Lessen van het moederschap

Moederschap

Toen ik 25 jaar geleden voor het eerst moeder werd betrad ik een nieuwe wereld. De wereld van het moederschap. Natuurlijk had ik er van alles over gehoord, maar als er iets is wat het moederschap me leerde, is het wel iets hóren anders is het dan het zelf beleven.

Hieronder lessen van het moederschap die ik leerde.

11 Lessen van het moederschap

 1. Als nieuwbakken moedertje dacht ik vol overtuiging: 'All you need is love.' Ik dacht dat als ik mijn kinderen maar genoeg liefde gaf, het per definitie goed zou gaan. Ik zal niet beweren dat liefde niet van essentieel belang is, maar liefde is geen garantie voor een probleemloze opvoeding.
 2. Je hebt als moeder levenslang. Dat klinkt misschien een beetje onheilspellend, maar zo is het wel. Ik geloof dat Daphne Deckers het ooit beschreef als je hart buiten je lichaam laten rondlopen. Dat maakt kwetsbaar, en dat gaat nooit meer over. Hoe oud je kinderen ook zijn. Je hebt... levenslang.
 3. Dingen gaan zelden zo als je had gedacht. Als moeder kan 1 + 1 ineens 3 zijn. Of 8.
 4. Er zijn enorm veel opvoedboeken. Je kunt het beste 1 boek kiezen dat je aanspreekt en je daaraan vasthouden.
 5. Studiedagen zijn geen dagen waarop je kind extra veel leert. In tegendeel: je kind heeft op studiedagen juist vrij. Had ik al gezegd dat ik best naïef was?
 6. Bij geen enkel ander beroep wordt zo'n groot beroep gedaan op 'leken'. Hoewel er een opleiding is voor leerkrachten, zetten scholen gerust ongeschoolde ouders voor de klas. Als een schoenmaker je zou vragen om te helpen je schoenen te repareren zou je raar opkijken. Maar in het huidige onderwijssysteem is ongeschoolde mensen inzetten heel normaal.
 7. Vrijwel iedereen vindt het moederschap best lastig. Ook de mensen met een idyllische Instagram feed. Die houden het alleen beter verborgen.
 8. Kinderen worden niet sneller zindelijk van katoenen luiers. In ieder geval die van mij niet. Zie ook hydrofiel luiers Zeeman.
 9. Denk niet dat je kinderen regelmaat krijgen op school. Het hangt van de projecten, uitjes, en studiedagen aan elkaar. Om de haverklap hebben ze vrij, of moet je naar school komen om te kijken en te applaudiseren voor van alles en nog wat.
 10. Moederschap doet pijn.
 11. Moederschap maakt gelukkig.
Nicole Orriëns

Welke lessen leerde het moederschap jou?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *