Vliegtuig vouwen van papier: tips en tricks

vliegtuig vouwen van papier
Een vliegtuig vouwen van papier. 

Ik denk dat we het allemaal wel eens hebben gedaan. Omdat we er zin in hadden, maar soms ook uit verveling. Wie kent bijvoorbeeld niet het vliegtuig vouwen in de klas, en dat naar een klasgenootje laten vliegen met een speciale boodschap?
Een vliegtuig vouwen is niet moeilijk.
Maar als je het nog nooit hebt gedaan is een uitleg wel handig. Daarom hieronder een aantal how-to's over een vliegtuig vouwen van papier in stappen!

Hoe vliegtuig vouwen van papier: in 5 stappen

Allereerst heb je natuurlijk een papier nodig. Het handigst is een rechthoekig stuk papier vind ik altijd. Bijvoorbeeld een simpel A4-tje. Denk aan printpapier, of een stuk papier uit een collegeblok of tekenblok.
1. Leg het A4-tje recht voor je:
Vliegtuig vouwen van papier
2. Vouw de bovenkanten van het papier naar elkaar toe zodat je een soort dakje krijgt. Ze moeten elkaar in het midden raken:
Vliegtuig vouwen van papier
3. Vervolgens vouw je ze nog een keer naar elkaar toe:
Vliegtuig vouwen van papier

4. Nu vouw je het stuk papier over de lengte dubbel:

Vliegtuig vouwen van papier
5. De volgende stap is dat je de 'vleugels' naar binnen vouwt Dan krijg je dit:
Vliegtuig vouwen van papier

En klaar is je vliegtuig!

Vliegtuig vouwen van papier
Zoals je ziet is een vliegtuig vouwen van papier helemaal niet moeilijk. In 5 stappen heb je al een mooi vliegtuig. Maar er zijn nog veel manieren van vliegtuig vouwen! Hieronder leuke boeken met stappenplannen voor vliegtuigen vouwen

Vliegtuig vouwen boek

In onderstaand boek staan patronen die je kunt uitknippen om vliegtuigen te maken.
Boek

Iets meer basic, maar wel heel origineel is onderstaand boek over vliegtuig vouwen van papier. Hierbij maak je echt gebruik van alleen maar papier. Dus niet dingen uitknippen.

Vliegen met papier

Een zweefvliegtuig vouwen

Een zweefvliegtuig vouwen levert, zoals de naam al zegt, een vliegtuig op dat heel ver kan zweven. In onderstaand filmpje laat Niels zien hoe je een zweefvliegtuig vouwt:

Praktische informatie over vliegtuig vouwen van papier

Voor een vliegtuig vouwen van papier heb je aangenaam weinig nodig. Eigenlijk alleen maar... papier! Je kunt gebruiken:
  • Vouwblaadjes. Je kunt die kopen bij bol.com, de Hema, Xenos of bij de Action voor 99 cent.
  • Gewoon A4- print papier
  • Een oude krant. Heb je geen krantenabonnement? Misschien heb je dan wel de huis- aan huis kranten. Die zijn ook heel geschikt voor een vliegtuig vouwen van papier.
  • Oude kassabonnen. Dat worden dan mini vliegtuigjes : )

Leuke activiteiten met een papieren vliegtuig!

Een vliegtuig vouwen van papier is al leuk op zich. Maar als je klaar bent met vouwen, kun je met je vliegtuigjes allerlei leuke activiteiten doen.
  1. Je kunt er wedstrijdjes mee houden: Ga naar buiten, en ga allemaal op dezelfde lijn staan. Vervolgens gooit iedereen zijn of haar papieren vliegtuigje. De persoon van wie het vliegtuig het verst komt wint. Je kunt allemaal tegelijk gooien of om de beurt. Bij dat laatste is het spannender!
  2. Ga het vliegtuigje versieren en mooier maken. Let op: de ervaring leert dat dit wel ten koste gaat van de vliegkracht. Ze gaan daarna vaak niet meer zo ver. Doe dit dus nadat je bent 'uitgevlogen' met je papieren vliegtuigje : )
  3. Laat twee kinderen tegenover elkaar zitten, op flinke afstand. Ze mogen een boodschap op het papieren vliegtuigje schrijven, en daarna naar het andere kind laten vliegen. Die kan er een antwoord op schrijven, en het vliegtuigje daarna weer terugsturen enz. Tot er geen plek meer is om te schrijven ; )

Samenvattend

Een vliegtuig vouwen van papier is een klassieke knutselactiviteit die aangenaam makkelijk en laagdrempelig is. Iedereen heeft ergens wel een stukje papier liggen, en meer heb je niet nodig. Is het vliegtuig eenmaal klaar, dan kun je het ook nog gebruiken om je kinderen naar buiten te lokken, door ze er wedstrijdjes mee te laten doen.
P.S. Je kunt papieren vliegtuigen ook leuk gebruiken als uitnodiging voor een kinderfeestje!
Ben je op zoek naar nog meer makkelijke en leuke activiteiten? Lees dan de post Slijm maken!

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *