Hoe kindvriendelijk is een schuifpui?

schuifpui


Schuifpuien
!

Ze zijn niet voor niets zo populair!

Een schuifpui zorgt niet alleen voor lekker veel licht in je huis, maar als je hem opent haal je buiten als het ware naar binnen. Toen ik nog in Arnhem woonde hadden we een schuifpui in de keuken. 

Op mooie dagen zette ik die wagenwijd open, en dan was het net alsof ik buiten stond te koken. Zeker in Nederland is een schuifpui een geweldige manier om het gevoel te creëren dat je buiten bent, terwijl je binnen bent ; )

Een schuifpui vermeerdert ook nog eens de waarde van een huis.

Maar hoe kindvriendelijk zijn schuifpuien eigenlijk?

Hoe kindvriendelijk is een schuifpui?

Kinderhandjes op het glas

Een eerste potentieel nadeel is één van de dingen die een schuifpui ook zo aantrekkelijk maakt: het grote stuk glas. 

Het grote raam in een schuifpui zorgt voor veel licht, maar is tegelijkertijd een magneet voor vieze kinderhandjes. 

Laat het maar aan de kinderen over om met hun handjes op het raam te drukken, en duidelijk zichtbare afdrukken achter te laten.

Sommige schuifpuien zijn vrij zwaar om te openen

Sommige schuifpuien zijn vrij zwaar om te openen. Bij onze schuifpui moest ik altijd wel behoorlijk trekken om hem open te schuiven. Dit kan betekenen dat kinderen de schuifpui niet makkelijk kunnen openen. Maar zelf vond ik dat destijds eerder een voor- dan een nadeel.

Hoe stevig is het glas in de schuifpui?

Als bezorgde moeder, die altijd allerlei enge ongelukken kan verzinnen vraag ik mij ook af: 'Hoe stevig is het glas in een schuifpui? Kan een kind daar bijvoorbeeld doorheen vallen?!' Of een ander vraagstuk: is het stevig genoeg om bijvoorbeeld een voetbal tegen te houden?

Gelukkig is er speciaal veiligheidsglas dat ongelukken voorkomt. Hier is zelfs een speciale norm voor,, de NEN 3569. Deze norm omschrijft
exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast
moet worden. 

Lees hier de voordelen van kunststof kozijnen.

Schuifpui en stookkosten

Afgezien van de veiligheid van het glas, is het natuurlijk belangrijk dat de schuifpui geen kou binnen laat en daardoor leidt tot hogere stookkosten.

Standaard worden schuifpuien vaak voorzien van dubbel hoogrendementsglas HR++. Maar je kunt ook kiezen voor voor HR+++ glas. Dat is gelaagd veiligheidsglas dat ook nog eens inbraakwerend is.

Conclusie

De voordelen van een schuifpui zijn beslist groter dan eventuele nadelen. Kies voor veilig glas in je schuifpui, en geniet van het licht en de mogelijkheid om buiten binnen te brengen en andersom.

Zijn de vieze kinderhandjes een groot probleem voor je? Dan kunnen openslaande deuren een mooi alternatief voor een schuifpui zijn.

Overweeg je een schuifpui te kopen? 

Denk dan goed na over het soort materiaal dat je wilt, en let op het CE keurmerk. Dit is het keurmerk wat aangeeft dat de schuifpui in Nederland verhandeld mag worden omdat deze voldoet aan de eisen van de Europese Unie. Het Tüv keurmerk is ook betrouwbaar.

Leestip

Gordijnen kinderkamer

Wat zijn jouw ervaringen met een schuifpui?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *