten als je kinderschoenen gaat kopen.

Hieronder heb ik hem in een handige printable gezet! Die kun je gratis printen en meenemen als je kinderschoenen gaat kopen.

kinderschoenen kopen

Leestip: Wanneer schoenen voor een baby? en Schoenen uit in huis: waarom zou je?

Waar koop jij jouw kinderschoenen? Heb je een favoriete winkel?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *