Verhuizen met kinderen

Verhuizen kun je op drie manieren aanpakken: je doet alles zelf, eventueel met hulp van vrienden. Je huurt een professional in voor de verhuizing, of je doet een combinatie van zelf - professioneel. Als je de verhuizing helemaal zelf regelt scheelt dit in de kosten, maar het kost je wel meer tijd. Zeker als je nog in de kleine kinderen 'zit' is er daarom wat te zeggen voor het argument om professionals in te schakelen. Dat geeft jou en je partner namelijk meer ruimte en tijd met de kinderen.

En verhuizen met kinderen is echt anders dan verhuizen met alleen maar volwassenen.

Een goede begeleiding van kinderen tijdens en voor een verhuizing is belangrijk. Maar allereerst: hoe vind je een goed verhuisbedrijf zodat jij meer tijd hebt voor de kinderen?

Verhuisbedrijf gezocht

Hoe vind je een goed verhuisbedrijf om jou en je gezin te helpen verhuizen? Je kunt helaas niet simpelweg een advertentie in een huis-aan-huis blad zetten met Verhuisbedrijf gezocht. Of dat kún je wel doen, maar het is de vraag of je daar betrouwbare reacties op krijgt. Daarom hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten bij het zoeken van een verhuisbedrijf.

  • Vraag mensen die net verhuisd zijn naar hun ervaringen met hun verhuisbedrijf. Er gaat niets boven mond tot mond reclame. Of anti-reclame ; )
  • Is het verhuisbedrijf aangesloten bij de (branche-) organisatie voor Erkende Verhuizers? Kosten erkend verhuisbedrijf zijn soms misschien wat hoger, maar je bent wel beter beschermt als consument.
  • Vraag meerdere offertes aan. De prijzen per verhuisbedrijf kunnen erg verschillen.
  • Moet je zelf inschatten hoeveel spullen er verhuisd moeten worden, of komt het verhuisbedrijf kijken en maken zij een inschatting? Het voordeel van de tweede optie is dat de kans op onverwachte, extra kosten dan kleiner is.
  • Is er een toeslag als je in het weekend wilt verhuizen?
  • Is er een all-in prijs, of werken ze op uurbasis en krijg je na afloop het totaalbedrag?
  • Geeft het verhuisbedrijf garantie? Stel dat ze ondertussen failliet gaan: gaat je verhuizing dan nog door?

Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen is anders dan als je verhuist met alleen je partner. Uit een groot Deens onderzoek blijkt dat verhuizen grote impact heeft op kinderen. En vooral pubers/tiener kunnen verhuizen als erg moeilijk ervaren. Hieronder 3 dingen die je kunt doen om de verhuizing zo makkelijk mogelijk te maken.

Bereid kinderen voor op de verhuizing

Kinderen passen zich makkelijker en beter aan na een verhuizing als ze goed woden voorbereid.

Het optimale moment om kinderen tot 4 jaar te vertellen dat je gaat verhuizen is 1 maand van te voren.

Dit geeft kinderen genoeg tijd om de informatie te verwerken, maar niet genoeg voor je kind om zorgen te krijgen over de toekomst. Benadruk wat er hetzelfde zal blijven na de verhuizing: bijvoorbeeld hun bed, speelgoed etc. Laat kinderen indien mogelijk het nieuwe huis zien, en verken alvast samen de omgeving.

Geef kinderen de tijd en ruimte om te wennen

Volgens experts hebben kinderen gemiddeld zo'n 6 maanden nodig om te wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Het is belangrijk om ze die ruimte te geven, ook al vind je het misschien moeilijk om je kind te zien huilen of treuren over het oude huis. Geef tegelijkertijd zelf het goede en vooral, positieve voorbeeld. Benadruk alle goede kanten van het nieuwe huis.

Handhaaf oude routines en gewoontes in het nieuwe huis

Als alles nieuw is, dan kan het voor kinderen geruststellend zijn als routines en gewoontes hetzelfde blijven. Denk aan bedtijd, bekende dekbedhoezen, samen boodschappen doen, spelletjesavond etc.

Toen wij naar het platteland verhuisden

Toen wij 8 jaar geleden met onze kinderen naar het platteland verhuisden zaten de twee jongste kinderen op de basisschool, en begon mijn jongste dochter net op een nieuwe middelbare school. Voor mijn dochter was de overgang dan ook het lastigst. Wat wij hebben gedaan is al onze oude gewoontes handhaven in het nieuwe huis. Dat zorgde voor een vertrouwd gevoel. Al met al is onze verhuizing van de stad naar het platteland vrij rustig en zonder problemen verlopen. Maar ik had dan ook geen kinderen meer in de baby- en/of peuter en kleuterleeftijd.

Lees ook de post over het vraagstuk: Baby in box? en Een basisschool kiezen voor je kind.

Ben jij al eens verhuisd met kinderen? Vertel je ervaringen en tips hieronder!

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Leestip

Vocht in huis

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik ben verhuisd met een baby van 10 maanden. Voor de verhuizing werd er verbouwd en we namen hem altijd mee als we naar het huis gingen. Hij heeft het dus zien veranderen en het huis was niet vreemd voor hem. We hebben hier inderdaad gelijk dezelfde gewoontes aangehouden als in het oude huis. Nooit geen gedoe gehad, het was direct prima hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *