10 geweldige voordelen van kleuren voor je kind!

is kleuren goed voor je

Is kleuren goed voor je kind? Jazeker! Het is niet voor niets dat kleuren voor volwassenen momenteel zo populair is. Menig volwassene grijpt weer naar de kleurpotloden en de kleurboeken, en gaat lekker zitten kleuren. Het past goed bij rust en het verlangen naar een eenvoudiger leven.

Kleuren brengt veel mensen rust en plezier.

En de voordelen die kleuren voor volwassenen brengen, gelden natuurlijk ook voor kinderen.

Maar daarnaast is kleuren voor kinderen ook nog goed voor de ontwikkeling van je kind! Lees hieronder waarom kleurplaten kleuren zo goed is voor je kind!

10 verrassende voordelen van kleurplaten kleuren

 1. Kleurplaten kleuren is goed voor de fijne motoriek. Je kind leert met behulp van een kleurplaat binnen de lijntjes te kleuren.
 2. Kleuren zal je kind later helpen bij het leren schrijven. Je kind heeft immers al kennis gemaakt met potloden vasthouden en bewegen.
 3. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden als het om kleurplaten gaat. Je kunt kiezen uit populaire filmfiguren zoals Elsa uit Frozen, superhelden, landschappen, poppen, noem maar op. Er zijn diverse websites waar je gratis kleurplaten kunt printen zoals kleurplaten.nl. Maar je kunt ook zelf kleurplaten drukken als je dat leuker vindt.
 4. Kinderen leren door te kleuren spelenderwijs de kleuren kennen. Ze ontdekken de verschillende effecten van kleur.
 5. Net als bij volwassenen werkt kleuren kalmerend. Als je kind een rotdag heeft gehad op school, kan kleuren een uitlaatklep zijn. Het geeft dan ook niets als je kind heel driftig en woest met zwarte kleurtjes te werk gaat. Laat hem vooral gewoon zijn gang gaan.
 6. De kleuren die een kind kiest voor een kleurplaat zijn een manier om iets van zichzelf te laten zien. Kleuren is een laagdrempelige manier van zelfexpressie voor kinderen. Het ene kind zal bijvoorbeeld alles roze kleuren, terwijl een ander kind juist kiest voor allerlei verschillende kleurtjes. Het is als ouder ook leuk om te zien welke keuzes je kind maakt.
 7. Een kleurplaat kleuren is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Als een kleurplaat 'af' is geeft dat een prettig gevoel van voldoening. Het resultaat is bovendien heel tastbaar.
 8. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig kleuren zich beter kunnen concentreren. Dat komt goed van pas op school.
 9. Kleuren helpt je kind om geduld te oefenen. Het kost nu eenmaal tijd om een kleurplaat netjes in te kleuren.
 10. Kleuren kan altijd en overal. Niet voor niets vind je in veel kindvriendelijke restaurants kleurplaten voor kinderen. Het is een eenvoudige en rustige activiteit voor kinderen die bovendien veel plezier oplevert.

Kleurplaten vinden

Online zoeken en printen

Het fijne is dat kleurplaten overal gratis op het internet te vinden zijn. Het enige dat je nodig hebt is een printer om ze uit te printen. Zoek bijvoorbeeld op pinterest.com naar kleurplaten en je krijgt een prachtig aanbod!

Kleurboeken Action

Maar je kunt ook prima kant en klare kleurboeken kopen. Bij de Action hebben ze bijvoorbeeld een groot aanbod van kleurboeken die weinig kosten. Zoals dit kleurboek van Disney prinsessen:

action kleurboeken

Of dit schattige kleurboek van de Action voor peuters en kleuters:

action kleurboek

Kleurplaten 10 jaar en ouder: met detail en complexiteit

Voor kinderen van 10 jaar en ouder zijn kleurplaten die iets meer detail en complexiteit bieden vaak geschikt. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en stimuleert hun creativiteit. Hier zijn enkele ideeën voor geschikte kleurplaten voor kinderen van 10 jaar en ouder:

 • Dieren: Gedetailleerde tekeningen van wilde dieren, huisdieren, of fantasiedieren zoals draken en eenhoorns.
 • Landschappen: Complexe natuurtaferelen, zoals bossen, bergen, en stranden.
 • Mandalas en abstracte patronen: Deze kunnen variëren van eenvoudige tot zeer complexe ontwerpen en zijn geweldig voor mindfulness en ontspanning.
 • Fantasie- en sprookjesfiguren: Figuren uit populaire boeken, films en series, zoals Harry Potter, Disney-personages, of superhelden.
 • Voertuigen: Auto's, vliegtuigen, treinen en andere voertuigen met veel details.
 • Culturen van over de hele wereld: Kleurplaten die verschillende culturen en hun traditionele kleding, gebouwen, en symbolen weergeven.
 • Wetenschap en ruimte: Illustraties van het zonnestelsel, raketten, robots en wetenschappelijke instrumenten.
 • Zentangle: Complexe patronen en ontwerpen die de creativiteit prikkelen en perfect zijn voor oudere kinderen.

zentangle kleurboek

Websites waar je deze kleurplaten voor 10 jaar en ouderkunt vinden zijn onder andere

SuperColoring: Deze site biedt een breed scala aan kleurplaten, waaronder gedetailleerde ontwerpen geschikt voor oudere kinderen.
Just Color (voorheen Coloring for Adults): Hier vind je geavanceerde kleurplaten zoals mandala's en andere complexe ontwerpen.
Coloring Pages for Adults: Deze website heeft een categorie speciaal voor oudere kinderen en volwassenen.

Daarnaast kun je kleurboeken kopen die specifiek gericht zijn op oudere kinderen en jongeren, met thema's die hen interesseren en uitdagingen bieden die passen bij hun leeftijd.

Kleurplaten kleuter: eenvoudige, grote vormen

Voor kleuters zijn kleurplaten met eenvoudige, grote vormen en minder details het meest geschikt. Deze kleurplaten helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en het herkennen van vormen en kleuren. Hier zijn enkele thema's die vaak populair zijn bij kleuters:

 • Dieren: Eenvoudige tekeningen van boerderijdieren, huisdieren, en wilde dieren.
 • Voertuigen: Grote afbeeldingen van auto's, treinen, vliegtuigen en boten.
 • Sprookjesfiguren en tekenfilmkarakters: Bekende personages uit kinderboeken en tv-programma's zoals Disney-prinsessen, Paw Patrol, Peppa Pig en Mickey Mouse.
 • Natuur: Eenvoudige afbeeldingen van bloemen, bomen, zon, regenbogen en andere natuurverschijnselen.
 • Seizoenen en feestdagen: Kleurplaten met thema's zoals herfstbladeren, sneeuwmannen, paaseieren en kerstbomen.
 • Cijfers en letters: Afbeeldingen die hen helpen bij het leren van het alfabet en het tellen.
 • Voedsel: Grote tekeningen van fruit, groenten, en andere etenswaren.
 • Beroepen: Eenvoudige afbeeldingen van mensen in verschillende beroepen zoals brandweermannen, politieagenten, dokters, en leraren.

Websites waar je deze kleurplaten kunt vinden zijn onder andere:

SuperColoring: Deze site heeft een uitgebreide sectie met kleurplaten speciaal voor jonge kinderen.
Coloring Pages for Kids: Deze website biedt een breed scala aan eenvoudige kleurplaten die perfect zijn voor kleuters.
HelloKids: Hier vind je veel kleurplaten met populaire kinderfiguren en eenvoudige ontwerpen.
Coloring.ws: Deze site biedt eenvoudige en duidelijke kleurplaten die ideaal zijn voor jonge kinderen.

Het is ook een goed idee om kleurboeken te kopen die specifiek gericht zijn op kleuters, aangezien deze vaak thema's en ontwerpen bevatten die aansluiten bij hun interesses en ontwikkelingsniveau. Op veel kleurboeken staat er zelfs heel handig vermeld dat het voor kleuters is, zoals deze:

kleurplaten voor kleuters

Is kleuren goed voor  je? Samenvattend

Kleuren is makkelijk en goedkoop, en een uitstekende activiteit voor kinderen. Het is goed voor hun ontwikkeling en het is gezellig! Ook voor volwassenen is kleuren goed!

Kleurt jouw kind veel? En hoe kom jij aan kleurmateriaal voor je kind?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *