Laminaat: parket voor arme mensen?

laminaat
Mijn man en ik hebben bijna altijd laminaat gehad in de huizen waar we woonden. Dus toen we naar het platteland verhuisden, kozen we opnieuw naar laminaat.

Maar één van de mensen die ons destijds hielp met de verbouwing van het huis zei dat je voor een huis op het platteland eigenlijk voor echt hout, oftewel parket zou moeten kiezen. Hij noemde laminaat parket voor arme mensen!

Dus toen vroeg ik me af:

'Wat is eigenlijk het verschil tussen laminaat en parket? Afgezien van de prijs?

Laminaat versus parket: is laminaat van hout?

Het verschil tussen laminaat en parket is eigenlijk heel simpel: parket is helemaal van hout. Laminaat is níét helemaal van hout en heeft een harde kunststof bovenlaag waarop een houtdessin is geprint. Laminaat bestaat uit meerdere laagjes, namelijk:

 • kunststof onderlaag
 • drager
 • een laagje bedrukt papier
 • een kunststof toplaag

Dit maakt laminaat een goedkoop en onderhoudsvriendelijke alternatief voor parket. Waar je voor parket per vierkante meter al gauw tussen de 40 tot 60 euro kwijt bent, heb je een laminaatvloer al voor zo'n 12 tot 35 euro per vierkante meter.

Dus tsja, die klusser had eigenlijk wel gelijk toen hij laminaat parket voor arme mensen noemde ; )

Is laminaat houtafval?

Mensen met een hekel aan dit type vloer noemen laminaat houtafval. Maar dat is onterecht! Laminaatvloeren bestaan uit verschillende lagen, waarvan er slechts één uit echt hout bestaat. Het hout in laminaat is meestal een dunne laag fineer die bovenop een samengeperste kern van vezelplaat (meestal HDF, High-Density Fiberboard) is geplaatst. De bovenste laag is bedekt met een beschermende laag, vaak van melamine, die het laminaat duurzaam maakt en beschermt tegen slijtage.

Dus, terwijl laminaatvloeren weliswaar hout bevatten, bestaat het grootste deel ervan uit samengestelde materialen. Hierdoor kan laminaat een efficiënter gebruik van houtbronnen mogelijk maken in vergelijking met massief houten vloeren, die volledig uit massief hout bestaan.

Maar dat wil dus niet zeggen dat het houtafval is!

Voordelen van laminaat

Eén van de redenen dat wij steeds voor laminaat kiezen is dat het zo makkelijk is om schoon te houden. Zeker met een gezin met kinderen vind ik dat toch wel heel belangrijk. Daarnaast speelt de prijs ook een belangrijke rol. Echt parket lijkt me best heel mooi, maar ik vind dat toch te duur. Zeker als ik met laminaat dezelfde houtlook kan krijgen.

Laminaat is sterker dan zeil

Daarnaast is laminaat sterker dan zeil. In ons huis in Arnhem hadden we in de slaapkamers van de kinderen zeil, maar dat zag er al snel niet meer mooi uit. En vloerbedekking voelt weliswaar lekker zacht en warm, maar vind ik toch onfris voelen na een paar jaar.

Andere voordelen van laminaat zijn:

 • Het gaat gemiddeld zo'n 10 tot 30 jaar mee
 • Het is verkrijgbaar in allerlei soorten, patronen, maten en diktes. Je hebt dus veel opties.
 • Laminaat is bestand tegen de meeste vlekken.
 • Als je bijvoorbeeld kliklaminaat neemt is het makkelijk om te leggen.
 • Je kunt het kopen in verschillende kleuren! Tegenwoordig is grijs laminaat bijvoorbeeld ook populair. Of wit, voor een Zweedse sfeer.

Is laminaat leggen moeilijk?

Is laminaat leggen moeilijk, of kan iedereen het? Het antwoord is: het ligt eraan wie het legt. Iemand die erg handig is van nature, zal laminaat leggen niet moeilijk vinden. Maar iemand met twee linkerhanden zal het lastig vinden. Sowieso moet je de hoeveelheid werk van laminaat leggen niet onderschatten. Zeker als je ergens al woont, en je gaat dán laminaat leggen, moet je niet onderschatten hoeveel werk het is om alles aan de kant te zetten. Het is net een mini verhuizing, en ik spreek uit ervaring.

Belangrijke tip: kies voor klik laminaat! Dat is in ieder geval makkelijker om te leggen dan de versie die je moet lijmen of vastspijkeren.

Wanneer zet laminaat uit?

wanneer zet laminaat uit

Stel je hebt je vloer gelegd en vervolgens zet het laminaat uit. Dan ben je niet blij!

Wat is er misgegaan en hoe kun je voorkomen dat laminaat uitzet?

De meest voorkomende oorzaak is simpelweg vocht.

Vocht door ongelukjes, of door een vochtige ondervloer of ruimte.

Oorzaken

Laminaatvloeren kunnen uitzetten onder invloed van vocht. Het laminaat bestaat uit houtvezels die gevoelig zijn voor veranderingen in vochtigheid.

Als de luchtvochtigheid in de omgeving stijgt, kunnen de planken vocht opnemen en uitzetten.

Om deze reden is het belangrijk om bij het installeren van laminaatvloeren een uitbreidingsruimte rondom de randen van de kamer te behouden. Deze ruimte zorgt ervoor dat het laminaat kan uitzetten en krimpen zonder dat het klem komt te zitten tegen de muren.

Zorg voor een uitbreidingsruimte

De uitbreidingsruimte wordt meestal gemaakt door gebruik te maken van wiggen langs de randen van de kamer tijdens het leggen van de vloer. Deze ruimte biedt het laminaat de mogelijkheid om te reageren op veranderingen in vochtigheid zonder dat het kromtrekt of barst!

Verder is het belangrijk om te zorgen voor een goede ondervloer, en ga niet dweilen met een kletsnatte dweil.

Laat het laminaat acclimatiseren voor je het legt

Een andere manier om te voorkomen dat het uitzet nadat het gelegd is, is om de vloer minstens 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen.  Hierdoor kan het hout zich aanpassen aan de heersende omstandigheden. Dat vermindert de kans op problemen later. Zorg ervoor dat de planken plat gestapeld worden en dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie tussen de planken.

Lees ook

Toe aan een nieuwe vloer?

Is wit laminaat een goed idee als je kinderen hebt?

Wat voor vloeren hebben jullie, en waarom koos je juist daar voor?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Toen wij ons vorige huis kochten hebben we er een dure maple parketvloer in laten leggen. Brede planken, zgn 'landhuisdelen'. Het was idd heel mooi, maar het onderhoud was niet aan ons besteed. Ik had geen zin of energie om er steeds een soort onderhoudslaag op aan te brengen. En daarnaast moest het ook nog weleens gelakt worden. Ik vond de vloer erg kwetsbaar. Misschien kwam dat doordat we er lak op waterbasis op hadden. Dit vanwege gevoelige longen.
  Ook al vonden we de vloer nog zo mooi, mijn man en ik waren het er allebei over eens dat we nooit meer voor parket wilden kiezen.
  In ons nieuwe huis ligt nog steeds het laminaat en de vloerbedekking van de vorige bewoners die niet lang in dit huis gewoond hebben. En wij vinden het wel prima zo.
  Wellicht dat we over een aantal jaar de vloerbedekking bij zoons weghalen en er laminaat in doen. Maar voor nu is het zonde. En in de logeerkamer ligt een heel warme vloerbedekking. Wat heel fijn is want het is de koudste kamer van het huis.

 2. Wij hebben een echte houten vloer in de kamer en in de keuken. Dat vind ik het mooist.
  In de slaapkamer ligt laminaat, dat vind ik niet echt mooi maar wel praktisch.
  Zelf zal ik niet snel voor laminaat in de woonkamer kiezen (zeker niet voor een goedkope soort) maar tegenwoordig zie je wel veel mooie varianten, maar die zijn dan wel veel duurder.

 3. Boven hebben we laminaat en beneden een houten vloer. Maar dat is dan weer geen massief hout. Het zit een beetje tussen laminaat en hout in.

  Maar voor arme mensen? Nee hoor, een mooie goede laminaat kost toch ook wel wat.

 4. Wij verhuizen binnenkort en hebben ook laminaat gekocht om de vloer van de bovenverdiepingen te doen.
  We kochten het vooral naar onderhoudsvriendelijkheid toe en omdat we van plan zijn nog kindjes te krijgen. Ik zou er niet van mogen dromen dat ze met een of ander speelgoed enorme krassen zouden maken op echt parket.

 5. Laminaat voor paupers? Welnee! Het gaat erom dat je je bewust bent hoeveel kosten er gemoeid zijn met parket. Ik ben lekker voordelig en bespaar zo geld dat ik aan leukere dingen kan uitgeven.

 6. Zo zie je maar dat goedkoop laminaat de dag van vandaag geen duurkoop is. Voor ieders budget is er wel een laminaatvloer te vinden. Dit type vloerbedekking is uiterst makkelijk in onderhoud en bovendien eenvoudig zelf te leggen. Een aanrader voor iedereen want dit type vloer biedt niets dan voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *