Loopfiets: de ultieme gids!

loopfiets
Loopfietsen zijn leuk en handig, en goed voor de ontwikkeling van je kind. Ze worden ook wel loopwagen genoemd.

Wat is een loopfiets?

Er zijn twee soorten:

 1. de traditionele loopfiets met twee wielen
 2. de loopfiets met drie of vier wielen

Begin met een loopfiets met drie of vier wielen

Heel jonge kinderen beginnen vaak met een fiets met drie of vier wielen. Die zijn heel stabiel en geven je kind de kans om te leren in evenwicht te blijven zonder valgevaar. Deze loopfietsen met drie over vier wielen zijn ontworpen voor de allerkleinsten en kunnen later worden omgezet naar een fiets met twee wielen.

Wanneer loopfiets twee wielen?

Als het kind zich comfortabel voelt op een fiets met drie of vier wielen en zich goed in evenwicht kan houden, kan het overstappen naar een fiets met twee wielen. Op een fiets met twee wielen leren kinderen om zelfstandig te balanceren en te sturen zonder trappers.

Vanaf welke leeftijd is een loopfiets geschikt voor je kind?

Helaas is er geen handige minimale leeftijd voor een loopfiets. Dat komt omdat ieder kind zich in een ander tempo ontwikkelt. Wel kun je de volgende vuistregel gebruiken:

Over het algemeen beginnen kinderen tussen 18 maanden en 3 jaar interesse te tonen in loopfietsen.

Sommige kinderen zijn misschien eerder aan een  dergelijke fiets toe, anderen juist pas later. Het belangrijkste is dat het kind in staat is om rechtop te staan en te lopen, omdat het gebruik van dit type fiets vereist dat het kind zijn evenwicht kan bewaren.

Hoe weet je of je kind aan een loopfiets toe is?

Er zijn twee dingen waaraan je kunt zien of je kind aan een wandelwagen toe is.

Je kind moet zonder hulp kunnen lopen. Daarnaast moet je kind lang genoeg zijn, zodat de voetjes de grond raken als het op het zadel van een dergelijke fiets zit.

Hieronder 10 redenen om er eentje te kopen voor je kind!

10 redenen om zo'n wandelfiets te kopen voor je kind

loopfiets

 1. De meeste kinderen kunnen op een dit type fiets vanaf hun eerste verjaardag. Ze zijn dus zeer geschikt als verjaardagscadeautje bij eerste verjaardagen.
 2. Er zijn verschillende loopfietsen voor verschillende ontwikkelingsstadia van je kind. Zo zijn er fietsen met drie of vier wielen als je kind nog niet goed zijn of haar evenwicht kan bewaren. Zoals deze loopfiets:loopfiets
  En later stap je over op fietsen met twee wielen.
 3. Ze zijn goed voor de balans en het leren van evenwicht houden voor je kind.
 4. Ze bereiden je kind voor op echt fietsen.
 5. Ze zijn een leuk en makkelijk alternatief voor een buggy. Sommige kinderen willen graag 'Zelf doen!' Met een wandelfiets kan je kind zelf afstanden naast jou afleggen, die hij of zij anders niet zou kunnen.
 6. Ze zijn te koop in allerlei kleurtjes en modellen.
 7. Je hebt er al eentje voor 14,95.
 8. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Houd je bijvoorbeeld erg van houten speelgoed, kies dan voor een houten wandelfiets.
 9. De meeste fietsen zijn in hoogte verstelbaar. Dat betekent dat ook als je kind groeit, hij nog van de loopfiets gebruik kan maken. Je zet dan gewoon het zadel wat hoger.
 10. Ze dragen bij aan het lichaamsbewustzijn van je kind. Je kind leert inschatten hoe ze bochten moet maken, en hoe ze bijvoorbeeld langs een tafel moet manoeuvreren zonder zich te stoten.

Conclusie

Wandelfietsen zijn een pedagogisch verantwoorde keuze als het gaat om speelgoed voor je kind. Niet alleen zijn ze simpelweg leuk, ze zijn ook nog eens goed voor de ontwikkeling.
Dus als je nog op zoek bent naar een leuk cadeautje voor een jarig kind, denk dan eens aan een wandelfiets!

En het beste van alles: er zijn geen batterijen voor nodig, en ze maken geen piepende geluidjes!

De gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van prijskiller.be.

Lees ook Waarom een loopfiets een goede aanschaf is en mijn skeelers van de Action ervaring en over een scooter kopen

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Wauw vanaf 15 euro al. Mijn oudste keek er helaas nooit naar om. Mijn tweede heeft er even op gereden en mijn jongste heeft haar beentjes nog te kort. Ben benieuwd wat zij ervan gaat vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *