Een fiets kopen als je moeder bent: waar moet je aan denken?

fiets kopenWij Nederlandse moeders zijn er om beroemd:

Onze vaardigheid om te fietsen door weer en wind. Een kind voorop de fiets, een kind achterop de fiets, een zak met boodschappen in een hand, en eventueel ook nog een fietskar er achteraan : )

Fietsen is in Nederland niet alleen een sport zoals in veel andere landen, maar een praktische manier om van A naar B te komen. En dat kan ook prima, omdat we in een relatief klein land wonen.

Nederlandse moeder op de fiets: filmpje

Een toerist maakte zelfs een filmpje van een Nederlandse moeder, en hoe ze die op de fiets vervoert : )

En het fijne is: fietsen is ook nog eens gezond, goed voor het milieu en goedkoop voor je portemonnee.

Fietsen als je moeder bent: aandachtspunten

Let op een ruime 'instap'

Als je net zwanger bent, en je buik dus nog klein is, verandert er nog niet zoveel op fietsgebied. Maar zeker rond week 30 kan je buik in de weg gaan zitten. Helemaal als je al een kindje hebt, en daarvoor een fietsstoeltje aan de stuurkant hebt zitten.

Dan wordt de ruimte tussen zadel en stuur soms te krap voor jou en je buik.

Gelukkig zijn er speciale moederfietsen met extra veel ruimte. Dit wordt ook wel de 'instap' genoemd.

Kies voor versnellingen

Zeker als je meerdere kinderen vervoert op je fiets, zul je een stuk zwaarder moeten trappen om in beweging te komen. Dat kan spierpijn en zadelpijn opleveren. Daarom is het belangrijk om een fiets te hebben met goede versnellingen. Die helpen je om vaart te maken.

Zelf maakte ik ooit de fout om te vallen voor de looks van een fiets zónder versnellingen... Ik kreeg daar al heel snel spijt van, en heb de fiets ingeruild voor een model met versnellingen.

Let op de remmen

Goede remmen zijn ook een belangrijk aandachtspunt als je een fiets koopt. Zeker als je in de stad woont, kom je nog wel eens voor onverwachte situaties te staan. Dan is het belangrijk dat je snel en efficiënt kunt stoppen.

Kies een brede tweebenige standaard

Gewone fietsen hebben vaak een enkele standaard aan één kant van de fiets. Maar zeker als je fiets flink beladen is met fietsstoeltjes en fietstassen kun je beter voor een bredere standaard aan beide kanten van de fiets kiezen.

Hieronder een voorbeeld van een zogenoemde moederfiets met tweebenige standaard en ruime instap:

E bike bij bekkenklachten of weinig energie

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van bekkenklachten. Dit komt doordat je lichaam tijdens de zwangerschap een beetje 'verweekt'. Fietsen kan dan lastig zijn. Ook na de bevalling kun je hier nog last van hebben. Een e bike kan dan de oplossing zijn. Je hoeft dan namelijk minder kracht te zetten, en kunt op die manier alsnog fietsen.

Een e bike is ook handig als je weinig energie hebt, maar wel graag met je kind(eren) wilt fietsen.

Lees ook Elektrische fiets gezond?

Bakfiets met elektrische motor

Veel bakfietsen zijn verkrijgbaar in e bike versie. Dat kan echt een uitkomst zijn als je veel kinderen vervoert in je bakfiets. In plaats van dat je je helemaal ongans trapt, geeft een elektrische motor je een steuntje in de rug. Helemaal handig als je in een heuvelachtig gebied woont.

Een fiets kopen als je moeder bent: samengevat

Als moeder is het ideaal om een fiets te hebben. Je komt aan je dagelijkse portie beweging en het is handig. In deze post las je op welke dingen je kunt letten als je een fiets koopt als moeder.

Leestip: Scooter kopen

Hoe vaak gebruik jij je fiets als moeder? En welk type fiets heb je?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *