Welke leeftijd van kinderen is het beste om te verhuizen?

verhuizen met kinderen

Stel, jij en je partner verlangen al een hele tijd naar een ander huis. Jullie huidige woning is eigenlijk te klein geworden voor jullie groeiende gezin.

Maar je maakt je zorgen om je kind(deren), en vraagt je af:

'Wat is de beste leeftijd voor kinderen om te verhuizen?'

Mijn ervaring met verhuizen met kinderen

Toen wij onze woning in de stad verruilden voor het platteland waren onze vijf kinderen respectievelijk 8, 10, 12, 4 en 16. 

De verhuizing was voor onze twee jongste kinderen het meest ingrijpend omdat zij van basisschool moesten wisselen.

Voor de oudste kinderen maakte het niet zoveel uit: zij konden op dezelfde middelbare school blijven als daarvoor. Ze moesten voortaan alleen in eens 40 minuten fietsen in plaats van 10.

Welke leeftijd van kinderen is het beste om te verhuizen? 3 experts!

Opvoedkundige Tischa Neve over verhuizen met kinderen

Volgens Opvoedkundige Tischa Neve maken heel jonge kinderen een verhuizing nog niet echt bewust mee. Bovendien wennen ze in het algemeen snel aan de nieuwe omgeving. Oudere kinderen, die ook nog eens heel gevoelig zijn voor verandering, kunnen een verhuizing wel als behoorlijk heftig ervaren. 

Tischa adviseert om kinderen vanaf 4 jaar mee te nemen in je verhuisplannen.

Drs. T. de Vos over verhuizen met kinderen

Drs. T. de Vos is voorzichtiger dan Tischa Neve als het gaat om verhuizen met baby's en peuters. Volgens haar zijn zelfs baby's en peuters zich al echt bewust van veranderingen, en merken zij een verhuizing dus zeker op. 

Om die reden adviseert ze om niet helemaal los te gaan met nieuwe gordijnen, dekbedhoezen etc. maar gewoon de vertrouwde spullen mee te nemen naar het nieuwe huis.

Drs. T. de Vos benoemt dat voor pubers een verhuizing veel impact kan hebben, omdat er toch al zoveel gebeurt in hun leven. Dat brengt me bij de volgende expert:

Hannie Vink, verhuisconsulente en auteur van het boek ‘Verhuizen met kinderen, een praktische gids’

Hannie Vink waarschuwt zelfs actief voor verhuizen met pubers. Op jmouders.nl zegt ze:
'Ouders denken dat de overgang naar het voortgezet onderwijs voor kinderen de ideale periode is om de overstap te maken. In de praktijk komen ze echter vaak voor verrassingen te staan. Bij kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 kan een verhuizing veel impact hebben en voor verwarring zorgen. Ze moeten afscheid nemen van de vertrouwde omgeving en krijgen tegelijkertijd te maken met veranderingen op lichamelijk en geestelijk gebied. Dit kan te veel zijn. Ik raad daarom af met een puber een verhuizing aan te gaan.’

Welke leeftijd van kinderen is het beste om te verhuizen?

Tsja, het komt erop neer dat geen enkele leeftijd ideaal is om te verhuizen met kinderen. Het heeft bovendien ook te maken met de persoonlijkheid van je kind. 

Een algemeen antwoord op de vraag 'Welke leeftijd van kinderen is het beste om te verhuizen?' is er eigenlijk niet.

Waar het op neer komt is dat een goede aanpak en duidelijke communicatie met de kinderen de sleutel zijn tot succes. Waarbij alledrie de experts unaniem adviseren om niet te snel te vertellen over je verhuisplannen, maar ze ook zeker niet geheim te houden.
Licht je kinderen in ieder geval in als je een geschikt huis hebt gevonden. Bekijk hier de kosten van een verhuisbedrijf als je de verhuizing graag zou willen uitbesteden

Leestips

Geraadpleegde bronnen onder andere: Consumentenbond, JMOuders, OfferteAdviseur, Ouders van Nu, Opvoedadvies, RTLNieuw

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *