Waar let jij op bij de aanschaf van een rugzak voor je kind?

Op de basisschool kan je het kind het meestal prima af met een klein rugzakje met bijvoorbeeld Woezel en Pip er op!

Maar als het tijd is voor de middelbare school, wordt het menens als het gaat om rugzakken. Want dan moet je kind dagelijks veel meer meesjouwen. En verkijk je niet op het feit dat veel scholen digitale boeken gebruiken op iPads en laptops.

Digitale boeken ≠ lege rugzak!

Voor mijn jongste zoon moesten we toen hij begon op de Havo een dure iPad van bijna 500,- aanschaffen voor zijn digitale schoolboeken. Dus wie schetst mijn verbazing toen hij vervolgens alsnog een rugzak vol boeken had!

Het is één van die merkwaardige mysteries waarmee het moederschap gevuld is!

Net als verdwijnende sokken, en de vreemde term studiedag die juist betekent dat je kind die dag niet leert of studeert.

Hoe dan ook: je hebt dus een goede rugzak nodig. Aangezien ik inmiddels 5 kinderen naar de middelbare school heb zien gaan, hieronder mijn tips bij de aanschaf van een goede rugzak.

Mijn aandachtspunten bij de aanschaf van een goede rugzak

1. Bespaar niet op kwaliteit bij de aanschaf van een rugzak

Hij moet van deugdelijke kwaliteit zijn. Ik weet nog dat ik in eerste instantie een rugzak bij de Action kocht voor mijn jongste zoon. Ook vanwege die iPad... Ik dacht: 'Dat kan wel.' En die rugzak van de Action zag er ook echt verantwoord uit. Maar ik geloof dat hij al kapot was voor de Kerstvakantie begon.
Als het om goede kwaliteit gaat heb ik de beste ervaringen met Eastpak rugzakken.

2. Denk goed na wat er allemaal in moet kunnen

Deze is oh, zo belangrijk! Want het maakt een boel verschil of je kind een iPad of laptop mee naar school moet nemen. En niets is zo vervelend als een rugzak die te klein blijkt voor een laptop. 

Laptop? 

Je hebt tegenwoordig gelukkig rugzakken met een speciaal vak voor laptops. Dus als jouw kind met een laptop naar school gaat, dan raad ik die zeker aan.
Kijk, onderstaande rugzak herbergt een laptopvak:
rugzak middelbare school

Moet er ook eten en drinken in?

En wil je kind ook een fles drinken en eten in zijn rugtas met schoolboeken doen? In dat geval zijn twee dingen heel belangrijk:
  • Dat de drinkbeker lekvrij is.
  • Dat de rugzak een apart vak heeft voor de drinkbeker. Je weet tenslotte maar nooit, en houd vloeistoffen liever gescheiden van schoolboeken en/of laptops en iPads.

3. Koop een aparte rugzak voor gymspullen

Ik heb de rugzak nog niet gevonden waar ook nog eens gymspullen in passen. Bovendien: wil je dat eigenlijk wel? Die zweterige gymkleding en sportschoenen tussen de schoolboeken? Koop dus liever een aparte rugzak voor de gymspullen. Deze kun je overigens wel goedkoop aanschaffen bij bijvoorbeeld de Action, want deze heeft minder te lijden.


4. Is de rugzak comfortabel?

Onderschat deze niet! Als je kind een flink gewicht aan boeken op de rug moet meetorsen, dan is het wel prettig als de tas prettig draagt. Dat wil zeggen, met gewatteerde schouderbanden. Ook belangrijk is dat de schouderbanden goed aan te passen zijn aan de lengte van je kind.

N.B. Veel ouders zweren bij een band om de taille. Dit schijnt het gewicht namelijk beter te verdelen.

5. De prijs van de rugzak: reken op minimaal 50,-

Last but zeker not least is er natuurlijk het prijskaartje van een rugzak. Je ontkomt er bijna niet aan om zo'n 50,- uit te geven aan een goede rugzak. Mijn ervaring is dat bij rugzakken goedkoop vaak duurkoop is.

Heb je een beperkt budget, kijk dan of je tweedehands een goede kwaliteit rugzak kunt vinden. Denk hierbij aan merken als Eastpak, Kipling, FjallRaven en Herschel.

Samenvattend

Op basis van mijn ervaringen met de rugzakken van mijn kinderen raad ik een Eastpak rugzak uiteindelijk wel aan als tas voor de middelbare school. Die hadden in ieder geval bij mijn kinderen de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Wat voor type rugzak heeft jouw kind?Tip: Kleding markeren, of in dit geval de rugzak, helpt voorkomen dat je kind thuis komt met de verkeerde kleding/rugzak. Dit kan bijvoorbeeld met een naamsticker.
Leestip: een basisschool kiezen voor je kind.

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst
Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *