Wat is een brusje?

brusje

Toen mijn oudste zoon de diagnose PDD-NOS kreeg, hoorde ik voor het eerst het woord brusje.

Brusje is een combinatie van de woorden broer en zusje.

N.B. Tegenwoordig wordt in plaats van PDD-NOS meestal ASS (Autisme Spectrum Stoornis) gebruikt. 

Wat is een brusje? 

Maar het woord wordt vooral gebruikt om broers en zussen van een kind met een diagnose van het één of ander. Bijvoorbeeld een diagnose PDD-NOS, maar het kan ook een lichamelijke beperking zijn.

Het woord brusje is dus niet een algemeen woord voor een broer of zus.

Er zit wat meer aan vast.

Waarom een speciaal woord?

De reden dat er een speciaal woord is voor broers en zussen van een kind met een beperking is dat ze zich in een bijzondere positie bevinden.

Je kunt best stellen dat het leven niet altijd makkelijk is als broer of zus van een kind met een beperking.

Het is nu eenmaal zo dat een kind met een beperking vaak wat meer zorg en aandacht nodig heeft dan een kind zonder beperkingen. Als broer of zus kun  je dan weleens het gevoel krijgen dat jij minder aandacht krijgt, of minder belangrijk bent voor je ouders.
Wat overigens zelden het geval is!

Wat doet een brusje?

Een broer of zusje van een kind met een beperking krijgt met verschillende dingen te maken

  1. Liefde en zorg. Ze kunnen een speciale band voelen met hun broer of zus met een beperking. 
  2. Verantwoordelijkheid: broers of zussen van een kind met een beperking kunnen een grotere verantwoordelijkheid voelen om te helpen bij de zorg voor hun broer of zus. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, eten of spelen. 
  3. Emoties: Het kan soms moeilijk zijn om te begrijpen waarom hun broer of zus anders is, en ze kunnen zich soms verward of bezorgd voelen. 
  4. Aandacht: Ze kunnen merken dat hun ouders veel aandacht besteden aan hun broer of zus met een beperking. Dat kan leiden tot gevoelens van jaloezie of eenzaamheid. 
  5. Begrip en acceptatie: als je opgroeit met een broer of zusje die 'anders is dan anders' kan dat zorgen voor meer begrip en tolerantie in het algemeen. 
  6. Speciale momenten: broers en zussen kunnen unieke en waardevolle momenten delen met hun broer of zus met een beperking. Ze kunnen leren van de kleine overwinningen en doorzettingsvermogen van hun broer of zus.

Hoe zorg je voor brusjes als ouders?

Het is belangrijk dat ouders ook aandacht besteden aan de gevoelens en behoeften van brusjes van kinderen met een beperking!

Ook zij hebben aandacht en liefde van de ouders nodig.

Het is daarom goed om regelmatig iets samen met je kind alleen te doen. Geef je kind dan de ruimte om te vertellen waar het mee bezig is, en leg de focus ook echt op dát kind.

Ik deed dit door elke zaterdagochtend met één van mijn kinderen uit te gaan. Op die manier zorgde ik ervoor dat ieder kind apart voldoende aandacht kreeg.

Speciale gespreksgroepen voor brusjes

Er zijn speciale gespreksgroepen voor brusjes, en ook zijn er speciale brusjesdagen. Bij organisaties als MEE en GGNet vind je dergelijke gespreksgroepen.
Google eens op 'brusjes' en je zult diverse activiteiten vinden.
Er is zelfs een speciale website: brusjes.nl

Meer lezen?

Er zijn diverse interessante boeken te koop met veel informatie en tips. Voor zowel ouders als voor broers en zussen.
brusje
Thea Vossen (1966 is moeder van twee kinderen. Haar zoon kreeg de diagnose Syndroom van Asperger Toen het Thea duidelijk werd dat dit ook grote impact had op zijn zusje verdiepte ze zich hierin.
En hier een boek geschreven voor kinderen:
brusje

Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *