Monkey platter: maak jij ze al? Lees nu over de vele voordelen!

monkey platter
Wel eens gehoord van een monkey platter?

Dit wordt ook wel een 'apenbord' genoemd.

Het is simpelweg een groot bord, met daarop allerlei hapjes en snacks.

Zoals zo vaak met goede ideeën, komt het idee van van een moeder. Van de Amerikaanse Sandra Dodd om precies te zijn!

Hoe het idee ontstond

Sandra Dodd ging met haar kinderen naar de dierentuin. Daar zagen ze hoe de apen gevoerd werden. De apen kregen dienbladen met daarop allerlei gesneden stukken fruit. Toen ze thuiskwamen, maakte Sandra een monkey platter voor haar kinderen klaar. Kijk, dit is zo'n monkey platter van Sandra:

En sindsdien is het een bekende term, en maken ouders over de hele wereld monkey platters voor hun kinderen.

Wat is er zo goed aan een monkey platter?

Een monkey platter heeft veel voordelen! Zo is het een laagdrempelige manier om je kind met verschillende smaken in aanraking te brengen. Het zijn immers allemaal kleine hapjes.

Een ander veelgenoemd voordeel is dat je kinderen ruimte geeft om te kiezen wat ze willen eten. Jij bepaalt wat er op ligt, maar daarbinnen kan je kind vervolgens pakken wat hij of zij wil.

De kans dat een lastige eter iets probeert van een zo'n bord met verschillende kleine hapjes, is groter dan als je gewoon een appel of banaan aanbiedt. Presentatie doet wonderen!

monkey platter

Monkey platter kenmerken

Hieronder een overzicht van de kenmerken van een monkey platter:

 1. Het eten is gesneden in hapklare stukken.
 2. Je kunt het heel makkelijk met je handen pakken. Daarom wordt ook wel 'finger food' genoemd.
 3. Een monkey platter wordt gepresenteerd op een groot bord dat je gewoon op tafel zet.
 4. Gemiddeld liggen er minstens 4 tot 5 verschillende hapjes op een het bord, met een maximum van tot 10 tot 12 hapjes. Je wilt ook niet dat je kind overweldigd raakt door de keuzemogelijkheden en keuzestress krijgt natuurlijk. Kijk hierbij ook goed naar het karakter van je kind. Het ene kind vindt veel keuze fijn, een ander kind wordt er juist zenuwachtig van. Stem de hoeveelheid daarom goed af op je kind.

Hoe maak je een monkey platter?

Het is helemaal niet moeilijk gelukkig. Feitelijk kun je er alles wat je maar wilt voor gebruiken. Ik gebruikte zelf vaak reepjes paprika, en wortels die ik in lange langwerpige repen sneed. Maar je kunt ook fruit gebruiken, of zoals Sandra noten.

Wat je in ieder geval nodig hebt is een groot bord, of een dienblad. Sommige mensen gebruiken ook nog kleine schaaltjes die ze vervolgens op het dienblad zetten. Of je kunt kiezen voor een bord met vakjes zoals hieronder:

monkey platter

Hieronder een overzicht van mogelijke hapjes die je op het apenbord kunt leggen:

 • Kaas
 • Worst
 • Komkommer
 • Bloemkool
 • Worteltjes
 • Snoeptomaatjes
 • Stukjes appel
 • Banaan
 • Rozijntjes
 • Paprika
 • Augurk
 • Stukje rijstwafel met jam
 • Druiven
 • Gekookte vlindermacaroni
 • Stukjes wrap met inhoud
 • Aardbeien
 • Meloen
 • Etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je kind het leuk vindt om te helpen, kun je een monkey platter ook nog gezellig samen maken.

Is jouw kind een lastige eter? Let er dan op dat je in ieder geval 1 ding op de monkey platter legt die je kind lekker vindt.

Een voorbeeld!

Monkey platter Zeeman

Wil je een monkey platter bij Zeeman kopen? Feitelijk kun je elk bord of grote schaal gebruiken. Maar op dit moment verkoopt Zeeman geen speciale borden met vakjes erin. Wel plaatste Zeeman Merendijk in mei 2022 op hun Facebookpagina een Zeeman monkey platter! Spotgoedkoop en heel leuk. Hopelijk krijgt Zeeman ze nog weer opnieuw!

monkey platter zeeman

Helaas hebben ook de Hema en de Action ze niet. Maar vergeet niet: je hoeft niet persé een bord met vakjes te gebruiken. Je kunt ook gewoon een mooi bord gebruiken.

Waar kun je dan wel zo'n monkey platter kopen?

Wil je toch liever een bord met vakjes! Dan kun je bijvoorbeeld ook zoeken op tapas bord! Dan krijg je vanzelf borden met vakjes te zien. Zoals dit tapas bord op bol.com:

tapas bord

Of deze:

monkey platter

En deze leukerds vind je op amazon.nl:

monkeyplatter

Samenvattend

Een monkey platter is een bord of dienblad met daarop allerlei (gezonde) hapjes voedsel. Het heeft vele voordelen. Het helpt je kind om spelenderwijs allerlei soorten eten te proberen, het is geschikt voor lastige eters en het is ook nog een pedagogisch verantwoord, omdat je je kind keuzevrijheid biedt. Binnen door jou vastgestelde grenzen!
Dus ik zou zeggen: probeer het eens! Het is niet moeilijk en leuk om te doen!

Leestips

 

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *