Hoe voer je een zwangerschapstest uit?

hoe zwangerschapstest doen

Mijn jongste zoon wordt in augustus negentien. Dus het is zo'n twintig jaar geleden dat ik voor het laatst een zwangerschapstest heb gedaan!

Ik herinner me nog goed hoe spannend het was, en ook hoe verwachtingsvol en blij ik was als ik twee streepjes zag verschijnen.

Hoewel je nu veel meer verschillende soorten zwangerschapstesten hebt dan toen, is de basis hetzelfde: je test met behulp van je urine en een zwangerschapstest of je zwanger bent.

Rosanna schreef speciaal voor De Ultieme Mamablogs een artikel over de vraag: 'Hoe voer je een zwangerschapstest uit?'

Hoe voer je een zwangerschapstest uit? 

Wanneer je het gevoel hebt dat je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk weten of je gevoel klopt. Om erachter te komen of je zwanger bent, kun je thuis zelf een zwangerschapstest doen. 

Dit kan al vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. 

Maar hoe voer je een zwangerschapstest uit? 

Hieronder vertellen we je hoe je een zwangerschapstest doet en hoe zo’n test werkt. 

Zwangerschapstest uitvoeren 

Voordat je een zwangerschapstest gaat uitvoeren, is het belangrijk om altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter te lezen. 
Daarna maak je de test open en zul je je urine moeten opvangen in een potje of in een glas. Houd de test een aantal seconden in je urine, of gebruik een pipetje om wat druppels op de test te vallen. Gebruik hierbij het liefst ochtendurine. 
Leg de test plat neer en wacht tot het resultaat in beeld komt. De uitslag is na een paar minuten af te lezen. 
Wacht nooit langer met het aflezen van de uitslag dan de aangegeven tijd, anders is de uitslag niet meer geldig en kan het zo zijn dat de uitslag verandert en niet meer klopt. 

Wanneer doe je een zwangerschapstest? 

Vanaf wanneer zwangerschapstest doen? Als je menstruatie uitblijft kun je een zwangerschapstest doen om erachter te komen of je zwanger bent. 

Met een zwangerschapstest meet je de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. 

Zodra er genoeg van het zwangerschapshormoon in je lichaam is aangemaakt, kun je meten of je zwanger bent. Je kunt dus testen op de dag dat je menstruatie zou beginnen, waarop je dus één dag overtijd bent. 

Hoe langer je wacht met een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag is. 

Vijf dagen voordat je je menstruatie verwacht, kun je ook al een vroege zwangerschapstest doen. Let hierbij op dat de uitslag van een vroege zwangerschapstest minder betrouwbaar is. Het is verstandig om een paar dagen later nogmaals te testen. 

Waar kun je een zwangerschapstest kopen? 

Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de apotheek, maar ook bij vrijwel iedere drogisterij of supermarkt. Tegenwoordig kun je ook online bij veel webshops zwangerschapstesten bestellen. De prijzen variëren en zijn afhankelijk van het type test. 

De standaard zwangerschapstesten zijn goed genoeg voor het controleren van de urine. 

Met luxere varianten kun je bijvoorbeeld zien hoe lang je al zwanger bent en zie je een wekenindicatie.
Welke zwangerschapstest gebruikte jij?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *