Baby wassen: hoe vaak moet dat, en hoe kun je dit doen?

Baby wassen

Je baby wassen

Hoe vaak moet je dat eigenlijk doen? Vanaf wanneer mag dat? En wanneer mag je baby met jou in bad of onder de douche?

Je baby wassen: wacht tot minstens 24 uur na de bevalling!

Tegenwoordig is het de gewoonte om een baby niet meteen te wassen na de bevalling. Eerst krijg je jouw baby op je (blote) buik. Dat is goed voor moeder en kind en geeft je de kans kennis te maken met je kindje. 
Maar ook daarna gaat je baby niet in bad! Het huidsmeer op de huid van een pasgeboren baby is namelijk heel goed voor je baby. Die wil je er dus niet afwassen, maar rustig laten intrekken. Het ziet er uit als een soort witte waxlaag en is ook zelfs goed voor het immuunsysteem van je kind.

Jij mag wel binnen 24 uur onder de douche ; )

Als de baby na de bevalling bij je heeft gedronken, krijgt hij of zij kleertjes aan en daarna ben jij aan de beurt. Je kunt op bed gewassen worden, maar je mag vaak ook douchen als je dat fijner vindt. Het is een voordeel als je een badkamer met inloopdouche hebt. 
Ik was tenminste altijd nogal wiebelig na een bevalling, en dan is een inloopdouche lekker makkelijk om in te lopen. Geen gedoe met opstaande randjes waarvoor je je vermoeide benen moet optillen.

Wanneer mag je met je baby onder de douche?

Als je baby ruim 2 weken is, mag je in theorie met je kindje onder de douche. Het is dan wel heel belangrijk dat je een kindvriendelijke en veilige badkamer hebt. 
Je kunt kiezen voor douchen met je baby als je baby moord en brand schreeuwt in de tummy tub of het badje. Als je gaat douchen met je baby zijn er een aantal dingen heel belangrijk.
  • Douche alleen met je baby als je weer helemaal fit bent, en niet duizelig of wiebelig op je benen staat. Een baby is glibberig, en je moet alert zijn en je kindje goed vasthouden.
  • Controleer je badkamer met douche op veiligheid. Een badkamer met inloopdouche heeft de voorkeur. Er is dan geen gevaar van struikelen over randjes en je loopt er makkelijk in met je baby.
  • Leg eventueel een antislipmat in je inloopdouche zodat uitglijden geen gevaar is.
  • Houd er rekening mee dat de temperatuur van de douche in je badkamer lager zal moeten zijn dan je misschien gewend bent. 

Kindvriendelijke badkamer

Een kindvriendelijke badkamer is een badkamer met bijvoorbeeld een inloopdouche, een aangename temperatuur, een vloer waarop je niet uitglijdt en voldoende ruimte om alles voor je baby klaar te leggen. Want na het douchen is het belangrijk dat je de baby meteen in een warme doek wikkelt zodat hij niet te snel afkoelt.
Als je badkamer niet kindvriendelijk is, omdat hij erg klein is met lastige drempels, neem je baby dan liever niet mee onder de douche.

Hoe vaak moet je de baby wassen?

Of je jouw baby nou wast in een tummy tub, babybadje of in je badkamer met inloopdouche: gemiddeld hoeft je baby maar 3 keer per week gewassen te worden volgens drs. Leenarts. Maar als je kindje zich helemaal heeft ondergepoept snap ik heel goed als je hem of haar toch een keertje extra wilt wassen.

Tot slot

Je baby wassen kan een moment van ontspanning zijn voor zowel jou als je baby. Maar zit je in tijdnood, en is je kindje oud genoeg? Dan kun je ook samen met je baby onder de douche gaan mits je badkamer kindvriendelijk is. Zo ben je minder tijd kwijt, en worden jullie allebei toch schoon : )

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *