Een kraammand maken

kraammand makenEen kraammand maken is leuk om te doen en ook heel leuk om te krijgen! Ik was tenminste altijd erg blij met de kraammanden die we kregen als ik was bevallen. Ik genoot echt van het dagelijkse ritueel om 1 cadeautje uit de kraammand open te maken.

Wil jij een kraammand maken, maar weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Onderstaand stappenplan voor een kraammand maken helpt je op weg!

Wat is een kraammand?

Voor iedereen die zich afvraagt: 'Wat is dat eigenlijk, een kraammand?' Een kraammand is een mand of doos met meestal een stuk of 8 tot 10 cadeautjes. Het wordt daarom ook wel een tien dagen kraampakket genoemd.

Maar let op: het  gaat hier om een kraammand met cadeautjes, en niet om het kraampakket met daarin spullen voor en na de bevalling. Dat is een heel ander soort kraampakket, en bevat enorme maandverbanden, zeiltjes  voor in bed etc.

In de leuke kraammand zit een cadeautje voor elke dag van de kraamtijd. De kraamtijd was altijd 10 dagen, maar tegenwoordig zijn het vaker 8 dagen. Dus ik zou minimaal 8 cadeautjes in een kraammand doen, maar iets meer mag natuurlijk best.

Stappenplan voor een kraammand maken

1. Kies een geschikte mand of doos

Het begint met de basis: een mand of doos. Kies een mand of doos van een geschikte grootte om alle cadeautjes te bevatten. Zorg ervoor dat de mand of doos stevig en groot genoeg is om alle cadeautjes te dragen. Ik zou niet bezuinigen op een mooie mand, want een mand komt altijd van pas. Als de kraamcadeautjes allemaal zijn uitgepakt, is de mand handig voor van alles en nog wat.

2. Kies een thema of kleurenschema

Een thema of kleurenschema kiezen voor de kraammand helpt om een mooi en rustig effect te krijgen. Bovendien helpt dit bij de selectie van de cadeautjes. Populaire thema's zijn bijvoorbeeld jungle, zeethema, schattige dieren, Nijntje of de geliefde figuren Woezel en Pip. Maar je kunt ook gewoon voor een bepaald kleurenpalet gaan, zoals pastelkleuren of neutrale tinten. Maar je kunt ook geen thema kiezen en gewoon uit de losse pols cadeautjes kopen.

3. Selecteer de cadeautjes

Kies een assortiment cadeautjes die nuttig en attent zijn. Denk aan spulletjes zoals babykleertjes, luiers, verzorgingsproducten, speelgoed, boeken, en decoratieve items voor de babykamer. Zorg ervoor dat de cadeautjes passen bij de behoeften en voorkeuren van de aanstaande ouders. Als er al andere kinderen in het gezin zijn, is het leuk als er ook iets voor hen in zit. En ik werd ook altijd erg blij van een cadeautje voor de moeder! Zo kreeg ik ooit een Kneipp voetenbad tablet, die ik erg kon waarderen. Pak de cadeautjes in met speciaal cadeaupapier.

3.1. Cadeautjes voor de moeder

 • Lekkere doucheschuim
 • Voetenbad tablet van Kneipp
 • Lekkere thee
 • Geboortesteen sieraad
 • Huidverzorging
 • Cadeaubon voor maaltijdbezorgservice. (Mijn favoriet!)

3.2. Cadeautjes voor de vader

 • Vroeger was het de gewoonte dat de vader Kandeel kreeg. Dat is een drankje.
 • Boek over het vaderschap
 • T-shirt met een tekst over vader worden
 • Vaderdagboek

kraammand ideeën vader

3.3. Cadeautjes voor oudere kinderen

 • Geef oudere kinderen een T-shirt met de tekst 'Grote broer' of 'Grote zus' erop gedrukt, zodat ze trots hun nieuwe rol kunnen laten zien.
 • Geef een kleurboek en kleurpotloden cadeau om oudere kinderen bezig te houden terwijl de ouders voor de baby zorgen.
 • Geef oudere kinderen een speciale knuffel als cadeau om hen te feliciteren met hun nieuwe rol als grote broer of grote zus.
 • Geef een activiteitenboek cadeau met puzzels, spelletjes en kleurplaten om oudere kinderen te vermaken.
 • Geef oudere kinderen een kinderboek cadeau dat gaat over het krijgen van een broertje of zusje, zodat ze zich kunnen voorbereiden op hun nieuwe rol en zich gesteund voelen.
 • Geef oudere kinderen een knutselset cadeau waarmee ze creatief kunnen zijn en hun gevoelens over de komst van de nieuwe baby kunnen uiten.
 • Geef oudere kinderen een knuffel cadeau waarvan de nieuwe baby een kleinere versie krijgt, zodat ze een speciale band kunnen delen met hun nieuwe broertje of zusje.
 • Gepersonaliseerde brief of tekening: Laat oudere kinderen een gepersonaliseerde brief of tekening maken voor de nieuwe baby, zodat ze zich welkom en geliefd voelen in het gezin.

3.4. Kraammand cadeautjes voor de baby

 • Schattige rompertjes, pyjama's, mutsjes, sokjes en andere kledingstukken voor de baby om warm en comfortabel te blijven.
 •  Voeg babyshampoo, lotion, billendoekjes, luiercrème, en andere verzorgingsproducten toe aan de kraammand.
 •  Zachte knuffels en speeltjes waar de baby mee kan knuffelen en spelen.
 • Voeg zachte knuffels, rammelaars, bijtringen en ander babyvriendelijk speelgoed toe aan de kraammand.
 • Als de ouders van plan zijn om flesvoeding te geven, voeg dan flesjes en spenen toe aan de kraammand.
 • Voeg kartonnen babyboekjes toe met kleurrijke illustraties en eenvoudige verhalen om de zintuigen van de baby te stimuleren.
 • Een muziekmobiel om boven het wiegje van de baby te hangen, met zachte melodieën om de baby in slaap te wiegen.

4. Schik de cadeautjes in de mand

Begin met het plaatsen van de grotere cadeautjes aan de achterkant of in het midden van de mand, en vul vervolgens de ruimte op met kleinere cadeautjes en decoratieve vullingen zoals zijdepapier of krullend lint. Probeer een mooie balans te vinden tussen de verschillende cadeautjes en verdeel ze gelijkmatig over de mand.

5. Versier de kraammand

Maak de kraammand extra speciaal door decoratieve accenten toe te voegen, zoals linten, strikken. Een kaartje met een persoonlijke boodschap voor de ouders mag niet ontbreken.

6. Afwerking en presentatie

Controleer of alle cadeautjes goed in de mand zitten en voeg eventueel extra vullingen toe om lege ruimtes op te vullen en de mand er vol en weelderig uit te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met mooie washandjes of luiers. Zorg ervoor dat de mand er netjes en verzorgd uitziet voordat je hem presenteert aan de aanstaande ouders. Voor een extra feestelijke uitstraling kun je de kraammand inpakken in doorzichtig cellofaanfolie. Dat vind je bijvoorbeeld bij de Action.

Een kraammand maken samenvattend

Een kraammand is echt een heel fijn cadeau voor prille ouders. En het fijne is: je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een low budget kraammand is net zo leuk als een hele dure kraammand.

Leestips

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *