Brief aan overleden moeder of oma

brief aan overleden oma

Een brief aan een overleden moeder of oma schrijven kan heel heilzaam zijn.

Het kan je helpen om dingen over de dood op een rijtje te zetten en te verwerken. En soms kan het ook een manier zijn om voor jezelf helder te krijgen hoe je nu op je relatie met hen terugkijkt.
Hieronder een prachtig voorbeeld van een brief voor een overleden Moeder van Saskia.

Brief aan overleden moeder of oma

Lieve mama,

Nu je er al een tijdje niet meer bent lijkt het of we aan deze kant van de lijn alles langzaam aan het verwerken zijn. We denken allemaal nog veel aan je, en zelfs je schoonzoon heeft er een tijdje moeite mee gehad. Ik betrapte de kinderen tijdens het buitenspelen op een flinke glimlach op hun gezicht. Dat doet me deugd, maar vult de leegte die je hebt achtergelaten niet helemaal op, vandaar dit bericht.

Zonder bot te willen klinken denk ik achteraf dat het goed is dat papa eerder is overleden dan jij. De lieve man had zich geen raad geweten zonder je. Mijn complimenten hoe jij je na zijn verlies hebt herpakt en er met de kleinkinderen nog een aantal jaren van hebt genoten.

Je kookkunsten missen we allemaal, behalve de oudste, die was iets minder dol op je vispannetje. Het ongeëvenaarde nasi-recept begin ik aardig onder de knie te krijgen. De feedback: heerlijk, maar die van oma was beter.

Je uitvaart was echt heel mooi. De uitvaartverzorging was tot in de puntjes geregeld, er werden mooie speeches gegeven en ook de kerkdienst was precies zoals je het wilde. Ik hoop dat je hier hetzelfde over denkt.

Omdat je dood niet plotseling was heb je gelukkig van al je dierbaren afscheid kunnen nemen. Dit heeft veel van hen zeker geholpen bij een betere rouwverwerking. De kinderen waarschijnlijk het meeste.

Onze Benjamin begrijpt helaas nog steeds niet zo goed waar je naartoe bent. Hoe vaak we ook subtiel aangeven dat je uitvaart echt de laatste keer was dat hij oma zag. Hij blijft vragen wanneer je weer terug komt.

Om dit bericht af te sluiten wil ik je laten weten dat ik trots op je ben. Voor de manier waarop jij het gezin hebt aangestuurd en draaiende hebt gehouden neem ik mijn petje af. Ook de liefde eook niet snel van de schoorsteenmantel verdwijnen.

Het ga je goed daarboven. Bewaar een mooi plekje voor mij.

Veel liefs, je dochter

Meer over rouw lees je op blogs over rouw en in de categorie Weduwe.

Leestip

Uitvaartverzekering gezin

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *