Vieze lucht in huis: 8 simpele tips en tricks

vieze lucht in huis

Als ik als kind uit logeren ging, dan was één van de dingen die me opviel dat het zo anders rook dan thuis.


Er is niets dat zo zegt: 'Je bent niet thuis,' als een geur.

Ieder huis heeft haar eigen geur

De geur van een huis is een combinatie van de lichaamsgeurtjes van de mensen die er wonen, parfum, huisdieren, het wasmiddel waarmee wordt gewassen, kookluchtjes, de omgeving waarin het huis staat etc. Meestal is er verder niets mis met zo'n huisgeur. Maar wat als het een onaangename geur is?

Het hele huis stinkt door de oven

Mijn man heeft bijvoorbeeld de neiging om het bakpapier in de oven niet te vervangen als hij iets gaat bakken. Dat betekent dat het vet op het bakpapier word opgewarmd en gaat stinken. En die geur trekt het hele huis door!

Vorige week zondag was het weer raak. De volgende ochtend heb ik van narigheid alle ramen in de keuken en woonkamer tegen elkaar opengezet om die geur kwijt te raken. En het was winter en ijzig koud.

Behalve goed ventileren en luchten zijn er de volgende dingen die je kunt doen als je vieze luchtjes in huis hebt.

Vieze lucht in huis: 9 simpele tips en tricks

  1. Identificeer altijd eerst de oorzaak. Want je kunt wel aan symptoombestrijding gaan doen met luchtverfrissers, maar het is beter om het vieze geur bij de wortel aan te pakken. In het geval van mijn man en de stinkende oven is dat heel eenvoudig: vervang het bakpapier! Bekijk om de oorzaak te vinden de handige checklist Vieze geur in huis! Daarop staan maar liefst 50 mogelijke oorzaken van vieze geurtjes in huis. Ook dingen waar je zelf misschien niet meteen aan denkt.
  2. Zorg dat afvoerputjes in de keuken en badkamer goed schoon zijn. Als ze verstopt raken dan kunnen ze vieze geuren veroorzaken. Dat doe je heel eenvoudig met een combinatie van 220 gram baking soda 470 ml schoonmaakazijn. Giet eerst de baking soda in het putje en de azijn er achteraan. Laat het 30 minuten lekker schuimen. 
  3. Hebben je huisgenoten hun stinkende schoenen uitgetrokken in de gang, en verspreid de geur zich door het huis. Zoek dan een andere plek voor die schoenen, waar ze niet het hele huis aansteken met hun geur.
  4. Wil je graag een jonge hond? Besteed dan voldoende tijd aan je puppy zindelijk maken. Later ben je jezelf dankbaar.
  5. Kook altijd met de afzuigkap aan! Zo verminder je kookluchtjes.
  6. Het nadeel van een grote vuilnisemmer is dat er heel veel in kan, waardoor afval misschien langer in huis blijft. Wat dat betreft kun je beter een kleinere vuilnisemmer in huis halen, en die dagelijks even legen in de container buiten.
  7. Heb je de oorzaak gevonden, maar is het probleem daarmee (nog) niet opgelost? Dan kun je in ieder geval tijdelijk voor symptoombestrijding kiezen. Bij de Xenos kun je handige wierookstokjes kopen. Of kies voor wax melts. Er zijn zelfs wax melts die je simpelweg op de verwarming legt en dan verspreiden ze al een lekkere geur.
  8. Zet een goede luchtverfrisser in de wc, zodat huisgenoten vieze luchten kunnen verdoezelen. En zorg voor regelmatig de wc schoonmaken.
  9. Laat vieze was niet te lang liggen. Ook dat kan namelijk voor vieze geurtjes in huis zorgen.

Wat als je er zelf niet uit komt?

Stel nou dat je de checklist met 50 mogelijke oorzaken voor vieze geurtjes hebt afgewerkt, maar je kunt het probleem niet oplossen. Dan kun je altijd nog een expert inschakelen. Bijvoorbeeld via Strooming.nl. De experts van Strooming komen bij je thuis en kijken hoe gezondheidsklachten en/of geurproblemen ontstaan. En vervolgens geven ze ook advies hoe je het probleem kunt oplossen.

Lees ook: Vocht in huis is slecht voor jou en je kind.

Heb jij wel eens last gehad van vieze geurtjes in huis? Wat zijn jouw oplossingen tips?

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *